Turun kauppakamari

Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto

Jaa

Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. 

”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen.  

Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.

Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin.
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. Kuvassa vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, Turun kauppakamari.

Väylät ja logistiikka on nähtävä myös huoltovarmuuskysymyksenä. Jos Suomi haluaa olla osa Eurooppaa, on täältä oltava toimivat ja kriisinkestävät yhteydet Eurooppaan. 

Jätetyssä lausunnossa todetaan, että kunnat eivät voi paikata valtiolle kuuluvien isojen väylähankkeiden rahoitusta. Väylät ovat investointi koko Suomeen, joten niiden suunnittelun ja rahoituksen tulee olla valtakunnallista. Esimerkiksi Länsirata tukee Suomen kansainvälisiä yhteyksiä ja parantaa yhteistyötä erityisesti Ruotsin ja muun Euroopan kanssa. Raideverkostossa tulee lausunnon mukaan huomioida mahdollisuus yhdistää Länsiradan kehittäminen kansainvälisiin reitteihin, kuten Rail Balticaan ja muihin TEN-T-verkoston osiin. 

Turku−Tukholman välinen kiinteä yhteys mukaan 

Suomen viennistä 95 prosenttia kulkee meriteitse, mutta Länsi-Suomen osalta aiotuissa suunnitelmissa eivät korostu riittävästi satamayhteydet eivätkä niitä tukevat elintärkeät maantieyhteydet. Lentoliikenteen ja satamien merkitystä ei huomioida suunnitelmaluonnoksessa vielä tarpeeksi kilpailukykytekijöinä. “Esitämme, että Turun ja Tukholman välinen kiinteä yhteys lisätään tunnistetuksi skenaariovaihtoehdoksi suunnitelman kokonaisuuteen, ja samalla painotetaan länsiyhteyksien huoltovarmuusaspektia”, Krista Ahonen kertoo. 

Varsinais-Suomessa TEN-T-ydinverkkoon kuuluvat Turun ja Naantalin satamat, Turun lentokenttä, E18 sekä Turun ja Helsingin välinen raideyhteys. Ydinverkon on oltava asetuksen vaatimusten mukaisessa kunnossa vuoden 2030 loppuun mennessä, joten E18 Turun kehätien Raisio–Naantali-hanketta on kiirehdittävä, painotetaan Turun kauppakamarin antamassa lausunnossa.  

”Jotta satamat voivat jatkossakin palvella laajalti koko maan ulkomaankauppaa ja jäsenyrityksiämme, tulee niihin johtavat väylät myös alemman tieverkon osalta pitää asianmukaisessa kunnossa. Tämä edellyttää korjausinvestointien lisäksi myös olosuhteita parantavia uudisinvestointeja”, toteaa Ahonen. 

Määritelty rahoitusmäärä ei riitä kaikkiin suunniteltuihin väylähankkeisiin, ja listalla on useita vielä kiirehdittäviä hankkeita, kuten E18 tien Raisio-Naantali TEN-T osuus. Suunnitelmassa voitaisiin huomioida paremmin EU-rahoituksen hyödyntäminen isoissa väylä- ja ratahankkeissa. 

Turun kauppakamarin jäsenet ovat esittäneet huolensa suunnitelman esityksestä raskaan liikenteen taukopaikkojen syntymisestä markkinaehtoisesti. Kansallinen liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfraohjelma edistää fossiilisille polttoaineille vaihtoehtoisten käyttövoimien, kuten sähkön, vedyn ja biopolttoaineiden, jakeluinfrastruktuurin kehittämistä liikenteessä. ”Raskaan tieliikenteen jakeluinfra on vielä pääosin yksityistä, mutta sen kehittämiseksi tarvitaan valtion ohjausta ja taloudellista tukea markkinaehtoisen toiminnan vauhdittamiseksi”, painottaa Ahonen. 

Lisätiedot:  

Vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, puh. 050 594 9641, krista.ahonen@kauppakamari.fi 

Avainsanat

Kuvat

Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin.
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. Kuvassa vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, Turun kauppakamari.
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisten yritysten odotukset liikevaihdosta ja kannattavuudesta ovat vahvistuneet23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien tuore talouskysely osoittaa, että yritysten näkymät suhdanteen paranemisesta ovat jatkuneet. Erityisesti odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ovat vahvistuneet alkuvuodesta. Melko vaatimaton suhdanne jatkuu toistaiseksi, mutta yritysten tilanne on kehittymässä asteittain parempaan, arvioidaan kauppakamareissa. Vahvimmat todisteet elpymisen etenemisille ovat kyselyn perusteella liikevaihdon kasvuoletuksissa. Valtakunnallisesti lähes 35 prosenttia vastaajista odotti liikevaihtonsa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Varsinais-Suomessa kasvua odottaa jo liki 40 prosenttia vastanneista. Vain neljännes vastaajista ennakoi liikevaihtonsa pienenevän.

Kysely: Lounaissuomalaisista yrityksistä kolmannes ei ole vielä varautunut disinformaatioon16.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Jo lähes 60 prosenttia yrityksistä on kouluttanut henkilökuntaansa häiriötilanteiden varalle, selviää tuoreesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen yrityksille tehdystä huhtikuisesta kauppakamarien kyselystä. Monissa yrityksissä kaivataan kuitenkin vielä lisää neuvoja muun muassa kyberhyökkäyksistä ja valheellisen tiedon eli disinformaation torjunnasta. Eritysesti pk-yrityksissä kaivataan tietoa ja opastusta riskeistä ja niihin varautumisesta.

Kysely: Ilmastotoimet yrityksissä etenevät mutta hitaasti29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritysten ilmastotoimet ovat edenneet hieman ennakoitua hitaammin Varsinais-Suomen alueella, ilmenee tuoreesta Kauppakamarien ilmastokyselystä. Kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä liki puolet (45.5 %) kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on kuitenkin vain noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye