Palautetietoinen työskentelytapa tuo asiakkaan äänen paremmin kuuluviin
FIT-työtapaa käyttävät ensimmäisinä kasvatus- ja perheneuvoloiden sekä lastensuojelun ammattilaiset.

Oma Hämeen lastensuojelun, perhekeskuksen ja aikuissosiaalityön yksiköissä otetaan käyttöön palautetietoinen työskentelytapa (FIT eli Feedback-Informed Treatment) vaiheittain tämän vuoden aikana. Työtavalla halutaan vastata vahvemmin ja vaikuttavammin asiakkaiden tarpeisiin. Työtapaa on testattu Hämeenlinnassa vuosina 2021–2022 ja se on laajasti käytössä muun muassa Helsingin kaupungilla. Työtapaa ollaan ottamassa käyttöön myös useammalla muulla hyvinvointialueella.
Oma Hämeessä on koulutettu lastensuojelun, perhekeskuksen ja aikuissosiaalityön esihenkilöitä ja ammattilaisia työtavan käyttöön vuoden 2024 lopusta lähtien. Työtapa otetaan ensimmäisenä käyttöön kasvatus- ja perheneuvolassa, lastensuojelun avo- ja jälkihuollossa ja lastensuojelun perhekuntoutuksessa.
Tavoitteena on, että kaikki tarvittavat ammattilaiset koulutetaan ja työtavasta tulee pysyvä lastensuojelun, perhekeskuksen ja aikuissosiaalityön palveluissa. Palautetietoinen työtapa esitellään asiakkaille aina työskentelyn alussa.
Mikä tarkoittaa Palautetietoinen työtapa (FIT)?
Palautetietoisuus on työtapa, jossa kunnioitetaan asiakkaan ääntä ja kokemusta. FIT-työtapaan sisältyy kahden erilaisen arviointimittarin käyttö. Toisella mittarilla asiakas arvioi itse omaa hyvinvointiaan tapaamisen alussa. Toisella mittarilla asiakas antaa tapaamisen lopussa arvion yhteistyön laadusta ja kokemuksestaan itse työskentelystä (katso kuvat alempaa).
Asiakkaan tarpeista keskustellaan käynnin aikana ja niitä kartoitetaan FIT-kyselyllä ja ne kirjataan ylös. Tämä auttaa muokkaamaan työskentelyä asiakkaalle sopivammaksi ja auttaa häntä kohti tavoiteltuja tuloksia tai muutosta. Lapsiasiakkaiden kohdalla huoltaja voi täydentää arviota rinnakkaisella arvioinnilla.


Asiakas antaa arvion ammattilaisen lähettämän kyselylinkin tai QR-koodin kautta. Jos asiakkaalla ei ole omaa älylaitetta käytettävissä, niin arvio annetaan joko paperilomakkeella tai ammattilaisen älylaitteella. Asiakas saa arvion antamiseen ammattilaisen tukea tarvittaessa. Arvion antaminen perustuu asiakkaan suostumukseen.
Perhe-, sosiaali- ja vammaispalveluiden toimialajohtaja Marika Paasikoski-Junninen on vakuuttunut työtavan käytön vaikuttavuudesta.
– Olemme Oma Hämeessä kiinnostuneita siitä, mitä sinulle ja läheisillesi kuuluu ja miten voimme sinua tai tilannettasi parhaiten tukea, painottaa Paasikoski-Junninen.
Miten Palautetietoinen työtapa (FIT) vaikuttaa minuun asiakkaana?
Työtapa tukee asiakkaan ja ammattilaisen yhteistä ymmärrystä. Sen hyödyistä asiakastyössä on tutkimusnäyttöä. Palautetta sinulta on kysytty varmasti aiemminkin, mutta nyt sen kysyminen tapahtuu työtavan kautta järjestelmällisesti ja säännöllisesti.
Työtavan avulla voit osallistua paremmin tapaamisten arviointiin ja suunnitteluun, jolloin palvelu vastaa paremmin omia tarpeitasi. Palautteen perusteella tapaamisia muokataan niin, että niistä olisi sinulle mahdollisimman paljon hyötyä. Työskentelytapa antaa pidemmällä aikavälillä mahdollisuuden nähdä, miten kokemuksesi hyvinvoinnistasi muuttuu ollessasi asiakkaamme.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika Paasikoski-Junninenperhe-, sosiaali- ja vammaispalvelujen toimialajohtaja
Puh:040 774 6626marika.paasikoski-junninen@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Asukasvuokrien tarkistusajankohdasta on lähtenyt virheellistä tietoa asiakkaille2.5.2025 12:07:28 EEST | Uutinen
Asukkaiden ei tarvitse tehdä mitään, Oma Häme korjaa asian.
Aluevaltuusto kokoontui toiseksi viimeiseen kokoukseensa ja kyselytunnille29.4.2025 17:45:27 EEST | Uutinen
Kanta-Hämeen aluevaltuusto oli tiistaina 29. huhtikuuta koolla Hämeenlinnassa toiseksi viimeistä kertaa. Huhtikuun aluevaaleissa valitut valtuutetut aloittavat työnsä kesäkuun alussa ja istuva valtuusto on koolla vielä toukokuun lopussa. Ahveniston luentosalissa pidetyn kokouksen asialista oli lyhyt. Aluevaltuusto hyväksyi Oma Hämeen tukipalvelut Oy:lle myönnettävän takauksen. 300 000 euron takaus mahdollistaa yhtiölle tarvittavien koneiden, laitteiden ja kuljetuskaluston hankinnan joko omaksi tai leasingrahoituksella. Yhtiö on 100-prosenttisesti Oma Hämeen omistuksessa ja se tuottaa hyvinvointialueelle ateria-, puhtaus-, laitoshuolto- ja kiinteistönhoitopalveluja. Aluevaltuusto merkitsi kokouksessaan tiedoksi Ahveniston sairaalahankkeen 2024 vuosiraportin. Hankkeen edistymisestä raportoidaan säännöllisesti aluehallitukselle ja aluevaltuustolle. Raportissa on käsitelty hankkeen tilannetta muun muassa suunnittelun, rakentamisen, aikataulujen ja kustannusten näkökulmasta. Lisäksi alueval
Oma Häme hakee sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän toimittajalta vahingonkorvausta sopimusrikkomuksesta29.4.2025 14:26:49 EEST | Tiedote
Kanne koskee Mediconsultin Saga-järjestelmän toimitusongelmia ja viivästyksiä.
Aluehallitus hyväksyi tilinpäätöksen muutokset28.4.2025 17:41:02 EEST | Uutinen
Aluehallitus jätti pöydälle Riihimäen kiinteistöjärjestelyä koskevan asian.
Uusi Terveysasemien kiireetön ensilinja helpottaa erityisesti harvoin tai ensimmäistä kertaa asioivien asiakkaiden yhteydensaantia28.4.2025 09:24:31 EEST | Tiedote
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen terveysasemien kiireettömän hoidon tavoitettavuus paranee.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme