Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta ETL:ssä johtava Anne Somer antaa neuvottelukumppaneilleen kiitosta rakentavasta toimintatavasta.

–  Neuvottelut eivät olleet helpot, mutta molemmilla osapuolilla oli vahva halu löytää ratkaisu. Pron neuvottelijat osoittivat neuvotteluissa ratkaisukeskeisyyttä ja kykyä tarkastella ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja, mikä mahdollisti sopimuksen syntymisen, Somer sanoo.

Neuvottelujen lopputuloksena isät saavat runsaasti lisää palkallista vanhempainvapaata. Palkkaa maksetaan jatkossa 32 arkipäivän ajalta, mikä on merkittävä lisäys verrattuna päättyneen työehtosopimuksen takaamaan kahteen viikkoon. Vastineeksi tästä työnantajapuoli saa sopimukseen työaikajoustoja.

–  Tasa-arvo ja perhemyönteisyys ovat keskeisiä arvoja elintarvikealan yrityksille. Vaikka kyseessä on merkittävä investointi työnantajille, haluamme edistää ratkaisuja, jotka tukevat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, Somer perustelee.

Neuvottelupöydässä keskusteltiin myös eduskunnan kumoamasta leipomotyölaista. Osapuolet totesivat yhteisesti, että leipomotyölain kumoamisella ei ole vaikutusta elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla.

– ETL:n käsitys on aina ollut, että kumottua lakia ei ole sovellettu toimihenkilöihin, Somer toteaa.

Neuvotteluissa sovittiin myös palkankorotuksista. Tänä vuonna toimihenkilöt saavat 2,1 prosentin, ensi vuonna 2,2 prosentin ja vuonna 2027 2,0 prosentin suuruiset yleiskorotukset. Niiden lisäksi maksetaan yritys- tai työpaikkakohtaista erää tänä vuonna 0,5 prosenttia, ensi vuonna 0,6 prosenttia ja vuonna 2027 0,4 prosenttia.

Kumpikin osapuoli voi kuitenkin halutessaan irtisanoa sopimuksen päättymään ennen kolmatta sopimusvuotta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye