Tulevaisuusbarometri 2025: Suomalaisten tulevaisuususko notkahti – luottamus kunta- ja aluedemokratiaan heikoissa kantimissa
Sitran Tulevaisuusbarometrin mukaan kunta- ja aluevaaleissa suomalaisten äänestyspäätöksiin eniten vaikuttavat asiat ovat työpaikat, hyvinvointivaltion säilyttäminen ja kansallinen turvallisuus. Omaan tulevaisuuteen uskotaan yhä, mutta luottamus asuinkunnan, Suomen ja varsinkin ihmiskunnan tulevaisuuteen horjuu.

Rauhattomasta maailmantilanteesta ja yleisestä epävarmuudesta huolimatta vain 14 prosenttia suomalaisista arvioi oman henkilökohtaisen tulevaisuutensa nykyhetkeä huonommaksi tai merkittävästi huonommaksi. Lisäksi yli puolet suomalaisista kokee voivansa vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.
Suomalaisten kiinnostus tulevaisuutta kohtaan on säilynyt neljättä kertaa tehdyn Tulevaisuusbarometrin mukaan korkealla tasolla, sillä tulevaisuus kiinnostaa lähes kaikkia (85 %). Suurin osa (75 %) on lisäksi sitä mieltä, että voimme vaikuttaa tulevaisuuteen. Eri ikäryhmistä nuorten (15–24-vuotiaat) tulevaisuususko on säilynyt vahvimpana. Heille tulevaisuus näyttäytyy vanhempia ikäryhmiä parempana, ja he myös uskovat, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa.
Sen sijaan luottamus Suomen parempaan tulevaisuuteen on notkahtanut. Suomen tulevaisuuden näkee nykyhetkeä parempana vain 18 prosenttia (pudotusta edelliseen, vuoden 2023 Tulevaisuusbarometriin verrattuna on 11 prosenttiyksikköä). Vielä synkempi on suomalaisten näkemys ihmiskunnan tulevaisuudesta. Sen näkee nykyistä parempana vain 11 prosenttia suomalaisista.
”Niin kansalaisten kuin kokonaisten kansakuntien luottamus tulevaan on ollut viime vuosien kriiseissä ymmärrettävästi koetuksella. Vaikka suomalaisten tulevaisuususko on heikentynyt, se on yhä korkealla tasolla. Lisäksi uskomme vahvasti, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Tämä on meille voimavara, jota pitäisi osata hyödyntää aiempaa paremmin yhteiskunnan uudistumiseen ja erilaisiin tulevaisuuksiin varautumisessa”, Sitran ennakointitoiminnon johtaja Veera Heinonen sanoo.
Synkimmät näkymät Etelä-Savossa, myönteisimmät Pirkanmaalla
Alueellisesti suomalaisten suhtautumisessa tulevaisuuteen ei ole isoja eroja. Sen sijaan arviot oman asuinkunnan tulevaisuudesta vaihtelevat. Suomen maakunnista synkimmiksi tulevaisuuden näkymät arvioidaan Etelä-Savossa, jossa jopa puolet vastaajista näkee oman asuinkuntansa tulevaisuuden nykyhetkeä huonompana. Positiivisimpia arviot ovat taas Pirkanmaalla, jossa 37 prosenttia kansalaisista näkee oman kunnan tulevaisuuden parempana ja vain neljännes huonompana.
Oman asuinkuntansa tulevaisuuden huonommaksi näkevät useammin maaseutumaisissa kunnissa asuvat kuin kaupunkimaisissa kunnissa asuvat. Parempana tulevaisuuden näkee kaupungeissa asuvista neljännes, maalla asuvista vain 18 prosenttia.
Verrattuna edelliseen kuntavaalien alla tehtyyn, vuoden 2021 Tulevaisuusbarometriin, arviot asuinkunnan tulevaisuudesta ovat nyt pessimistisempiä melkein kaikissa maakunnissa.
Päätöksenteosta puuttuvat innostavat visiot ja pitkäjänteisyys
Tulevaisuusbarometrissa kysyttiin tällä kertaa tulevaisuusnäkymiä kansalaisten lisäksi myös alue- ja kuntapäättäjiltä. Vain 11 prosenttia kansalaisista kokee, että päättäjillä on innostavia visioita heidän oman hyvinvointialueensa tulevaisuudesta. Päättäjistä näin ajattelee 18 prosenttia. Kuntatasolla tulokset ovat hieman positiivisemmat. Kansalaiset ja päättäjät ovat samaa mieltä myös siitä, että paikallis- ja aluetason päätöksissä ei huomioida pitkän aikavälin vaikutuksia riittävästi.
Kunta- ja aluedemokratian kannalta karua on myös se, että vain 15 prosenttia kansalaisista kokee voivansa vaikuttaa oman asuinkuntansa tulevaisuuteen. Melkein puolet suomalaisista myös ajattelee, ettei heillä ole riittäviä mahdollisuuksia osallistua keskusteluun asuinkuntansa tulevaisuudesta.
”Tulevaisuusbarometrin tulosten perusteella paikallinen ja alueellinen päätöksenteko Suomessa ei tällä hetkellä näyttäydy kansalaisille parempaa tulevaisuutta rakentavana poliittisena ja demokraattisena prosessina. Sen sijaan tuloksista piirtyy kuva lyhytjänteisenä hallinnointina, johon kuntien ja alueiden asukkailla on vain niukasti vaikutusmahdollisuuksia”, sanoo Sitran johtava ennakoinnin asiantuntija Jukka Vahti.
Väite |
Kansalaiset |
Päättäjät |
Päättäjillä on innostavia visioita hyvinvointialueeni tulevaisuudesta. |
11 % samaa mieltä, 64 % eri mieltä. |
18 % samaa mieltä, 60 % eri mieltä. |
Päättäjillä on innostavia visioita oman asuinkuntani tulevaisuudesta. |
21 % samaa mieltä, 47 % eri mieltä. |
55 % samaa mieltä, 31 % eri mieltä. |
Päätöksenteossa huomioidaan riittävästi pitkän aikavälin vaikutuksia. |
11 % samaa mieltä, 67 % eri mieltä. |
23 % samaa mieltä, 66 / eri mieltä. |
Työ, turvallisuus ja hyvinvointivaltion turvaaminen ohjaavat äänestyspäätöksiä alue- ja kuntavaaleissa 2025
Suomalaiset haluaisivat, että seuraavan 10 vuoden aikana syntyisi lisää työpaikkoja ja että lasten ja nuorten hyvinvointi paranisi. Tärkeäksi koetaan myös hyvinvointivaltion säilyttäminen sekä kansallisen turvallisuuden varmistaminen.
Samat asiat vaikuttavat myös alue- ja kuntavaalien äänestyspäätökseen: kolmen kärjen muodostavat työpaikat, hyvinvointivaltion säilyttäminen sekä turvallisuus.
Verrattuna vuoden 2021 kuntavaalien alla tehtyyn Tulevaisuusbarometriin äänestäjät näyttävät nyt olevan vähemmän varmoja siitä, mitkä asiat heidän äänestyspäätökseensä vaikuttavat. Vain uusien työpaikkojen luomisen merkitys on aiheena selvästi nostanut merkitystään aiempaan verrattuna.
”Tässä useiden samanaikaisten kriisien ajassa tarvitaan yhteisiä, innostavia näkymiä tulevasta eikä ainoastaan reagointia. Emme voi vain varautua pahimpaan, vaan tärkeää on myös toivottavan tulevaisuuden rakentaminen. Tätä tuntuvat kaipaavaan tulostemme perusteella sekä päättäjät että äänestäjät. Ja erityisen tärkeää tämä on nuorten tulevaisuususkon – ja siten meidän kaikkien hyvinvoinnin kannalta”, Heinonen korostaa.
Tulevaisuusbarometri 2025 on Sitran teettämä kyselytutkimus, jossa tutkittiin 15–84-vuotiaiden mannersuomalaisten sekä kunta- ja hyvinvointialueiden luottamushenkilöiden näkemyksiä tulevaisuudesta. Kyselyyn vastasi 3226 kansalaista ja 733 päättäjää eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti Verian. Edelliset Tulevaisuusbarometrit on julkaistu vuosina 2023, 2021 ja 2019.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Solovjew-WartiovaaraViestinnän johtava asiantuntija
Puh:040 830 2825anna.solovjew-vartiovaara@sitra.fiJukka VahtiJohtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus
Puh:040 566 5152jukka.vahti@sitra.fiwww.sitra.fi/ihmiset/jukka-vahti/Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on tulevaisuustalo, joka auttaa Suomea uudistumaan. Ennakoimme tulevaa. Etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja huomisen haasteisiin. Edistämme Suomen hyvinvointia ja vauhditamme talouden kestävää kasvua. Parempi tulevaisuus vaatii tekoja jo tänään.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Artificial intelligence solutions to boost productivity in different industries – Europe must accelerate progress27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
The next phase of AI development will bring new specialised applications to support industrial and sectoral renewal. The impact on productivity improvements could be significant. Europe needs to invest heavily in AI to compete globally, suggests a new Sitra report.
Sitra inleder förändringsförhandlingar19.3.2025 15:35:31 EET | Pressmeddelande
Jubileumsfonden för Finlands självständighet inleder förändringsförhandlingar som påverkar stödverksamheterna. Dessa är kopplade till en ny strategi där Sitra flyttar verksamhetens fokus starkt mot att finansiera innovationer för att omvandla Finland. Målet är också att öka smidigheten och effektiviteten.
Sitra aloittaa muutosneuvottelut19.3.2025 15:35:31 EET | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto käynnistää tukitoimintoihinsa kohdistuvat muutosneuvottelut. Ne liittyvät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toiminnan painopistettä voimakkaasti innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä ketteryyttä ja tehokkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme