Irtisanomissuojan heikentämistä vastustaa 58 prosenttia palkansaajista
Irtisanomissuojan heikennys ei maistu palkansaajille. Verianin tekemässä kyselyssä vastaajista 58 prosenttia vastustaa irtisanomissuojan heikennystä. 28 prosenttia kannatti ja 13 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Suomen hallitus haluaa helpottaa työntekijän irtisanomista siten, että jatkossa työsopimuksen irtisanomiseen riittäisi pelkkä asiallinen syy. Tällä hetkellä laissa määritellään, että syyn pitää olla asiallinen ja painava.
Eniten heikennystä vastustavat naiset. Naisista 64 prosenttia kertoo vastustavansa lakimuutosta, vastaava luku miehillä on 53 prosenttia.
Hallituksen työlainsäädäntöheikennykset ja sosiaaliturvaleikkaukset ovat osuneet ja osuvat erityisesti naisiin. Siksi naisten keskuudessa on enemmän huolta hallituksen toimista, arvioi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Esimerkiksi lapsikorotusten ja suojaosan poisto työttömyysturvasta sekä asumistuesta ovat jo heikentäneet erityisesti osa-aikatyötä tekevien naisten toimeentuloa ja työssäkäynnin mahdollisuuksia.
–Naisten asema työelämässä heikkenee tämän hallituksen toimesta. Raskaus- ja perhevapaasyrjintää kitkevä työryhmä esitti tasa-arvon päivän kynnyksellä lähinnä kosmeettisia keinoja ongelman hoitamiseksi. Irtisanomisen helpottaminen on vain yksi näistä naisten asemaa työmarkkinoilla heikentävistä toimista.
Kyselyssä palkansaajista lakimuutosta vastustavat etenkin vasemmistoliiton (92 %), SDP:n (86 %), Vihreiden (67 %) ja Keskustan (65 %) kannattajat. Irtisanomissuojan heikentämistä kannattavat muita useammin Kokoomuksen, Liike Nytin, RKP:n ja Perussuomalaisten kannattajat.
Vastaajilta kysyttiin myös mielipidettä, pitäisikö irtisanomissuojan olla yhtä vahva mies- ja naisvaltaisilla aloilla. Hallituksen lakihanke irtisanomissuojan heikentämiseksi koskee erityisesti naisvaltaisia aloja. Naisvaltaisten alojen työehtosopimuksissa ei ole kirjauksia, jotka suojaisivat lakimuutokselta, toisin kuin miesvaltaisilla aloilla.
Palkansaajat eivät hyväksy irtisanomissuojan eriytymistä nais- ja miesvaltaisten alojen välillä. Vastaajista 92 prosenttia arvioi, että irtisanomissuojan pitäisi olla yhtä vahva mies- ja naisvaltaisilla aloilla.
–Irtisanomissuojan ero nais- ja miesvaltaisten alojen välillä sotii täysin palkansaajien oikeustajua vastaan. Hallituksen esitys on selvästi työmarkkinoiden ja työntekijöiden eriarvoisuutta lisäävä. Eduskunnan suuressa salissa kansanedustajien on arvioita tarkkaan haluavatko heikentää tasa-arvoa työmarkkinoilla.
Hallitus on pitkällä valmistelussaan, jossa lainsäädännöstä poistetaan viittaus painavaan syyhyn. Painavan syyn poistamisen lisäksi työsopimuslakiin ollaan lisäämässä esimerkiksi irtisanomisperustelista, joka on hyvin lavea ja epämääräinen. Sillä voidaan perustella irtisanomisia erittäin laajasti. Myös varoituksen antamisen periaatteisiin puututaan.
– Alkuperäinen hallitusohjelmakirjaus koski vain painavan syyn poistamisesta laista. Nyt tulossa olevassa esityksessä työnantajan tarpeita on kuunneltu jälleen herkällä korvalla ja siinä mennään paljon pidemmälle kuin hallitusohjelmassa on kirjattu.
Tutkimuslaiton Verianin internetpaneelin kautta kerätty palkansaajia edustava aineisto kerättiin 6.–10.3.2025, ja siihen vastasi 1599 palkansaajaa. Tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla 2,5 %-yksikköä suuntaansa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarkko Elorantapuheenjohtaja
Puh:020 774 0100Liitteet
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Hallitus valmistelee yt-asiamiehen, työneuvoston ja koulutuskorvauksen lakkauttamista – Seuraukset olisivat työntekijöille murheelliset12.6.2025 11:56:35 EEST | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran, työneuvoston sekä koulutuskorvauksen lakkauttamiseksi. SAK vastustaa näitä työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia.
Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi6.6.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
SAK:n Katja Syvärinen: Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta3.6.2025 13:36:35 EEST | Tiedote
Perustuslakivaliokunta esittää vaalirahoituksen ilmoitusrajojen nostamista. Lehtitietojen mukaan esitys on herättänyt kummastusta muun muassa oikeusministeriössä ja Valtiontalouden tarkastusvirastossa.
Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025 12:08:35 EEST | Tiedote
SAK vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä määräaikaisiin työsopimuksiin, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen. Muutosesitykset pidentävät Orpon hallituksen jo valmiiksi pitkää suomalaisen työelämän heikennyslistaa.
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme