Yhteisöstä turvaa nuorille aikuisille – Aurora-palkinto Vamos Jyväskylän toiminnalle
25. kerran jaettava Aurora-henkilöstöpalkinto myönnetään vuosittain Aurora Karamzinin jalanjäljissä esimerkillisesti kulkevalle Diakonissalaitoksen tiimille tai toiminnalle. Tänä vuonna sen sai Vamos Jyväskylä, jonka arjessa ollaan joka päivä ihmisarvon äärellä. Yli 18-vuotiaille nuorille aikuisille suunnatun kaupunkiolohuone Katutason ja nuorten Vamos-valmennuksen ytimessä ovat luottamus ja osallisuuden vahvistaminen.

Vamos Jyväskylän toiminnan näkyvin osa on kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Nuortentalo Katutaso, joka on 18–30-vuotiaille nuorille aikuisille suunnattu kaupunkiolohuone omaehtoiseen olemiseen ja tekemiseen. Katutasolla käy vuosittain noin 800 eri nuorta, ja yhden illan aikana nuoria saattaa olla paikalla jopa 60. Sen lisäksi toimintaan kuuluu Nuoret SIB Jyväskylä, joka tukee toisen asteen opiskelijoita elämän eri käänteissä, ja Nuotti-valmennus, joka on Kelan ammatillista kuntoutusta nuorille.
Tänä vuonna Aurora-palkinnon kriteerit kiteytyivät sanoihin ihmisarvo, vieraanvaraisuus, osallisuus ja turvallisuus.
Vamos Jyväskylän arjessa ollaan joka päivä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien äärellä. Ketään ei käännytetä pois.
Toiminnassa on mukana nuoria monenlaisista taustoista: on sotaa paenneita nuoria, päihdetaustaisia, yksinäisiä ja vaikkapa koulupudokkaita. Kaikkia yhdistää halu kuulua yhteisöön.
”Meidän nuoremme ovat usein enemmän tai vähemmän marginaalissa. Ja silti heillä kaikilla on oikeus tulla kohdatuksi ja autetuksi omana itsenään”, sanoo Vamos Jyväskylän valmentaja Mirkka Torikka.
”Vamos Jyväskylän toiminnassa korostuu yhteisöllisyys ja nuorten aito osallisuus. Yhteisöllisyys on lähtöisin luottamuksesta: nuorilla on tilaan omia avaimia ja he ovat mukana suunnittelemassa, toteuttamassa ja kehittämässä kaikkea toimintaa”, kertoo yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle palkinnon perusteluista.
”Meidän on tiiminä ja työntekijöinä helppo luottaa nuoriin, koska meihin työntekijöinä luotetaan”, sanoo Vamos Jyväskylän toiminnasta vastaava projektipäällikkö Hanna Lamberg.
10.3. on Auroran päivä, jota juhlistetaan Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzinin kunniaksi hyväntekemisen päivänä. Lue lisää: hdl.fi/oleaurora
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija HyleYleishyödyllisen toiminnan johtaja
Puh:+358 50 434 1123maija.hyle@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat

Linkit
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme