Tarkka kurkistus laajaan taivaanalueeseen ennakoi ennennäkemättömiä tietoja maailmankaikkeudesta – Euclid-teleskoopin uutta dataa julkaistiin
Euclid-avaruusteleskoopin uusia havaintoihin perustuvia tuloksia julkaistaan 19.3. Analysoitu taivaanalue edustaa suurimpia yhtenäisiä taivaanalueita, joita koskaan on mitattu samanaikaisesti, ja on silti vain pieni osa odotetuista näkymistä. Tutkijat ovat saavuttaneet jo valtavan määrän kiinnostavia tuloksia muiden muassa voimakkaista gravitaatiolinsseistä, galaksijoukoista ja kvasaareita.

Euclidin ensimmäiset havaintotulokset, ERO (Early Release Observations), julkaistiin toukokuussa 2024. Nyt on vuorossa huomattavasti suurempi määrä havaintotuloksia. Tämä julkaisu kulkee nimellä Q1 (“Quick release 1”). Euclid-konsortion tutkijat ovat analysoineet kolmea taivaanaluetta, jotka kattavat yhteensä 63 neliöastetta. Tämä alue on seitsemän kertaa laajempi kuin aikaisempi ERO-julkaisu, ja edustaa suurimpia yhtenäisiä taivaanalueita, joita koskaan on mitattu samanaikaisesti näkyvän valon alueella ja infrapuna-alueella avaruusteleskoopista käsin. Tästä huolimatta tänään julkaistava osuus Euclidin datasta on vasta kurkistus Euclidin koko havaintokampanjaan.
Tähän julkaisuun sisältyvä taivaanalue kattaa 0.45 % Euclidin lopullisesta kartoitusalueesta. Euclidin laajan kuva-alueen ja korkean resoluution ansiosta jo tämä data on erittäin arvokasta erilaisten pienen skaalan astrofysikaalisten kohteiden tutkimukselle, galaksijoukoista planeetan kokoisiin kohteisiin, ja konsortion tutkijat ovat saavuttaneet jo valtavan määrän kiinnostavia tuloksia. Havaintokohteisiin kuuluu voimakkaita gravitaatiolinssejä, galaksijoukkoja, aktiivisia galaksiytimiä (AGN) ja kvasaareita, kääpiögalakseja ja muuttuvia kohteita. Tulokset esitellään 27 tieteellisessä julkaisussa. Lisäksi julkaistaan 7 teknistä paperia, joissa kuvataan Euclidin datankäsittelyprosessia.
Teleskooppi on suunniteltu tuottamaan ennennäkemättömän tarkka kolmiulotteinen kartta maailmankaikkeudesta ja sen suuren skaalan rakenteesta, ja kartoittamaan maailmankaikkeuden laajenemishistoria. Kuuden vuoden aikana Euclid kartoittaa oman Linnunratamme ulkopuolisen taivaanalueen, ja kerää havaintodataa, joka tuo uutta tietoa pimeän aineen ja pimeän energian koostumuksesta ja luonteesta.
Euclid laukaistiin avaruuteen 1. heinäkuuta 2023, ja se aloitti varsinaisen kartoitustehtävänsä seuraavan vuoden alussa, 14. helmikuuta. Ensimmäinen varsinaisia kosmologisia tuloksia sisältävä datanjulkistus on ohjelmassa lokakuussa 2026.
“Nyt julkaistavat tulokset osoittavat Euclid-avaruusteleskoopin tehon”, kertoo Suomen Euclid-kollaboraation johtaja, vanhempi tutkija Elina Keihänen Helsingin yliopistosta. “Ne antavat esimakua sitä mitä on odotettavissa ensi vuonna, kun Euclidin koko ensimmäisen vuoden data tulee julkiseksi. Silloin luultavasti tiedämme jo enemmän myös pimeästä energiasta.”
"Uusin julkistus toimii myös hyvänä lämmittelynä Euclidin prosessointi- ja analyysikykyjen testaukseen", toteaa Euclidin pohjoisen taivaanalueen Maasta käsin kerätyn datan prosessoinnista vastaava Aku Venhola Oulun yliopistosta. "Jos vertaamme nyt julkaistua taivaanaluetta vaikkapa avaruusteleskooppi Hubblen 30 vuodessa kuvaamaan alueeseen, olemme jo nyt saavuttaneet saman kokoluokan. Euclidin datan tieteellinen arvo on valtava, kuten tänään julkistetut artikkelit osoittavat."
Euclid-konsortioon kuuluu yli 2600 henkeä yli 300 laboratoriosta tai tutkimuslaitoksesta 15 Euroopan maasta, sekä Yhdysvalloista, Kanadasta ja Japanista. Suomesta mukana ovat Helsingin, Oulun, Turun ja Jyväskylän yliopistot, Aalto-yliopisto, sekä CSC, Tieteen tietotekniikan keskus. Yksi yhdeksästä Euclidin datankäsittelykeskuksesta sijaitsee Suomessa.
Yhteystiedot:
Aku Venhola, yliopistonlehtori, Oulun yliopisto, avaruusfysiikan ja tähtitieteen tutkimusyksikkö, 050 466 5604, aku.venhola@oulu.fi,
Elina Keihänen, vanhempi tutkija, Helsingin Yliopisto, Fysiikan osasto, 040 5636991, elina.keihanen@helsinki.fi,
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme