Säveltäjä Minna Leinonen pyrkii kohti lähestyttävämpää nykymusiikkia nuotinnuksen ja yhteistyön kautta
Leinonen tarjoaa tohtorintutkinnossaan tuoreen lähestymistavan nykymusiikin notaatioon ja säveltäjän ja esittäjän väliseen yhteistyöhön. Taustalla on huoli nykymusiikin asemasta yhteiskunnassa.

Minna Leinosen tohtorintutkintoon sisältyvät liikeooppera Alma! (2020), kamarimusiikkikonserttikokonaisuus Hello from the Planet Earth ja monodraama Rakkaat (2023). Niissä hän työsti nuotinnusta tiiviissä yhteistyössä esittäjien kanssa jo ennen valmiin nuotin valmistumista.
Teosten syntyprosessi haastaa perinteiset sävellyksen ja esittämisen rajat ja korostaa säveltäjän ja esittäjän välisen vuorovaikutuksen merkitystä koko luomisprosessin ajan.
”Kun rakentaa uutta kommunikoivaa notaatiota, prosessiin kuuluu luontevasti säveltäjä–esittäjä-yhteistyö”, Leinonen kuvaa.
Uutta ymmärrystä nykymusiikin nuotinnuksesta
Nuotinnus vaikuttaa siihen, kuinka musiikki välittyy säveltäjältä esittäjälle ja esittäjältä yleisölle. Leinonen pyrkii luomaan kommunikoivaa nuotinnusta, jonka avulla nykymusiikki olisi paremmin omaksuttavissa. Hän tarkasteli nykymusiikin notaatiota työpajoissa ja sävellysten harjoituksissa yhdessä musiikin harrastajien ja ammattilaisten kanssa, keskusteli siitä nuottigraafikon kanssa ja vertasi tekemiään nuotinnusratkaisuja muiden säveltäjien teoksiin.
Nuotinnuksen kommunikoivuutta Leinonen arvioi sen mukaan, miten täsmällistä, ekonomista ja ulkoasultaan huoliteltua se on, miten se sopii tai eroaa muista partituurin merkinnöistä ja miten se pohjautuu vallitseviin nuotinnuskäytäntöihin.
”Kommunikoivan notaation kriteerit voivat toimia työskentelyn apuna muille säveltäjille, musiikin esittäjille ja soitonopettajille. Kommunikoiva nuotinnus voisi olla avain nykymusiikin lähestymiseen ja auttaa myös nuorempia soittajia ymmärtämään ja tulkitsemaan nykymusiikkia syvällisemmin”, Leinonen toteaa.
Pedagoginen ulottuvuus – uusi lähestymistapa nykymusiikin opetukseen
Tutkimuksensa yhteydessä Leinonen kehitti Piilo-sävellykseensä liittyvän pedagogisen työkalun, Piilo-kortit, jotka auttavat esittäjiä tutustumaan teokseen uudella tavalla. Hänen vertaisarvioitu artikkelinsa ”Ihanasta metsästä äkäiseen mehiläisparveen: uuden pedagogisen musiikin säveltäminen nykysoittotekniikoita käyttäen” (2023) esittelee niiden käyttöä sekä syntyä yhteistyössä esittäjän kanssa.
Leinosen mukaan nykymusiikin asema yhteiskunnassa ja kulttuurissa kehittyy eniten ruohonjuuritasolla, yhteistyön kautta.
”Nykymusiikin elinvoimaisuuden edistämiseen tarvitaan yhteistyötä säveltäjien, soitonopettajien, soittoharrastajien ja kulttuuri-instituutioiden välillä”, hän summaa.
”Nykymusiikki alkaa marginalisoitua jo ruohonjuuritasolla. Jos nykytekniikoita käytettäisiin enemmän pedagogisessa ohjelmistossa, ne voisivat tukea nuorimpien muusikoiden kiinnostusta nykymusiikkiin ja auttaa heitä lähestymään sitä sekä esittäjinä että kuulijoina”.
Minna Leinosen taiteellinen tohtorintutkinto Kohti kommunikoivaa nykymusiikkia – säveltäjä, notaatio ja dialoginen vuorovaikutus tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 29.3.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Leinonen
minleino@gmail.com
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme