Kansainvälinen sosiaalityön päivä: Sosiaalialan ammattilaiset ovat yhteiskuntarauhan turvaajia
Kansainvälistä sosiaalityön päivää juhlitaan 18. maaliskuuta, ja sen tarkoituksena on nostaa esiin sosiaalialan korkeakoulutettujen tekemää ihmisoikeustyötä.

Sosiaalialan ammattihenkilöt, eli sosionomit, sosiaalityöntekijät, kuntoutuksen ohjaajat ja geronomit, ovat yhteiskunnallisesti merkittävä joukko asiantuntijoita, joiden työ turvaa yhteiskuntarauhaa, vähentää syrjäytymistä ja lisää ihmisten hyvinvointia. Työllään he tukevat erityisesti heikommassa asemassa olevia ihmisryhmiä ja työn vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan. Samaan aikaan ala kuitenkin kärsii kroonisesta aliarvostuksesta.
–Sosiaalialan korkeakoulutettujen työn merkitys korostuu erityisesti näin taloudellisesti ja maailmanpoliittisesti epävarmoina aikoina. Alan ammattilaiset tekevät maailman vaikeinta työtä, ja tämän työn vaikutukset näkyvät vakaana ja turvallisena yhteiskuntana, sanoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Ihmisten tuen tarve on kasvussa, mutta palveluita vähennetään
Tällä hetkellä sosiaalihuollon kenttä on kuitenkin syvässä kriisissä alaan kohdistuneiden leikkausten ja edelleen jatkuvien suurten säästöpaineiden alla. Avun ja sosiaalipalvelujen tarve ei ole kadonnut – päinvastoin ihmisten tuen tarve on monin paikoin kasvussa. Tästä huolimatta alan työllisyystilanne on heikentynyt, kun henkilöstökuluihin kohdistuvat säästöt osuvat kovaa.
Useilla hyvinvointialueilla, sosiaalialan yrityksissä sekä järjestöissä on säästöjen vuoksi käyty laajoja yhteistoiminta- ja muutosneuvotteluja, joiden seurauksena irtisanomiset, lomautukset ja tehtävien täyttämättä jättämiset uhkaavat sosiaalipalveluiden laatua ja saatavuutta. Sosiaalihuollon palvelut ovat jo nyt vakavan resurssipulan kourissa, ja suunnittelut 100 miljoonan lisäleikkaukset syventävät kriisiä entisestään.
– On kestämätöntä ajatella, että sosiaalialan korkeakoulutetut valmistuvat työttömäksi, kun tiedetään, että palveluita tarvitsevien määrä ei ole vähentynyt. Sosiaalialan korkeakoulutettuihin osuvien henkilöstövähennysten ja säästöjen vaikutukset tulevat heijastumaan pitkälle, Karsio sanoo.
Näin nopea ja runsas henkilöstövähennysten tekeminen luo vaarallisen ristiriidan: yhtäältä asiakkaiden palveluntarve kasvaa, toisaalta palveluja tarjoavat ammattilaiset joutuvat jättämään työnsä tai pelkäävät työpaikkojensa puolesta.
Sosiaalihuollon kriisi voi aiheuttaa levottomuuksia
Talentia varoittaa, että eriarvoisuuden kasvu ja hyvinvointipalveluiden heikentyminen voivat johtaa yhteiskunnalliseen levottomuuteen. Sosiaalihuollon kriisi ei siis kosketa vain alan henkilöstöä tai asiakkaita, vaan se heijastuu koko yhteiskuntaan.
– Jotta sosiaalialan korkeakoulutetut voisivat jatkossakin toimia yhteiskuntarauhan takaajina, on päättäjien ryhdyttävä toimiin tilanteen parantamiseksi. Sosiaalisiin ongelmiin investoiminen on inhimillisesti ja taloudellisesti viisas ratkaisu: jokainen syrjäytymiseltä suojattu ihminen voi säästää yhteiskunnalle jopa miljoonia euroja, kun ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen ansiosta korjaavia toimia ei tarvita, Jenni Karsio sanoo.
Talentia haluaa muistuttaa, että vain riittävällä resursoinnilla varmistetaan, että sosiaalialan korkeakoulutetut voivat tehdä maailman vaikeinta työtä tehokkaasti ja eettisesti, edistäen yhteiskunnan rauhaa ja hyvinvointia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme