STTK selvitti: Työelämä näyttäytyy nuorille vaativana ja epävarmana
Nuorten työelämän kokemuksilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilön elämään myös koko yhteiskuntaan.

STTK on selvittänyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia työelämästä ja sen kuormitustekijöistä. Aula Research Oy:n toteuttaman kyselyn perusteella työelämä näyttäytyy nuorille aikuisille kiireisenä ja vaativana.
– Työelämä koetaan hyvin vaativaksi, eikä se tulosten perusteella ole ollut nuorille yllätys. Yli puolet vastaajista (62 %) koki, että työelämä on vastannut niitä odotuksia, joita heillä oli jo ennen työelämään siirtymistä, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala sanoo.
Myös työnhaku on vaikeaa ja kuluttaa nuoria. 40 prosenttia vastaajista koki, että työnantajalla on liian kovat vaatimukset työnhakijan osaamista ja kokemusta kohtaan.
Viikoittaista ahdistusta ja uupumusta kokee joka kolmas
Tärkeimmiksi jaksamistaan tukeviksi työn osa-alueiksi nuoret tunnistivat työn sopivan määrän, mielenkiintoiset työtehtävät, hyvän johtamisen ja reilut esihenkilöt, hyvän ja kannustavan ilmapiirin sekä selkeät tavoitteet.
– Nämä toteutuvat työpaikoilla melko hyvin. Tästä huolimatta selvä enemmistö (71 %) kuitenkin kertoo kokeneensa haitallista kuormitusta työssään vähintään joskus ja joka kolmas kokee ahdistusta, uupumusta ja suorituspaineita viikoittain, Kujala sanoo.
– Sukupuolten välillä näkyy selvä ero: naisista ahdistusta kokee viikoittain 61 prosenttia ja suorituspaineita 66 prosenttia, kun miesten kohdalla vastaavat luvut ovat 48 ja 54. Ylipäätään naiset arvioivat työelämää kielteisemmin kuin miehet.
Epävarma työelämä vaikuttaa nuorten perheellistymissuunnitelmiin
Nuorten jaksamisella työelämässä on merkitystä paitsi heidän itsensä myös koko yhteiskunnan kannalta. Työn aiheuttama stressi ja epävarmuus sekä heikko taloudellinen tilanne vaikuttavat nuorten aikuisten perheellistymissuunnitelmiin ja työurien pituuteen sekä lisäävät mielenterveysongelmia.
– Hallituksen lakihankkeet irtisanomisen helpottamiseksi ja määräaikaisuuksien sallimiseksi ilman perustetta vuodeksi lisäävät epävarmuutta työelämässä, STTK:n edunvalvonnan johtaja Minna Ahtiainen sanoo.
– Jotta nuoret jaksavat työelämässä ja kotona uupumatta, työelämää täytyy kehittää pitkäjänteisesti kestävämpään suuntaan. STTK pyrkii kehittämään työelämää niin, että työntekijä voi hyvin ja työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Ammattiliitot tarjoavat työntekijöille turvaa tukemalla heitä työelämän ongelmatilanteissa.
Vastuu kestävästä työelämästä on myös työpaikoilla. Työpaikkojen on autettava nuoria kestävän työuran alkuun muun muassa hyvällä perehdytyksellä ja inhimmillisillä vaatimuksilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri KujalapuheenjohtajaSTTK-Opiskelijat
Puh:040 656 9959lauri.kujala@sttk.fiMinna Ahtiainenjohtaja, edunvalvonta
Puh:050 387 7030minna.ahtiainen@sttk.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Koulutuskorvauksen poisto on uusi isku naisvaltaisten alojen työntekijöille1.7.2025 17:15:56 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee koulutuksen korvaamisesta annetun lain kumoamista. Koulutuskorvauksen poisto osuisi erityisen kipeästi naisvaltaisille aloille.
STTK:n hallitus antaa maan hallituksen puolivälitodistuksen arvosanaksi heikko9.6.2025 13:11:10 EEST | Tiedote
STTK:n hallitus antaa maan hallituksen puolivälitodistukseen sosiaaliturvan ja työlainsäädännön uudistamisesta arvosanaksi heikko. - Työelämää on heikennetty ja sosiaaliturvaa leikattu nopeasti erittäin kehnolla valmistelulla. Vaikutusarvionti on ollut puutteellista, ja kolmikantavalmistelu lähinnä irvokasta näytelmää, puheenjohtaja Antti Palola sanoo. Hallituksen kevättodistukseen nelonen tulee myös tasa-arvon takapakista. - Tasa-arvoa heikentävät esimerkiksi vientimalli, määräaikaisuuksien ja henkilöperusteisen irtisanomisen perusteluiden väljentäminen, tehoton palkka-avoimuusdirektiivin toimeenpano ja lapsiperheiden etuuksien leikkaukset, Palola listaa. STTK:n hallituksen mielestä Suomeen luodaan nyt tulevaisuuden köyhälistö. - Kun leikataan etuuksia ja heikennetään palveluita, vaikutukset näkyvät viiveellä. Hyvinvointivaltion rakenteiden romutus on täydessä vauhdissa. STTK ihmettelee myös hallituksen poukkoilevaa talouspolitiikkaa. - Tänään tehdään tätä, huomenna kokeillaan jotain
STTK ei hyväksy työsopimusten määräaikaisuuksien helpottamista2.6.2025 12:05:13 EEST | Tiedote
Uudistus mahdollistaisi pysyvän työn teettämisen jatkuvilla, eri työntekijöiden kanssa tehtävillä määräaikaisilla työsopimuksilla.
STTK: Palkka-avoimuusdirektiivin täytäntöönpano jäämässä tehottomaksi16.5.2025 12:01:57 EEST | Tiedote
Hallituksen ajaman minimitäytäntöönpanon seurauksena naisten ja miesten välistä samapalkkaisuutta tukeva EU-direktiivi hankaloittaisi kansallista sääntelyä.
STTK: Kokeillaanpa tätä -hallitus pelaa riskillä15.5.2025 11:02:42 EEST | Tiedote
Orpon hallituksen puoliväliriihessä tapahtui omituinen rytminvaihdos, kun hallitus yhtäkkiä linjasi satojen miljoonien eurojen veroalennukset ansiotuloihin painottaen suurituloisia. Yhteisöveron alennus heikentää valtion taloutta lähes miljardin, kun tavoite on lapioida yrityksille investointirahaa. ─ Kaikki tämä sen jälkeen, kun kansalaisille oli kaksi vuotta perusteltu työmarkkinauudistuksia, säästöjä, palveluiden leikkauksia ja etuuksien heikennyksiä ehdottoman välttämättöminä velkaantumisen hidastamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Veroalennuksia on mahdoton ymmärtää myös siksi, että Suomen on panostettava merkittävästi nykyistä enemmän varoja puolustukseen ja turvallisuuteen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Palola puhui STTK:n kevään edustajistossa tänään Helsingissä. Hallitus lupasi kaksi vuotta sitten suomalaisille olla vahva ja välittävä. ─ Hallitusohjelman uusi nimi voisi olla ”Kokeillaanpa tätä”. Niin omituinen on suunnanmuutos, joka puoliväliriihessä tap
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme