Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n raportti: Sote-palvelujen vahvistumisesta paljon merkkejä – tiukka talouskuri leimasi hyvinvointialueiden kahta ensimmäistä vuotta

Jaa

Hyvinvointialueet ovat kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana ryhtyneet merkittävästi uudistamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluitaan. Palvelujen kehittämistä haastaa kuitenkin paine talouden sopeutuksiin, selviää THL:n toimittamasta laajasta raportista.

Lähes sadan tutkijan laatima raportti tarkastelee mittakaavaltaan poikkeuksellista reformia. Se kuvaa, mitä sote-uudistus on tähän mennessä tarkoittanut paitsi palvelujen, myös ohjauksen, järjestämisen ja rahoituksen osalta.  

”Sote-uudistus koskee valtavaa määrää palveluita väkivallan ehkäisystä neuvoloihin, vanhusten hoivaan ja erikoissairaanhoitoon. Hyvinvointialueilla on jo tehty paljon erinomaista työtä, mutta tämän mittakaavan uudistukseen menee väistämättä vuosia, sanoo johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen.

”Raportin yksi keskeinen johtopäätös on, että sote-uudistuksen merkitystä ei voi tarkastella vain yhtenä isona kertomuksena. Sitä on katsottava myös useina pieninä tarinoina, joissa huomioidaan sekä hyvinvointialueiden erilaisuus että palveluiden moninaisuus.”

Alueelliset erot merkittäviä 

Raportin mukaan monet sote-palvelut ovat parantuneet, mutta alueelliset erot ovat merkittäviä. 

Esimerkiksi mielenterveyspalvelujen saatavuus ja palveluvalikoiman yhdenmukaisuus ovat kohentuneet monin paikoin. Myös ehkäisevä päihdetyö on vakiintunut hyvinvointialueilla. 

Lisäksi perhepalvelut ovat yhdenmukaistuneet ja lapsiperheiden tarvitsema erityisosaaminen vahvistunut perustasolla. 

Näyttää myös siltä, että sote-uudistus loi hyviä mahdollisuuksia palveluintegraatiolle eli eri palvelujen yhteensovittamiselle. Käytännössä esimerkiksi erilaiset moniammatilliset tiimit vastaavat alueilla siitä, että asiakas saa tarvitsemansa palvelut sujuvasti kokonaisuutena.

”Sote-uudistuksen tavoitteena on muiden muassa vahvistaa perusterveydenhuoltoa sekä palveluiden yhdenvertaisuutta ja integraatiota. Näissä tavoitteissa on alueilla edistytty jo hyvin,” sanoo THL:n johtaja Piia Aarnisalo.  

Talouspolitiikka korostuu kansallisessa ohjauksessa

Hyvinvointialueiden kansallisesta ohjauksesta vastaa kolme ministeriötä: valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriö. Raportin mukaan talouspoliittiset tavoitteet ovat voimakkaasti korostuneet ohjauksessa.

”Hyvinvointialueilla talouden sopeuttaminen on toistaiseksi vienyt voimavaroja palvelujen kehittämisestä. Jos alueiden rahoitus ei jousta, palveluita voidaan joutua heikentämään. Tässä on riski sille, että luottamus siihen, että jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa vähenee”, Tynkkynen sanoo.

Vaikka hyvinvointialueet ovat itsehallinnollisia toimijoita, näyttäytyy niiden itsehallinto raportin mukaan ohuena. Tämä johtuu siitä, että valtio vastaa lähes kokonaan alueiden rahoituksesta ja alueiden tai jopa yksittäisten palveluiden kansallinen ohjaus on voimakasta.

Sote-järjestelmän kehittäminen edellyttää laajaa poliittista tukea 

Sote-uudistuksen ulkopuolelle jäivät esimerkiksi työterveyshuolto ja Kelan korvausjärjestelmä. Raportin mukaan näiden tarkastelu on nyt ajankohtaista. Lisäksi monikanavainen rahoitus olisi uudistettava.

”Sen sijaan, että hyvinvointialueiden tuottaman perusterveydenhuollon rinnalle luodaan eri pelisäännöin toimivia palvelumalleja, kuten 65 vuotta täyttäneiden Kela-korvaus, alueiden mahdollisuuksia vahvistaa peruspalveluitaan tulisi tukea”, Tynkkynen sanoo.

Toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on myös osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Soten kehittäminen edellyttää pitkäjänteisyyttä ja kansallisesti yhtenäistä näkemystä siitä, mitkä ovat seuraavat vaiheet ja tavoitteet.

”Hyvinvointialueille pitää antaa mahdollisuus onnistua tehtävässään. Ne tarvitsevat paitsi riittävät resurssit, myös laajan poliittisen tuen. Tämän varmistamiseksi tulisi aloittaa parlamentaarinen soten tulevaisuustyö”, Tynkkynen toteaa.

Lisätiedot:

Raportti: Tilannekuvia hyvinvointialueilta – muutokset palvelujärjestelmässä sote-uudistuksen alkuvuosina 

THL: Kela-korvauskokeilu 65 vuotta täyttäneiden lääkärikäynneistä on kytkettävä julkisiin terveyspalveluihin (tiedote THL:n lausunnosta 7.3.2025)

Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen: Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025 

Kriisinkestävä yhteiskunta edellyttää hyvinvoivia ja toisiaan tukevia ihmisiä (tiedote 28.1.2025) 

Piia Aarnisalo
johtaja 
THL
p. 029 524 7048
etunimi.sukunimi@thl.fi

Liina-Kaisa Tynkkynen
johtava tutkija
THL
p. 029 524 8517
etunimi.sukunimi@thl.fi

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 19/202530.4.2025 12:07:29 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri julkaistaan yleensä joka torstai, mutta tänään, vappuaattona, se ilmestyy poikkeuksellisesti keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 30.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 7.5. Alueiden väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä. Kansallisen terveysindeksin 2021–2023 tuloksia. Yhteistiedote Kelan kanssa. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 pe 9.5. Jätevesitutkimuksen tulokset huumeiden käytöstä julkaistaan. Lisätietoja: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 Verkkouutiset ma 5.5. Ulkomaista syntype

THL viikolla 18/202524.4.2025 15:27:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 24.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 29.4. Tilasto: Lastensuojelu 2024 Vuoden 2024 tiedot lastensuojelun sijoituksista, avohuollon asiakasmääristä ja lastensuojeluilmoituksista koko maassa ja alueilla. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 Verkkouutiset ma 28.4. Hellehaittojen torjuntaan kannattaa hyvinvointialueilla ja kunnissa varautua hyvissä ajoin ennen kesää. Kuumasta säästä ja etenkin helleaalloista aiheutuu Suomessa merkittävä määrä vakavia terveyshaittoja. Pitkitty

THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye