Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Rakennerahastokausi puolivälissä – vaikuttavat tulokset ja uudet mahdollisuudet Itä-Suomessa

Jaa

ELY-keskus on myöntänyt yrityksen kehittämisavustusta Itä-Suomessa käynnissä olevalla ohjelmakaudella marraskuusta 2022 alkaen noin 130 miljoonaa euroa 400 yrityksen kehittämishankkeeseen. Euroopan sosiaalirahasto plus -rahoitusta ELY-keskus on myöntänyt 65 miljoonaa euroa yli 200 työllisyyttä, osaamista ja osallisuutta tukeviin kehittämishankkeisiin. Nykyinen rakennerahasto-ohjelma vuosille 2021–2027 laadittiin tukemaan osaltaan vihreää siirtymää ja yritysten vastuullisuutta. Itä-Suomessa rahoitusta saaneista yleisistä kehittämishankkeista yli 30 % ja yrityshankkeista 40 % edistää vihreää siirtymää.

Suomen kartta, jossa Itä-Suomi väritettynä, euron kolikko, josta kasvaa vihreitä lehviä sekä ELY-keskuksen logo ja EU:n osarahoittama logo.

Vastuullisuus ja vihreä siirtymä vauhdittavat pk-yritysten kasvua

Yrityksille suunnatun yrityksen kehittämisavustuksen arvioidaan myötävaikuttavan lähes 2000 uuden työpaikan syntymiseen (Etelä-Savo n. 650 kpl, Pohjois-Karjala n. 800 kpl, Pohjois-Savo n. 550 kpl). Lisäksi uutta liikevaihtoa arvioidaan syntyvän rahoitusta saaneissa yrityksissä lähes 900 miljoonaa euroa, josta vientiä on noin 450 miljoonaa euroa. Lisäksi ELY-keskuksen rahoittamiin Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) kehittämishankkeisiin odotetaan osallistuvan lähes 4000 yritystä ja 30 000 henkilöä.

Itä-Suomen maakunnissa on käynnissä jo noin 400 yrityksen kehittämishanketta. Etelä-Savoon on myönnetty rahoitusta 39 miljoonaa, Pohjois-Karjalaan 48,5 miljoonaa ja Pohjois-Savoon 41,7 miljoonaa euroa. Käynnistyneiden investointien määrä lähentelee 400 miljoonaa euroa.

Yli 60 % rahoituksesta on kohdistunut pk-yritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen, mukaan lukien tuotannolliset investoinnit. Toiseksi merkittävin rahoituskohde on ollut ympäristöystävällisten tuotantoprosessien kehittäminen sekä ja TKI-toiminta, joihin on suunnattu viidennes myönnetystä avustuksesta.

Vastuullisesta liiketoiminnasta on muodostunut kilpailuetu yrityksille. Vastuullisuus tarkoittaa tietoista ja kestävää päätöksentekoa, jossa huomioidaan ympäristön, ihmisten ja talouden hyvinvointi. Vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi tuotteita, palveluja, teknologiaa ja tuotantoprosesseja, joilla pyritään minimoimaan haitalliset vaikutukset ja edistämään kestävää kehitystä niin yksilön, yrityksen kuin yhteiskunnankin tasolla. Vastuullisuus ja vihreä siirtymä kulkevat käsikädessä ja toimivat itäsuomalaisten yritysten kasvun vetureina.

Suuryritysten kasvavat vastuullisuusvaatimukset, kuten kestävyysraportointiin (CSRD) liittyvät velvoitteet, lisäävät paineita suuryritysten arvoverkostojen toimijoille, mutta tarjoavat samalla liiketoimintamahdollisuuksia vastuullisesti toimiville pk-yrityksille.

Rakennerahasto-ohjelma tukee ilmastotoimia ja työllisyyttä sekä vauhdittaa kehittämistä ja investointeja

Vihreä siirtymä on ollut ja on keskeinen teema rahoitettavissa hankkeissa. Kokonaisuudessaan vihreän siirtymän hankkeet vahvistavat alueellista elinvoimaa, synnyttävät kilpailuetua, uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tukevat Suomen kansallisia ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteita.

Itä-Suomen maakunnissa on käynnissä jo yli 200 Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) hanketta, yhteensä 65 miljoonan euron edestä. Etelä-Savoon on myönnetty rahoitusta 15,6 miljoonaa, Pohjois-Karjalaan 21,9 miljoonaa ja Pohjois-Savoon 27,5 miljoonaa euroa. Rahoitetuissa hankkeissa keskitytään muun muassa sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoiman kehittämiseen, maahanmuuttajien kotoutumisen tukemiseen sekä työhyvinvoinnin ja vaikeassa tilanteessa olevien henkilöiden osallisuuden parantamiseen.

ELY-keskus on rahoittanut myös yritysten toimintaympäristöä tukevia hankkeita, joihin on kohdistettu 5 miljoonaa euroa. Hankkeilla on tuettu yritysten neuvontaa, tehty selvityksiä elinkeinojen kehittämiseksi ja edistetty tutkimustiedon hyödyntämistä liiketoiminnassa. Lisäksi 7 miljoonaa euroa on myönnetty ilmastonmuutoksen torjuntaan ja liikenneyhteyksien kehittämiseen. Turvetuotannosta vapautuneiden soiden ennallistamiseen suunnataan 0,7 miljoonaa euroa.

Rahoitusneuvonta palvelee pk-yrityksiä koko maassa

ELY-keskusten valtakunnallinen pk-yritysten rahoitusneuvonta on yritysten ja kumppaneiden tukena yrityksen kehittämis- ja investointihankkeiden suunnittelussa ja valmistelussa. Rahoitusneuvontaa tarjotaan pk-yrityksille kolmessa eri palvelukanavassa: puhelimen, sähköpostin ja Team Finland toimijoiden yhteisen yhteydenottopalvelun kautta. Neuvontaa on saanut yli 15 000 pientä ja keskisuurta yritystä tämän ohjelmakauden aikana.

Rahoitusmahdollisuudet ja loppuohjelmakauden painopisteet

Loppuohjelmakauden aikana vuosina 2025–2028 Itä-Suomeen on tarjolla lähes 75 miljoonaa euroa pk-yritysten investointeihin ja muuhun kehittämiseen sekä yli 40 miljoonaa euroa työllisyyden kehittämiseen. Nämä rahoitukset mahdollistavat merkittävät kehittämisinvestoinnit pk-yrityksille ja työllisyysalueille työttömille suunnattujen palveluiden laajentamisen sekä nuorten ja erityistä tukea tarvitsevien työnhakijoiden tukemisen. Ohjelma mahdollistaa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien palveluiden kehittämisen.

Vuonna 2021 alkanut rakennerahasto-ohjelmakausi on puolivälissä ja sen tulokset ovat jo nyt merkittäviä. Yritykset, työmarkkinat, kansalaiset ja aluekehitys ovat hyötyneet ohjelmasta. Loppukaudelle riittää vielä silti tehtävää. Pk-yritysten vihreä siirtymän, ilmastotavoitteiden ja työllisyyden edistäminen ovat keskeisiä rahoituksen päämääriä myös jatkossa. Uudet investoinnit ja kehittämishankkeet varmistavat, että Itä-Suomi pysyy kilpailukykyisenä ja elinvoimaisena alueena myös tulevaisuudessa. 

ELY-keskus kannustaa pk-yrityksiä käynnistämään kasvua ja kilpailukykyä kehittäviä vihreän siirtymän tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- sekä investointihankkeita. Käynnissä olevista yrityksille suunnatuista rahoitushauista sekä sähköisestä asioinnista ja hakemusprosessista saa lisätietoa ELY-keskuksen pk-yrityksen rahoitusneuvonta -palvelusta sekä rakennerahastot.fi sivuilta.

Tiedotteen liitteenä rahoitustaulukot ELY-keskuksen myöntämistä rakennerahasto-ohjelmakauden rahoituksista Itä-Suomeen.

Kaikki hankepäätökset löytyvät osoitteesta: https://eura2021.fi/hanketietopalvelu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Itä-Suomen rahoituspalvelut -yksikkö, yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, p.029 502 6091
Rahoituspäällikkö Pekka Pelkonen, p. 0295 026 086, yritysrahoitus
Rahoituspäällikkö Timo Ollila, p. 0295 026 695, yleiset kehittämishankkeet
Kehittämis- ja palvelupäällikkö Kirsi Wendelin-Arponen, p. 0295 022 689, pk-yritysten rahoitusneuvonta

Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan29.4.2025 10:17:19 EEST | Tiedote

Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.

Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa28.4.2025 12:50:51 EEST | Tiedote

Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi

Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.

Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.

Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote

Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye