Ilmakehän jokien yllättävä vaikutus Grönlannin jääpeitteeseen
Oulun yliopiston tutkijoiden uraauurtava tutkimus haastaa perinteisen käsityksen ilmakehän joista ja paljastaa, että voimakkaat ja kosteutta sisältävät ilmavirtaukset voivat täydentää Grönlannin jäätikköä lumella ja auttaa hidastamaan maailman merenpinnan nousua.

Oulun yliopiston tutkija Hannah Baileyn johtama uusi tutkimus tarjoaa uusia näkökulmia lyhytkestoisiin sääilmiöihin. Tutkimus on julkaistu Geophysical Research Letters -tiedelehdessä.
Tutkimus korostaa ilmakehän jokien roolia lumimassan täydentäjinä, vaikka yleensä jokivirrat yhdistetään lämmön ja kosteuden kuljettamiseen matalammilta leveysasteilta arktiselle alueelle, mikä usein voimistaa jään sulamista.
Tutkimus keskittyy erityisesti vuonna 2022 tapahtuneeseen ilmakehän jokivirta -tapahtumaan, joka nosti arktisen alueen lämpötiloja yli 20 °C pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolelle. Tämä yksittäinen tapahtuma toi Grönlantiin yli 11 miljardia tonnia lunta yhden päivän aikana, mikä vastaa lähes puolta Suomen keskimääräisestä vuotuisesta lumisateesta. Tutkimusryhmä arvioi, että Grönlannin vuotuinen massan menetys mereen väheni noin 8 prosenttia vuonna 2022 tämän yhden tapahtuman ansiosta.
”Tuore lumisade lisäsi merkittävästi jäätikön heijastussuhdetta eli kykyä heijastaa auringonvaloa. Tämä vähensi aurinkoenergian imeytymistä, piti jäätikön pinnan viileämpänä ja lykkäsi sulamista jopa keskimääräistä lämpimämmissä olosuhteissa”, kertoo Bailey.
Professori Alun Hubbard, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja Thule-instituutin johtaja, korostaa tulosten merkitystä: ”Vaikka Grönlannin jäätikköä ei pelasteta ilmakehän vesihöyryjoilla, tämä tutkimus kyseenalaistaa ajatuksen, että ne vain pahentaisivat jäätikön sulamista.”
Ilmastonmuutoksen kiihtyessä ilmakehän vesihöyryjokien odotetaan yleistyvän ja voimistuvan, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää niiden monitahoisia vaikutuksia koko arktisella alueella sekä Pohjoismaissa, missä niillä on merkittäviä vaikutuksia tulviin ja vesivarojen hallintaan.
Tutkimus on osa Baileyn tutkimusta, jota rahoittaa Suomen Akatemia ja jossa tutkitaan, miten arktiset jääpeitteet ja jäätiköt reagoivat lämpenevään ilmastoon, kun talven lumisateet muuttuvat yhä useammin sateeksi.
Tutkimus Snow Mass Recharge of the Greenland Ice Sheet Fueled by Intense Atmospheric River julkaistiin 3.3.2025 Geophysical Research Letters -tiedelehdessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Alun Hubbard, Oulun yliopisto, puh: 029 4481 322, alun.hubbard@oulu.fi (englanniksi)
Tutkijatohtori Hannah Bailey, Oulun yliopisto, puh: 029 4481 215, hannah.bailey@oulu.fi (englanniksi)
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, puh: 050 4344 261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat



Linkit
- Uusi tutkimus: Snow Mass Recharge of the Greenland Ice Sheet Fueled by Intense Atmospheric River
- Lue lisää Hannah Baileyn tutkimusprojektista
- Jäänmurtaja-retkikunta tutkimassa ilmakehän voimistuvia vesihöyryjokia
- Grönlannin jäätikön sulaminen nostaa nykyisillä lämpötiloilla maailman merenpintaa vähintään 27 senttimetrillä
- Pohjoisen jäämeren jääpeitteen väheneminen voi tuoda runsaita lumisateita Eurooppaan
- Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimus Oulun yliopistossa
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme