Väitös: Äitien vertaisryhmätoiminta auttaa rakentamaan hyvää elämää
Laskeva syntyvyys pakottaa pohtimaan keinoja lapsiperheiden tukemiseen. Perheiden hyvinvointivaltiollista turvaa on kuitenkin heikennetty jo kauan. YTM Eija Erosen väitöstutkimus kertoo, kuinka vertaisryhmätoiminta auttaa äitejä jaksamaan lapsiperhearjessa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Eija Eronen tutki väitöskirjassaan, millaiseksi äitien toimijuus rakentuu vertaisryhmässä. Lisäksi hän analysoi tekijöitä, jotka tukevat tai rajoittavat heidän toimijuuttaan ryhmässä.
Tutkimuksen mukaan äitien toimijuus jäsentyy kolmeen ulottuvuuteen, jotka ovat kannateltu, omaehtoinen ja äitiyttä tukeva toimijuus. Äitien toimijuutta tukevia tekijöitä ovat ammattilaisten tuki, lastenhoitoapu ja vertaistuki. Sitä kuitenkin rajoittavat vertaisryhmätoiminnan resurssit.
Tulokset perustuvat kolmeen väitöskirjaan kuuluvaan osatutkimukseen ja niiden aineistoon. Osatutkimukset tarkastelevat äitien kokemuksia vertaisryhmätoimintaan osallistumisesta ryhmässä toteutuvan oman ajan, vertaistuen ja ammatillisen auttamistyön näkökulmista. Niiden ensisijaisena aineistona ovat 23:n vertaisryhmätoimintaan osallistuneen äidin teemahaastattelut. Täydentävänä aineistona ovat muistiinpanot, jotka perustuvat Erosen ryhmässä tekemään osallistuvaan havainnointiin.
Toimijuuden vahvistuminen mahdollistaa elämänmuutokset
Tutkimus osoittaa, että äitien toimijuus vahvistuu vertaisryhmässä. Se tukee lapsiperhearjessa jaksamista, mutta myös merkittävien elämänmuutosten tekemistä.
– Joillakin tutkimukseen osallistuneilla äideillä elämäntilanne oli ryhmätoimintaan osallistumisen aikaan hyvin kuormittava esimerkiksi parisuhdeväkivallan vuoksi. Ryhmässä he kuitenkin saivat vähitellen voimavaroja rakentaa itselleen ja lapselleen parempaa elämää, Eronen kertoo.
Vertaisryhmässä on tilaa kertoa vaikeista kokemuksista
Äitien toimijuutta tukevia tekijöitä yhdistää se, että ne mahdollistavat vaikeista kokemuksista ja avun tarpeista kertomisen. Äidit voivat ilmaista omaa haavoittuvuuttaan ja toipua lapsiperhearjen kuormituksesta, sillä he saavat ryhmässä laadukasta lastenhoitoapua.
”Meinasin purskahtaa poruun siitä kiitollisuudesta, että mä oon täällä yksin, ja joku hoitaa mun lapsiani”, muistelee eräs tutkimukseen osallistunut äiti.
Lastenhoitoavun turvin äidit saavat täysipainoista tukea toisiltaan ja ryhmässä mukana olevilta ammattilaisilta. Riittävän tiivis ammatillinen tuki mahdollistaa sen, että he saavat tarvittaessa ohjausta julkisen palvelujärjestelmän piiriin.
Ymmärrystä vertaisryhmätoiminnasta tarvitaan laskevan syntyvyyden ajassa
Tutkimuksen tuottamaa tietoa vertaisryhmätoiminnasta tarvitaan erityisesti nyt, kun palvelujärjestelmään ja sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset ovat koetelleet lapsiperheitä jo kauan.
– Haurastuvassa hyvinvointivaltiossa lapsiperheiden välisen solidaarisuuden ja vertaistuen vahvistaminen on tärkeää äitien jaksamisen tukemiseksi, Eronen toteaa.
Äitien jaksaminen on yhteiskuntapoliittisesti painava kysymys myös syntyvyyden laskun vuoksi. Tutkimus antaa välineitä ymmärtää, miten heitä voisi auttaa ja tukea vertaisryhmätoiminnan keinoin.
Väitöstilaisuus perjantaina 7. maaliskuuta
Yhteiskuntatieteiden maisteri Eija Erosen sosiaalipolitiikan alaan kuuluva väitöskirja Tuki ja toimijuus äitien vertaisryhmässä: Kokemuksia toimintaan osallistumisesta tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 7.3.2025 klo 12 alkaen Tampereen yliopiston keskustakampuksella (Kalevantie 4, Tampere). Paikkana on päärakennuksen luentosali D11. Vastaväittäjänä toimii dosentti Riitta Granfelt Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Marita Husso Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eija Eronen
eija.eronen@tuni.fi
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme