Yläveden valuma-alueen ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta
Pohjois-Savossa Suonenjoella sijaitsevan Ylävesi-nimisen järven valuma-alueella on käynnistetty laajamittainen ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tulosten pohjalta pyritään helpottamaan yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin.

Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen vesistöjen ekologista tilaa ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla puroja ja muita elinympäristöjä yhteistyössä UPM Metsä:n kanssa.
Yläveden valuma-alueen purkupuro, Ylävedenpuro, kunnostettiin jo vuonna 2023 Helmi-elinympäristöohjelmassa. Yläveden valuma-alueen ennallistaminen vastaa tarpeeseen palauttaa luonnontilaltaan heikentyneitä pienvesistöjä, joita on muun muassa käytetty uittoon viime vuosisadan puoliväliin saakka.
Toimenpiteillä edistetään veden viipymistä maisemassa, vähennetään ravinne- ja kiintoainekuormitusta sekä luodaan elinympäristöjä vaateliaille vesieliöille, kuten jokiravulle ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös taimenelle.
"Hanke on merkittävä askel pienvesien tilan parantamisessa ja yhteistyön kehittämisessä maata omistavien yhtiöiden kanssa. Ennallistamistoimet tukevat valuma-alueen vesiekosysteemien luontaista toimintaa ja luovat edellytyksiä monimuotoiselle eliöstölle", luonnonhoidon asiantuntija Marita Kivioja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Ennallistamisella luonnon monimuotoisuutta
Loppuvuodesta 2024 toteutettiin Helmi-ohjelmassa viiden puron kunnostus (1700 m), jotka osaltaan vahvistavat alueen vesiekologisia yhteyksiä. Kunnostustoimien jälkeen hyvässä tilassa olevaa virtavesijatkumoa on 2400 metriä. Lisäksi alueeseen kuuluu noin 70 hehtaaria soita ja 1100 metriä puroa, joiden ennallistamista UPM lähtee seuraavaksi suunnittelemaan osana UPM elinympäristöohjelmaa ja UPM virtavesiohjelmaa. UPM:n toteutusten myötä virtavesijatkumo laajenee yli 4 kilometriin, vahvistaen alueen vesiekosysteemien luontaista tilaa entisestään.
"Ennallistamisen kautta parantuneet mahdollisuudet tukea luonnon monimuotoisuutta myös valuma-aluetasolla kiinnostavat UPM:ää. Rohkaisua teeman kehittämiseen tulee muun muassa asiakkaiden ja sijoittajien suunnasta”, ympäristöasiantuntija Miika Laihonen UPM:ltä toteaa.
Hanke toimii pilottina Helmi-ohjelman ja metsää- tai maata omistavien yhtiöiden yhteistyölle ja tarjoaa mallin pienvesien ja niiden ympäristöjen ennallistamiseen pitkällä aikavälillä. Pilotin tulosten pohjalta pyritään helpottamaan teemoista kiinnostuneiden yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin. Malli tukee valtakunnallisia vesien- ja luonnonhoidon tavoitteita ja edistää kestävää maankäyttöä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marita Kivioja
luonnonhoidon asiantuntija
Pohjois-Savon ELY-keskus
marita.kivioja@ely-keskus.fi
p. 029 502 6 127
Miika Laihonen
ympäristöasiantuntija
UPM Metsä
miika.laihonen@upm.com
p. 040 505 9358
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät16.4.2025 09:15:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Osallistu Mikkelin seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaan1.4.2025 12:18:48 EEST | Tiedote
Onko liikkuminen turvallista Mikkelin seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmiin.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.3.202527.3.2025 12:26:48 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,03. Taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Maaliskuussa Kallaveden pinta on nousut 2 cm, mutta meneillään oleva sulamiskausi on nostanut pintaa pitkäaikaiskeskiarvon suhteen 10 cm. Toisin sanoen ajankohdalle tyypillistä pinnan laskua ei ole tapahtunut. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi lunta on maastossa niin vähän, että juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi myös on ollut vakaa. Nilsiän reitin ja Juojärven säännöstellyt vedenpinnat ovat keskimääräistä korkeammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 19 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,88. Haukivesi laski maaliskuuss
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme