Uusi mallinnus tukee päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa on kehitetty uusi mallinnus etsivän ja jalkautuvan päihdetyön prosessista. Mallinnus auttaa paremmin vastaamaan katuympäristössä olevien päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin ja tukee heidän elämänhallintaansa.

Savonia-ammattikorkeakoulu on julkaissut opinnäytetyön, joka keskittyy Diakonissalaitoksen etsivään ja jalkautuvaan päihdetyöhön. Työ mallintaa katuympäristössä tehtävää jalkautuvaa etsivää työtä, joka vastaa päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin.
Mallinnus sisältää viisi asiakasprofiilia ja palvelupolun, joka kuvaa asiakkaan reitin palvelun aikana.
”Palvelupolkumallinnus tarjoaa yhden näkökulman etsivän työn tekemiseen ja kehittämiseen. Asiakkaan rinnalla kulkeva, inhimillinen ja kiinnipitävä työote lisää palveluiden saavutettavuutta. Tämä luo asiakkaalle uskoa luottaa omiin kykyihinsä ja selviytyä eteenpäin haastavissa elämäntilanteissa”, kertoo mallinnuksen toteuttanut Nina Lehikoinen.
Etsivä työ kuuluu hyvinvointialueille
Syrjäytymistä vähentävä etsivä työ on kirjattu sosiaalihuoltolakiin hyvinvointialueiden vastuulle 1.7.2023 alkaen. Tämä työ voidaan järjestää osana yhteisösosiaalityötä tai muita sosiaalipalveluja.
”Koska palvelun tarjoaminen on lakisääteistä, mallinnuksesta on hyötyä kaikille, jotka tekevät jalkautuvaa etsivää mielenterveys- ja päihdetyötä katuympäristössä”, toteaa Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen projektipäällikkö Robert Koski.
”Mallinnuksesta voi hyötyä myös paljon laajempi, kohtaavaa työtä tekevä yleisö”, Koski jatkaa.
Diakonissalaitos kehittää kadulla tehtävää työtä
Diakonissalaitoksen etsivän päihdetyön tukee kadulla olevien ihmisten elämänhallintaa ja ohjaa heitä palveluihin. Opinnäytetyö tukee Diakonissalaitoksen tavoitetta selkeyttää ja mallintaa kadulla tehtyä työtä.
Kehittämistyö tuotti arvokasta tietoa asiakkaiden, yhteistyötahojen ja projektityöntekijöiden kokemuksista. Tulosten perusteella etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä voidaan kehittää paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaavaksi.
Selvitys tehtiin Helsingin Diakonissalaitoksen STEA-rahoitteisessa Tukialus-hankkeessa (2019-2025). Kehittämistyössä käytettiin palvelumuotoilua ja laadullisia tutkimusmenetelmiä, kuten kyselyitä, haastatteluja ja työpajoja.
Rinnalla kulkevan palveluohjauksen malli:
Näin toimii vaikuttava jalkautuva päihdetyö
Aktiivinen kohtaaminen: Työntekijä ottaa aktiivista kontaktia kohderyhmän ihmisiin kaduilla ja julkisissa tiloissa. Työntekijät menevät asiakkaiden elinympäristöihin, mikä tekee palvelusta kynnyksettömän. Tavoitteena on tunnistaa asiakkaiden palvelutarpeet ja vastata niihin mahdollisimman nopeasti.
Luottamuksen rakentaminen: Luottamuksen rakentaminen asiakkaiden ja työntekijöiden välille on keskeistä. Tämä prosessi voi viedä aikaa, mutta se on välttämätöntä, jotta asiakkaat ovat valmiita puhumaan asioistaan ja ottamaan tukea vastaan. Työntekijöiden tulee ymmärtää päihdemaailmaa ja osoittaa luotettavuutta.
Työskentelyn käynnistyminen konkreettisista avuntarpeista: Työskentely alkaa asiakkaan konkreettisista avuntarpeista ja etenee kohti kokonaisvaltaisempaa tukea. Työntekijät hahmottavat asiakkaan tilannetta ja palveluiden tarvetta, ja prosessin aikana pyritään vahvistamaan asiakkaan omia voimavaroja.
Akuutteihin kriiseihin vastaaminen: Työntekijät reagoivat joustavasti ja nopeasti asiakkaiden akuutteihin kriiseihin, kuten terveysongelmiin tai etuuksien hakemiseen. Kriisitilanteet voivat pakottaa asiakkaan hakeutumaan palveluiden piiriin, ja tutun työntekijän tuki voi helpottaa tätä prosessia.
Tavoitteiden asettaminen: Kun luottamus on syntynyt, asiakkaat voivat alkaa asettaa itselleen tavoitteita ja suunnitella tulevaisuuttaan. Työntekijät tukevat asiakkaita tavoitteiden realistisuudessa ja auttavat löytämään ratkaisuja tuen järjestämiseen.
Kiinnipitävä työote: Työntekijät pitävät aktiivisesti yhteyttä asiakkaisiin ja luovat toivoa, vaikka välillä otettaisiin askeleita taaksepäin. Asiakkaiden motivaatio voi vaihdella, mutta jatkuva tuki auttaa heitä pysymään palveluiden piirissä.
Työskentelyn päättyminen: Työntekijä arvioi jatkuvasti työskentelyn intensiivisyyden tarvetta ja pyrkii lisäämään asiakkaan omaa aktiivisuutta. Prosessin loppuvaiheessa asiakkaan omatoimisuus on kasvanut ja tapaamiset ovat harventuneet. Rakennettu luottamus on auttanut asiakasta luottamaan myös muihin toimijoihin ja viranomaisiin. Työskentelyn päättyessä asiakkaan tarve työntekijän läsnäololle vähenee, mutta asiakas tietää voivansa palata tuen piiriin tarvittaessa. Palveluohjauksen suhde voidaan aktivoida uudelleen asiakkaan tarpeen mukaan.
--------------------------------------------------------------------------
Tutustu rinnalla kulkevan etsivän ja jalkautuvan päihdetyön palvelupolkumallinnukseen:
Lehikoinen Nina:Rinnalla kulkevan palveluohjauksen malli etsivään ja jalkautuvaan päihdetyöhön Tukialus -hankkeessa YAMK-opinnäytetyö, Savonia-ammattikorkeakoulu 2025
Tukialuksen jalkautuvaa ja etsivää päihdetyötä rahoitetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Robert KoskiProjektipäällikkö, Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke
Puh:050 594 5293robert.koski@hdl.fiNina LehikoinenProjektityöntekijä, Tukialus-hanke
Puh:+358 50 465 5524nina.lehikoinen@hdl.fiHeli NissinenViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta
Kuvat

Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Lue lisää: www.hdl.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme