SEL hylkäsi taas sovintoesityksen – ministeri siirtää liha-alan lakkoa
Sovintoehdotus olisi ratkaissut leipomoiden työehtosopimusta koskevat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä. Sovittelu jatkuu lauantaina.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) olisi hyväksynyt sovittelija Janne Metsämäen toisen sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kuitenkin hylkäsi esityksen jälleen, mikä tarkoittaa, että lakko saattaa alkaa panimoissa sunnuntaina.
Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer katsoo, että sovittelija oli pyrkinyt rakentamaan molempia osapuolia huomioivan kokonaisuuden leipomoiden yötyölisää koskevan kiistan ratkaisemiseksi.
– Sovintoehdotuksessa leipomoalan työehtosopimukseen olisi tuotu vuorotyön tekijöille 100 prosentin yötyölisä, joka muilla toimialoilla on noin 30 prosenttia. Samalla työnantajan tavoitteet työehtosopimuksessa olisivat vastaavasti edenneet ja asiaan olisi saatu tasapainoinen ratkaisu, Somer selventää.
SELin päätös sovintoehdotuksen hylkäämisestä ja lakon mahdollisesta aloittamisesta on Anne Somerin mielestä vastuuton ja vaarantaa työntekijöiden työpaikat. Sovintoehdotus olisi taannut elintarvikealoille yleisen linjan mukaiset korotukset.
– En ymmärrä enkä hyväksy SELin toimintaa. Varsinainen kiistakysymys koskee leipomoita, mutta lakkoon ollaan laittamassa panimot. On nurinkurista ja täysin poikkeuksellista, että panimoita rangaistaan, jotta leipomoalalle saataisiin muita parempi työehtosopimus ja yleisen linjan ylittävä ratkaisu.
Työministeri Arto Satonen on päättänyt siirtää liha- ja peruselintarvikealojen yrityksiin ajalle 25.–27. maaliskuuta ilmoitetun lakon valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran esityksestä. Lakko siirtyy kahdella viikolla eteenpäin. Perusteena siirrolle on yhteiskunnan ruokahuollon ja eläinten hyvinvoinnin turvaaminen.
– Eläinten hyvinvointi on koko liha-alalle keskeistä ja se on pystyttävä turvaamaan kaikissa tilanteissa. Tärkeää on myös, että voimme tässä maailmantilanteessa turvata kansalaisten ruokahuollon ilman häiriöitä. Siirrolla voimme varata lisäaikaa sovittelumenettelylle ja ratkaisun löytämiselle, Somer sanoo.
Työministerin tekemän siirtopäätöksen mukaan liha- ja elintarvikealojen lakko voi alkaa tiistaina 8. huhtikuuta klo 00.00. Työriidan sovittelua jatketaan lauantaina 22.3.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiKuvat

Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme