Monikielinen Satakieli-media ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa
Viidellä kielellä journalismia julkaiseva Satakieli on ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa Vuoden uudistaja -sarjassa. Tammikuussa 2024 toimintansa aloittaneen Satakielen on perustanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin tutkinto-ohjelma.

Satakielessä julkaistavat artikkelit ovat pääosin maahanmuuttajataustaisten freelance-toimittajien tekemiä. Niiden aiheet, näkökulmat ja käsittelytavat nousevat Suomen eri vieraskielisistä ryhmistä ja yhteisöistä. Suomenkielisessä mediassa nämä jäävät usein niukasti edustetuiksi.
– Ajatuksenamme on ollut tehdä merkityksellistä journalismia maahanmuuttajayhteisöistä ja näille yhteisöille, sanoo Satakielen vastaava päätoimittaja Tuomas Pulsa.
– Satakielen juttujen vastaanotosta ja lukijamääristä on voinut havaita, että tällaiselle journalismille on merkittävä tarve. Suuri journalistipalkinto -ehdokkuus osoittaa, että tämän uudistustyön merkitys tunnistetaan myös alan sisällä.
Tähän mennessä Satakielessä on julkaistu journalismia arabiaksi, englanniksi, ukrainaksi, venäjäksi ja suomeksi.
– Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa yli puolen miljoonan Suomessa asuvan äidinkieli on jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Jotta he voivat integroitua yhteiskuntaan ja jotta voimme jakaa keskustelun pohjaksi yhteiset faktat, meidän tulee voida tarjota journalismia, joka on tehty heidän omalla kielellään, mutta uuden kotimaan näkökulmasta, sanoo Satakielen kehittämisestä vastaava päätoimittaja Anne Leppäjärvi.
Erityisenä kehittämisen kohteena on journalistisen monikielisen tiimin toiminta, ja tähän halutaan keskittyä jatkossa syvemmin.
– Meillä asuu Suomessa taitavia, ansioituneita journalisteja, jotka osaavat uusien suomalaisten puhumia kieliä. Heidän työllistymisensä kannalta keskeistä on kehittää toimitusprosessi, jossa journalismia tekee monikielinen tiimi. Oikotietä tai poppaskonsteja tähän ei ole tarjolla. Tärkein resurssi on yksinkertaisesti työaika, joka moniäänisyyden lisäämiseen suostutaan käyttämään, Leppäjärvi sanoo.
Satakielen keskeinen toiminta-ajatus on, että eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevilla toimittajilla on pääsy aiheisiin ja näkökulmiin, jotka jäävät helposti suomenkielisiltä journalisteilta katveeseen. Suomalainen journalismi ja sen yleisö kokonaisuutena hyötyvät, mikäli näistä aiheista raportoidaan.
– Vuoden 2024 aikana Satakieli on käsitellyt esimerkiksi Suomen ja Ukrainan välisiä hämäriä bussiyhteyksiä ja mielenterveysongelmia arabiankielisten maahanmuuttajien parissa. Molemmissa tapauksissa kyse on merkittävästä ilmiöstä, jolla on laajempaa merkitystä Suomessa, mutta joka silti jää helposti katveeseen mediassa, kertoo Pulsa.
Satakieli kuuluu Julkisen sanan neuvoston itsesääntelyn piiriin. Satakielen merkittävin rahoittaja on ollut Media-alan tutkimussäätiö.
Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Voittajat julkistetaan 12.3.2025.
Lisätietoja:
Anne Leppäjärvi, päätoimittaja, kehitystyö: anne.leppajarvi@haaga-helia.fi, 040 488 7525
Tuomas Pulsa, vastaava päätoimittaja: tuomas.pulsa@haaga-helia.fi, 050 4655318
Kuvassa Satakielen työryhmä Tuomas Pulsa, Anne Leppäjärvi, Nadiia Fedorova, Juuso Koponen, Reetta Nousiainen, Kaijaleena Runsten ja Kati Kelola. Kuvan lähde: Suuri Journalistipalkinto -verkkosivut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne LeppäjärviTutkintojohtajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358404887525anne.leppajarvi@haaga-helia.fiKuvat
Linkit
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, majoitus-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Opiskelijoiden avoin kirje johti muutokseen: useat mediat ottaneet aikaleiman käyttöön sosiaalisessa mediassa2.5.2025 11:06:48 EEST | Tiedote
Aikaleima kertoo uutisvideon alkuperäisen julkaisupäivän, ja sen tarkoitus on vahvistaa uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta nopeasti muuttuvassa someympäristössä.
Kouluttautuminen kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia – Haaga-Helia tunnetuin ammattikorkeakoulu29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Taloustutkimuksen bränditutkimus selvitti korkeakoulujen kiinnostavuutta ja tunnettuutta. Tutkimus valottaa yli 5000 suomalaisen suomalaisten koulutukseen liittyviä ajatuksia.
Journalismin sokea piste paljastuu TikTokissa – opiskelijat vaativat aikaleimaa uutisvideoihin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi nuori seuraa uutisia pääosin TikTokista, jossa julkaistuista uutisvideoista puuttuu yksi keskeinen asia: julkaisuaika. Ilman julkaisuaikaa vanhat uutiset voivat levitä yhä uudelleen, näyttää tuoreilta ja näin vääristää todellisuutta.
Haaga-Helia rakentaa tulevaisuuttaan – vuoden 2024 tärkeimmät luvut ja avaukset24.4.2025 09:51:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikertomus on julkaistu. Korkeakoulu panosti erityisesti laadukkaaseen koulutukseen ja tutkimukseen, kansainvälisyyteen sekä jatkuvaan oppimiseen.
Nyt rakennetaan luksusmatkailun osaamisverkostoa Uudellemaalle14.4.2025 12:59:13 EEST | Tiedote
Suomessa vierailee yhä enemmän vaativia matkailijoita, jotka odottavat laadukkaita asiakaskohtaamisia. Saumaton ja tasalaatuinen luksusmatkailun asiakaspolku syntyy yritysten yhteisestä ymmärryksestä ja laadun määrittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme