Tampereen yliopisto

Tutkimus: Lääkeostot lisääntyvät kuluttajan omavastuun täytyttyä

Jaa

Uusi tutkimus Suomen lääkekorvauksista tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, miten kulutuskäyttäytyminen reagoi lääkkeiden hintatukeen. Tutkimus keskittyy tarkastelemaan omavastuukaton vaikutusta lääkeostoihin, ja se tarjoaa tärkeitä näkemyksiä terveyspolitiikan kehittämiseen.

Kaksi hymyilevää henkilöä vierekkäin. Vasemmalla henkilöillä silmälasit ja sininen paita. Oikealla henkilö pukeutunut pukuun ja vaaleaan paitaan.
Jarkko Harju ja Jouko Verho (Kuvat: Veiko Somerpuro)

Suomessa lääkeostojen omavastuuraja pudottaa reseptilääkkeiden ostohinnan hyvin alhaiseksi, kun ostojen vuosittainen omavastuuosuus saavuttaa määritetyn rajan, joka tutkimuksen tekoaikaan oli 672 euroa. Vuonna 2025 vuosiomavastuu eli lääkekatto on 633,17 euroa.

Verotutkimuksen huippuyksikön tutkijat Jouko Verho Valtion taloudellisesta tutkimuskeskus VATT:sta sekä Jarkko Harju Tampereen yliopistosta tarkastelivat transaktiotason tietoja kaikista vuoden 2009 reseptilääkeostoista ja arvioivat regressioepäjatkuvuusmallin avulla, miten kysyntä reagoi omavastuurajasta aiheutuviin hinnanmuutoksiin. Tulosten mukaan lääkekulut kasvavat keskimäärin 17 % omavastuurajan täyttymisen jälkeen, kertovat tutkijat. Lääkeostojen lisääntyminen johtuu ensisijaisesti ostomäärien kasvusta, ei siirtymisestä kalliimpiin lääkkeisiin.

Suurimmat käyttäytymisvaikutukset havaitaan mielenterveys- ja hengitystiesairauksien hoidossa käytettävissä lääkkeissä, joita käytetään tyypillisesti tarvittaessa. Hermostoon vaikuttavien lääkkeiden ostot kasvavat 27 %, kun taas saannollisesti käytettävät sydän- ja verisuonisairauksien lääkeostot lisääntyvät vain 6 %.

Tulokset ovat tärkeitä reseptilääkkeiden omavastuujärjestelmän suunnittelun kannalta. Perinteisen talousteorian mukaan lääkkeillä, joilla kysyntä reagoi paljon hintojen muuttuessa, tulisi olla korkeampi omavastuuosuus. Vaihtoehtoisesti voitaisiin laajentaa korvausten sääntelyä kalliiden ja korkean hintajouston lääkkeiden kohdalla. Tällä hetkellä tietyt kalliit lääkkeet vaativat erityisen lääkärintodistuksen tai niiden korvaus kattaa vain yhden kuukauden lääkkeet. Tällaisen sääntelyn laajentaminen voisi auttaa hallitsemaan terveydenhuoltokustannuksia samalla varmistaen, että potilaat saavat tarvitsemansa lääkkeet.

– Kalliiden lääkkeiden sitominen tiukemmin lääkärintodistukseen perustuvaksi ja rajatumpaan lääkemäärään todennäköisesti hillitsisi lääkekorvausten kustannuksia aiempaa paremmin, toteaa Jarkko Harju.

Seuraava askel olisi tutkia tuoreemmalla aineistolla omavastuujärjestelmän terveysvaikutuksia – erityisesti johtavatko lisääntyneet lääkeostot havaittaviin parannuksiin potilaiden terveydessä. Jos korkeammat omavastuut vähentävät tarpeellisten lääkkeiden kulutusta ja heikentävät terveysvaikutuksia, sillä olisi merkittäviä seurauksia terveyspolitiikan suunnittelulle, joita tällä aineistolla ei pystytty tarkastelemaan.

Lisätietoja

Englanninkielinen tutkimusartikkeli Copayments for Prescription Drugs: The Drivers of Demand Responses Health Economics -lehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava tutkija Jouko Verho, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ja Verotutkimuksen huippuyksikkö
puh. 0295 519 409, jouko.verho@vatt.fi

Professori Jarkko Harju, Tampereen yliopisto ja Verotutkimuksen huippuyksikkö
puh. 050 473 3892, jarkko.t.harju@tuni.fi

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye