Pohjois-Savon ELY-keskus

Yläveden valuma-alueen ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta

Jaa

Pohjois-Savossa Suonenjoella sijaitsevan Ylävesi-nimisen järven valuma-alueella on käynnistetty laajamittainen ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tulosten pohjalta pyritään helpottamaan yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin.

Kuvassa on metsäinen puro, jossa kaksi henkilöä seisoo matalassa vedessä ja yksi henkilö on puron penkalla. He siirtävät yhdessä valtavaa, sammaleista kiveä uomaan apunaan kanki ja lapio. Uomassa seisova henkilö osoittaa kädellään, mihin kohtaan kivi tulisi sijoittaa. Taustalla oranssiin takkiin pukeutunut henkilö kerää maastosta kiviä palautettavaksi puroon (vaikka hänen toimintansa ei kuvassa tarkasti erotukaan). Ympärillä näkyy havupuiden runkoja, kosteaa sammalta ja tummaa metsämaata. Vesi virtaa matalana kivien välissä, ja tunnelma on syksyinen ja hieman hämärä. Työskentely vaikuttaa keskittyneeltä, ja kiven siirtäminen näyttää vaativan yhteistä ponnistelua. Kuva on osa puron ennallistamistöiden dokumentointia.
Vesistö- ja luontokunnostaja Janne Raassina (vas.) osoittaa lohkareen tarkkaa sijoituspaikkaa. Kivien huolellinen palauttaminen uomaan parantaa puron pohjan lokeroituutta ja luonnollisia virtauksia, jotka ovat tärkeitä elinympäristön monille vesieliöille ja ekosysteemitoiminnalle. Yläveden valuma-alueen purokunnostuksia toteutti seitsemän hengen kunnostusryhmä ja urakka kesti kaksi viikkoa. Marita Kivioja Pohjois-Savon ELY-keskus

Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen vesistöjen ekologista tilaa ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla puroja ja muita elinympäristöjä yhteistyössä UPM Metsä:n kanssa. 

Yläveden valuma-alueen purkupuro, Ylävedenpuro, kunnostettiin jo vuonna 2023 Helmi-elinympäristöohjelmassa. Yläveden valuma-alueen ennallistaminen vastaa tarpeeseen palauttaa luonnontilaltaan heikentyneitä pienvesistöjä, joita on muun muassa käytetty uittoon viime vuosisadan puoliväliin saakka. 

Toimenpiteillä edistetään veden viipymistä maisemassa, vähennetään ravinne- ja kiintoainekuormitusta sekä luodaan elinympäristöjä vaateliaille vesieliöille, kuten jokiravulle ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös taimenelle. 

"Hanke on merkittävä askel pienvesien tilan parantamisessa ja yhteistyön kehittämisessä maata omistavien yhtiöiden kanssa. Ennallistamistoimet tukevat valuma-alueen vesiekosysteemien luontaista toimintaa ja luovat edellytyksiä monimuotoiselle eliöstölle", luonnonhoidon asiantuntija Marita Kivioja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

Ennallistamisella luonnon monimuotoisuutta

Loppuvuodesta 2024 toteutettiin Helmi-ohjelmassa viiden puron kunnostus (1700 m), jotka osaltaan vahvistavat alueen vesiekologisia yhteyksiä. Kunnostustoimien jälkeen hyvässä tilassa olevaa virtavesijatkumoa on 2400 metriä. Lisäksi alueeseen kuuluu noin 70 hehtaaria soita ja 1100 metriä puroa, joiden ennallistamista UPM lähtee seuraavaksi suunnittelemaan osana UPM elinympäristöohjelmaa ja UPM virtavesiohjelmaa. UPM:n toteutusten myötä virtavesijatkumo laajenee yli 4 kilometriin, vahvistaen alueen vesiekosysteemien luontaista tilaa entisestään.

"Ennallistamisen kautta parantuneet mahdollisuudet tukea luonnon monimuotoisuutta myös valuma-aluetasolla kiinnostavat UPM:ää. Rohkaisua teeman kehittämiseen tulee muun muassa asiakkaiden ja sijoittajien suunnasta”, ympäristöasiantuntija Miika Laihonen UPM:ltä toteaa. 

Hanke toimii pilottina Helmi-ohjelman ja metsää- tai maata omistavien yhtiöiden yhteistyölle ja tarjoaa mallin pienvesien ja niiden ympäristöjen ennallistamiseen pitkällä aikavälillä. Pilotin tulosten pohjalta pyritään helpottamaan teemoista kiinnostuneiden yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin. Malli tukee valtakunnallisia vesien- ja luonnonhoidon tavoitteita ja edistää kestävää maankäyttöä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marita Kivioja
luonnonhoidon asiantuntija
Pohjois-Savon ELY-keskus
marita.kivioja@ely-keskus.fi
p. 029 502 6 127

Miika Laihonen 
ympäristöasiantuntija
UPM Metsä 
miika.laihonen@upm.com
p. 040 505 9358

Kuvat

Kuvassa on metsäinen puro, jossa kaksi henkilöä seisoo matalassa vedessä ja yksi henkilö on puron penkalla. He siirtävät yhdessä valtavaa, sammaleista kiveä uomaan apunaan kanki ja lapio. Uomassa seisova henkilö osoittaa kädellään, mihin kohtaan kivi tulisi sijoittaa. Taustalla oranssiin takkiin pukeutunut henkilö kerää maastosta kiviä palautettavaksi puroon (vaikka hänen toimintansa ei kuvassa tarkasti erotukaan). Ympärillä näkyy havupuiden runkoja, kosteaa sammalta ja tummaa metsämaata. Vesi virtaa matalana kivien välissä, ja tunnelma on syksyinen ja hieman hämärä. Työskentely vaikuttaa keskittyneeltä, ja kiven siirtäminen näyttää vaativan yhteistä ponnistelua. Kuva on osa puron ennallistamistöiden dokumentointia.
Vesistö- ja luontokunnostaja Janne Raassina (vas.) osoittaa lohkareen tarkkaa sijoituspaikkaa. Kivien huolellinen palauttaminen uomaan parantaa puron pohjan lokeroituutta ja luonnollisia virtauksia, jotka ovat tärkeitä elinympäristön monille vesieliöille ja ekosysteemitoiminnalle. Yläveden valuma-alueen purokunnostuksia toteutti seitsemän hengen kunnostusryhmä ja urakka kesti kaksi viikkoa.
Marita Kivioja Pohjois-Savon ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye