Metsästäjäliitto muistuttaa pesimärauhasta – kevät on luonnon herkintä aikaa
YK:n maailman metsäpäivää vietetään 21.3.2025 teemalla Metsä ja ruoka. Metsät tarjoavat ravintoa niin ihmiselle kuin eläimille. Kevät on riistan lisääntymisen ja uusiutumisen aikaa. Metsästäjäliitto muistuttaa, että pesimärauhan kunnioittaminen on jokaisen luonnossa liikkujan vastuulla – myös koiranulkoiluttajien.

Viime viikolla nousi maailmanlaajuinen kohu, kun australialainen tiktokkaaja kajosi vompatinpoikaseen. Suomessa tiedostetaan pesimärauhan merkitys hyvin. Usein huomiotta kuitenkin jää, että koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuusta elokuun puoliväliin saakka pesimärauhan takia.
Kevät on kaikkein herkin ajankohta villieläimille. Ensimmäisenä poikivat jänikset jo helmi-maaliskuussa. Useimpien lajien vilkkain lisääntymisvaihe on touko-kesäkuulla. Koska poikueet ovat hauraita vielä kesällä, ne tarvitsevat kasvurauhan myöhäiskesään saakka.
Pesimärauhan turvaaminen tarkoittaa koirien kytkettynä pitämisen ohella muun muassa pesivien lintujen huomiointia metsänhoitotöissä.
Pesintä on suojattu lailla: huomioi pesimärauha
Suomen luonnossa pesintä on lailla suojattu, sillä pesien häiritseminen, siirtäminen tai tuhoaminen on kiellettyä. Erityisesti touko-kesäkuussa poikaset ovat haavoittuvimmillaan. On tärkeää antaa niiden kasvaa rauhassa.
Metsästäjät ovat usein se ryhmä, joka aktiivisesti huomioi lintujen pesinnän esimerkiksi metsänhoitotöissä. Hakkuuaukolla voi olla metson, teeren tai vesilintujen pesiä. Maassa pesivät linnut palaavat yleensä hautomaan, kun ihminen poistuu paikalta ja työ tehdään nopeasti loppuun pesän ympäriltä.
Pesät voidaan kartoittaa myös maanmuokkauksen yhteydessä. Pesät merkitään näkyvästi yhteistyössä maanomistajan kanssa, jotta koneenkuljettajat osaavat kiertää ne. Muokkauksen jälkeen pesämerkit poistetaan.
Koirat kiinni pesimäaikana
Metsästäjäliitto muistuttaa myös koirakurista. Koirien metsästyslain mukainen kiinnipitoaika on 1.3.–19.8. Tuolloin koiraa saa pitää vapaana vain koirapuistossa tai pihamaalla, mikäli koira on koulutettu pysymään pihassa.
Työskentelyvarmaa koiraa voidaan kiinnipitoaikaan käyttää esimerkiksi supikoiran pyyntiin tai näädän metsästykseen maaliskuussa, kunhan se ei häiritse muuta luontoa.
Kevään poikaset tarvitsevat kasvurauhaa
Kevään lisääntymisaika on luonnolle ja riistakantojen uusiutumiselle elintärkeä hetki. Erilaiset eläinlajit poikivat ja pesivät seuraavasti pitkin kevättä ja kesää:
- Metsäjänis ja rusakko – ensimmäiset poikaset maalis-huhtikuussa.
- Kettu – pennut syntyvät maalis-huhtikuussa.
- Villisika – emakot poikivat helmi-kesäkuussa.
- Hirvieläimet (hirvi, valkohäntäpeura, metsäkauris) – vasominen touko-kesäkuussa.
- Metsäkanalinnut (metso, teeri, pyy, riekko) – pesintä alkaa keväällä, poikaset kuoriutuvat kesäkuussa.
- Vesilinnut (sorsalinnut, hanhet, joutsenet, sukeltajasorsat, merilinnut) – pesivät huhti-kesäkuussa, poikaset kuoriutuvat pääasiassa touko-kesäkuussa.
Jokainen voi omilla valinnoillaan varmistaa, että eläimet saavat kasvattaa poikasensa rauhassa. Riistalajien metsästysajat ja ajankohtaiset tiedot löytyvät täältä: https://metsastajaliitto.fi/metsastajalle/hanki-tietoa/metsastysajat.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ere GrenforsLuonnon- ja riistanhoitopäällikköMetsästäjäliitto
Puh:050 569 8916ere.grenfors@metsastajaliitto.fiKuvat

Linkit
Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Metsästäjillä ei luottoa valtioon eikä viranomaisiin suurpetoasioissa29.4.2025 07:00:00 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamasta jäsenkyselystä käy ilmi, että metsästäjien luottamus valtion ja viranomaisten suurpetotoimintaan on heikkoa. Suomen riistakeskuksen ja sen aluetoimistojen toimintaan luottaa vastanneista 38 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriöön 21 prosenttia ja Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkimukseen 10 prosenttia vastaajista.
Metsästäjäliiton kysely: 87 prosenttia metsästäjistä arvioi nykyisen susitilanteen haittaavan omaa metsästysharrastustaan28.4.2025 14:29:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamaan suurpetoja koskevaan jäsenkyselyyn vastasi noin 4400 jäsentä. Lähes kaikki vastaajat katsovat, että suden kannanhoidollinen metsästys on saatava käyntiin. Mikäli tilanne ei parane, puolet metsästyskoiran omistajista joutuu rajoittamaan koiran käyttöä ja lähes neljäsosa on luopumassa koiran pidosta. Myös karhujen ja ilveksen kannanhoidollinen metsästys tulisi aloittaa.
Päntäneen Metsästysseura Metsästäjäliiton vuoden metsästysseuraksi26.4.2025 13:50:41 EEST | Uutinen
Vuoden metsästysseura -tunnustuksella halutaan nostaa esiin hyviä metsästysseurojen käytäntöjä ja toimintatapoja. Vuoden 2025 metsästysseuraksi valittiin tänään Metsästäjäliiton kevätliittokokouksen yhteydessä Päntäneen Metsästysseura ry Kauhajoelta, Etelä-Pohjanmaalta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:29:16 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:27:42 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme