Uudet IT-sopimusehdot käyttöön ensi vuonna
IT-sopimusehtojen päivittäminen on parhaillaan käynnissä ja tavoitteena on julkaista ja ottaa ne käyttöön ensi vuonna. Uudistuksessa IT-ehtojen yleiset sopimusehdot tarkastetaan, ehtojen soveltuminen kansainvälisiin cross border-tilanteisiin selvitetään ja erityisehtojen ajanmukaisuus kuten myös tarpeellisuus käydään läpi. Ehtojen nimi vaihtuu uudistuksen myötä IT2026-ehdoiksi.

“IT-ehtojen ajanmukaisuutta tarkastellaan säännöllisesti, jotta ehdot vastaavat alan kehitystä ja palvelevat alan yritysten tarpeita. Digitalisoituva yhteiskunta tarvitsee yhä enemmän ohjelmistoihin perustuvia tuotteita ja palveluita. Samoin IT-alalle tulee koko ajan uusia toimijoita, jotka tarvitsevat helposti käyttöön otettavat sopimusehdot. On myös havaittu, että tiedontarve IT-ehdoista ja niiden käytöstä on jatkuvaa”, kertoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Minna Aalto-Setälä.
IT-sopimusehdot ovat IT-palveluita toimittavan yrityksen ja palvelun tilaajan väliset kotimaiset sopimusehdot. Ehdot helpottavat IT-alan sopimusten tekemistä ja alentavat kustannuksia. Sopimusehdot koostuvat tällä hetkellä yleisistä sopimusehdoista, kymmenestä erityisehdosta ja yhdeksästä sopimusmallista.
Ehtokokoelman ajanmukaisuus varmistetaan kolmen vuoden välein. Jatkuvasti muuttuva toimintaympäristö ja uudet säännökset edellyttävät muutoksia ja tarkennuksia. Erityisesti IT-ehtojen pilvipalveluja koskevien erityisehtojen uudistamiseen vaikuttaa EU:n uusi datasäädös.
”Komissiossa valmistellaan parhaillaan datasäädöksen edellyttämiä pilvipalveluja koskevia vakiosopimuslausekkeita. Niiden on määrä valmistua ensi syksynä, kun datasäädöksen soveltaminen alkaa. Tällöin viimeistään tiedetään, miten IT-ehtojen pilvipalvelu- eli ETP-erityisehtoja tulee muokata”, Aalto-Setälä sanoo.
Päivitystyöhön osallistuu kokeneita IT-alan asiantuntijoita, joilla on pitkä kokemus alan sopimuksista. Sopimusehdoilla pyritään huomioimaan sopimusehtojen käyttäjien tarpeet. Asiakkaan ja toimittajan välisessä sopimuksessa on kuitenkin aina huomioitava myös tapauskohtaisesti olemassa oleva tilanne, mahdolliset erityisolosuhteet ja se, mitä tuotetta tai palvelua ollaan toteuttamassa.
“Sopimuksen laatimisessa kannattaa huomioida myös ehtokokoelmaan kuuluvat sopimusmallit. Niiden ja IT-ehtojen käyttöä pyritään helpottamaan käyttöohjeiden saatavuutta ja käyttökokemusta parantamalla. Myös verkkosivujen käyttöä pyritään parantamaan niin, että kaikki osiot ovat tulevaisuudessa saatavilla myös englanniksi. Itse ehdothan ovat jo nyt saatavilla sekä suomeksi että englanniksi”, sanoo Aalto-Setälä.
IT-ehtojen taustalla ovat Keskuskauppakamari, Software Finland ry, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, Teknologiateollisuus ry ja Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry. IT2022-ehtojen käyttö edellyttää voimassa olevaa lisenssiä, jonka voi ostaa Keskuskauppakamarilta osoitteesta it-ehdot.fi.
Yhteyshenkilöt
Minna Aalto-SetäläJohtava asiantuntija, IPR ja digitalisaatio
Puh:09 4242 6244minna.aalto-setala@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.
Ihmisarvoa loukkaava mainos sai huomautuksen MENiltä30.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto antoi harvinaisen huomautuksen somealustalla julkaistulle mainokselle. Mainoksen katsottiin loukkaavan ihmisarvoa ja olevan siten hyvän tavan vastainen. Viimeksi vastaavantyyppisestä mainoksesta on annettu huomautus vuonna 2007.
Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote
Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.
Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote
EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.
Pääekonomisti: Hyviä uutisia työttömyydestä – ilmassa todellinen käänne25.6.2025 09:30:52 EEST | Tiedote
Toukokuun työmarkkinatilastojen kokonaisuus on jossain määrin ristiriitainen, mutta myönteistä on, että työttömyydessä nähtiin selkeää paranemista. Työttömyyden osalta ilmassa on aitoa suhdanneluonteista paranemista ja todellista käännettä, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme