Älypotkupuku mittaa tarkasti vauvan liikkumistaitojen kehitystä
MAIJU-älypotkupuku tarjoaa uudenlaisen tavan seurata vauvojen liikunnallista kehitystä kotona. Tämä Helsingin yliopiston ja HUS Uuden lastensairaalan yhteistyönä kehitetty innovatiivinen älyvaate yhdistää lääketieteen, mittausteknologian ja tekoälyn asiantuntemuksen, ja sen avulla voidaan arvioida lapsen motorisia taitoja objektiivisesti ja tarkasti ilman tutkijoiden läsnäoloa.

Varhaisen neurologisen kehityksen seuranta on keskeinen osa lapsuusiän terveydenhuoltoa kaikkialla maailmassa. Ensimmäisten kahden ikävuoden aikana lapsen liikunnallista kehitystä seurataan tarkasti, koska liikkuminen on välttämätöntä lapsen muulle kehitykselle ja vuorovaikutukselle ympäristön kanssa. Nykyisin liikkumista arvioidaan kysymällä vanhemmilta virstanpylväitä, kuten konttaaminen, istuminen tai tukea vasten askeltaminen, sekä tarkkailemalla lapsen toimintaa vastaanoton aikana. Molemmissa tavoissa on merkittäviä ongelmia. Vanhempien arvio on hyvin subjektiivista, kun taas vastaanottotilanteessa on usein vaikea arvioida lapsen todellista kehitystasoa.
MAIJU-älypotkupuku (Motor Assessment of Infants with a JUmpsuit) on suunniteltu ratkaisemaan nämä ongelmat. Se perustuu monisensorimittaukseen, joka mahdollistaa lapsen liikkumisen luotettavan arvioinnin. Puku on suunniteltu kotimittauksiin, joissa imeväisikäisen lapsen toimintaa arvioidaan vapaan leikin aikana sekuntitasolla. Tekoälyalgoritmit arvioivat, onko lapsi saavuttanut kehityksellisiä virstanpylväitä, kuinka paljon lapsi viettää aikaa erilaisissa asennoissa sekä miten tasaisesti yksittäiset lapset kehittyvät kuukaudesta toiseen.
Luotettava ja objektiivinen kehitysarvio
Tutkimuksessa tehtiin yhteensä 620 kotimittausta 134 lapselle, joiden ikä vaihteli 4–22 kuukauden välillä. Tulokset osoittavat, että MAIJU-älypotkupuku pystyy tekemään objektiivisen kehitysarvion lapsen kotona erittäin luotettavasti.
Kotona tehty mittaus ja tekoälyalgoritmit antavat yksityiskohtaisia tuloksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi kehitysviiveiden seulonnassa, kuntoutuksen tehon arvioinnissa ja laajoissa monikansallisissa tutkimuksissa.
– MAIJU-älypotkupuku avaa uusia mahdollisuuksia lapsen kehityksen seurannalle ja tekee siitä tasa-arvoista eri puolilla Suomea ja maailmaa. MAIJU-menetelmä tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia kasvuympäristön tai ravinnon vaikutuksia kehitykseen, älypotkupuvun teknisestä kehityksestä vastannut tutkijatohtori Manu Airaksinen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sampsa VanhataloProfessoriHelsingin yliopisto
Puh:050 528 6119Sampsa.Vanhatalo@helsinki.fiPia PurraViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto
Puh:02941 24205Pia.Purra@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle26.3.2025 17:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.
Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa26.3.2025 11:09:31 EET | Tiedote
Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.
Lääkehuollon kriisijohtaminen pandemian aikana vahvisti yhteistyötä ja Suomen terveydenhuollon kriisivalmiutta21.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tuore tutkimus analysoi lääkehuollon kriisijohtamista koronapandemian aikana ja tuo esiin sekä onnistumisia että kehityskohteita. Tiedon ja resurssien jakaminen sekä yhteinen ongelmanratkaisu lisäsivät kriisinhallinnan tehokkuutta.
Miksi imusuonilla on palapelimäinen rakenne?20.3.2025 11:08:30 EET | Tiedote
Tutkijat ovat pitkään tunteneet imusuonten pintarakenteen, mutta nyt uraauurtava tutkimus selvitti, miksi se on kuin palapeli. Palapelimäisyys auttaa soluja sietämään nestepaineen muutoksia, kuten turvotusta. Samankaltaista solumuotoa esiintyy myös kasvien lehtien pinnalla, ja palapeliperiaatetta on hyödynnetty myös ihmisen tekemässä suunnittelussa.
Markkinaehtoinen asuminen pettää tasa-arvoa hakevan asukkaan20.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Kaupunkilaisten yhdenvertaista mahdollisuutta kotiin haastaa asuntofinansialisaatio eli asumisen kytkeytyminen osaksi globaaleja finanssimarkkinoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme