STTK selvitti: Työelämä näyttäytyy nuorille vaativana ja epävarmana
Nuorten työelämän kokemuksilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilön elämään myös koko yhteiskuntaan.

STTK on selvittänyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia työelämästä ja sen kuormitustekijöistä. Aula Research Oy:n toteuttaman kyselyn perusteella työelämä näyttäytyy nuorille aikuisille kiireisenä ja vaativana.
– Työelämä koetaan hyvin vaativaksi, eikä se tulosten perusteella ole ollut nuorille yllätys. Yli puolet vastaajista (62 %) koki, että työelämä on vastannut niitä odotuksia, joita heillä oli jo ennen työelämään siirtymistä, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala sanoo.
Myös työnhaku on vaikeaa ja kuluttaa nuoria. 40 prosenttia vastaajista koki, että työnantajalla on liian kovat vaatimukset työnhakijan osaamista ja kokemusta kohtaan.
Viikoittaista ahdistusta ja uupumusta kokee joka kolmas
Tärkeimmiksi jaksamistaan tukeviksi työn osa-alueiksi nuoret tunnistivat työn sopivan määrän, mielenkiintoiset työtehtävät, hyvän johtamisen ja reilut esihenkilöt, hyvän ja kannustavan ilmapiirin sekä selkeät tavoitteet.
– Nämä toteutuvat työpaikoilla melko hyvin. Tästä huolimatta selvä enemmistö (71 %) kuitenkin kertoo kokeneensa haitallista kuormitusta työssään vähintään joskus ja joka kolmas kokee ahdistusta, uupumusta ja suorituspaineita viikoittain, Kujala sanoo.
– Sukupuolten välillä näkyy selvä ero: naisista ahdistusta kokee viikoittain 61 prosenttia ja suorituspaineita 66 prosenttia, kun miesten kohdalla vastaavat luvut ovat 48 ja 54. Ylipäätään naiset arvioivat työelämää kielteisemmin kuin miehet.
Epävarma työelämä vaikuttaa nuorten perheellistymissuunnitelmiin
Nuorten jaksamisella työelämässä on merkitystä paitsi heidän itsensä myös koko yhteiskunnan kannalta. Työn aiheuttama stressi ja epävarmuus sekä heikko taloudellinen tilanne vaikuttavat nuorten aikuisten perheellistymissuunnitelmiin ja työurien pituuteen sekä lisäävät mielenterveysongelmia.
– Hallituksen lakihankkeet irtisanomisen helpottamiseksi ja määräaikaisuuksien sallimiseksi ilman perustetta vuodeksi lisäävät epävarmuutta työelämässä, STTK:n edunvalvonnan johtaja Minna Ahtiainen sanoo.
– Jotta nuoret jaksavat työelämässä ja kotona uupumatta, työelämää täytyy kehittää pitkäjänteisesti kestävämpään suuntaan. STTK pyrkii kehittämään työelämää niin, että työntekijä voi hyvin ja työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Ammattiliitot tarjoavat työntekijöille turvaa tukemalla heitä työelämän ongelmatilanteissa.
Vastuu kestävästä työelämästä on myös työpaikoilla. Työpaikkojen on autettava nuoria kestävän työuran alkuun muun muassa hyvällä perehdytyksellä ja inhimmillisillä vaatimuksilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri KujalapuheenjohtajaSTTK-Opiskelijat
Puh:040 656 9959lauri.kujala@sttk.fiMinna Ahtiainenjohtaja, edunvalvonta
Puh:050 387 7030minna.ahtiainen@sttk.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme