Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-painonhallintasovellus vähentää verenpainelääkityksen tarvetta pitkällä aikavälillä
Tuoreen tutkimuksen mukaan Onnikka-painonhallintasovellus voi merkittävästi vähentää verenpainelääkityksen tarvetta pitkällä aikavälillä. Viiden vuoden seurantatutkimuksen tulokset osoittavat, että Onnikkaa käyttäneillä verenpainelääkityksen aloitusten määrä oli 38 prosenttia pienempi kuin verrokkiryhmällä. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että sovelluksen avulla saavutetuilla elintapamuutoksilla on suotuisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen.

Tutkimukseen osallistui 532 työikäistä henkilöä, joiden painoindeksi oli 27–35 kg/m². Osallistujat käyttivät Onnikkaa vuoden ajan, ja osa sai lisäksi eri pituisia ryhmäohjauksia ravitsemusterapeutin tai sairaanhoitajan ohjauksessa. Kolmannes osallistujista käytti Onnikkaa ilman kasvokkaista ohjausta. Osallistujien terveydentilaa ja painoa seurattiin yhden, kahden ja viiden vuoden kontrollikäynneillä. Tuloksia verrattiin verrokkiryhmään, joka ei käyttänyt Onnikkaa.
Painonhallinnasta pitkäaikaisia terveyshyötyjä
Kahden vuoden seurantapisteessä havaittiin, että Onnikkaa vuoden ajan käyttäneiden paino oli laskenut merkittävästi. Parhaat tulokset saavutettiin yhdistämällä Onnikan käyttö kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvaan ryhmäohjaukseen. Tällä menetelmällä lihavat henkilöt (painoindeksi 30–35 kg/m²) laihtuivat keskimäärin lähes viisi kiloa, ja tulos säilyi ainakin kahden vuoden ajan. Pelkkä Onnikan käyttö johti noin kahden kilon painonlaskuun.
Nyt julkaistun viisivuotisseurannan tulokset osoittivat, että Onnikkaa vuoden ajan käyttäneiden paino oli palannut takaisin lähtötasolle, kun verrokkiryhmässä paino oli noussut edelleen. Vaikka alkuvuosina saavutettu painonpudotus ei säilynyt enää viiden vuoden päähän, pinta-ala-analyysi (AUC) koko viiden vuoden ajalta osoitti Onnikka-ryhmän hyötyneen vuoden mittaisesta interventiosta painon suhteen merkittävästi. Lisäksi Onnikka-ohjelman vaikutukset sydän- ja verisuoniterveyteen näkyivät edelleen.
"Verenpainelääkityksen tarpeen väheneminen viittaa siihen, että ohjelman hyödyt voivat säilyä pitkään elintapamuutosten jälkeenkin", sanoo tutkimusta johtanut professori Markku Savolainen.
Tutkimuksen perusteella Onnikka tarjoaa tehokkaan tavan tukea painonhallintaa ja edistää sydänterveyttä, ja sen hyödyt voivat ulottua useiden vuosien päähän. Aiemmin on myös näytetty, että metabolisen oireyhtymän esiintyvyys laski merkittävästi Onnikan käyttäjillä.
Onnikka on itsenäisesti toimiva digitaalinen elintapaohjausmenetelmä, jota on kehitetty ja tutkittu yli 15 vuoden ajan Oulun yliopistossa. Sovellus yhdistää kognitiivisen käyttäytymisterapian ja suostuttelevan suunnittelun menetelmät, ja sen teho painonpudotuksessa on vahvistettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa.
Tutkimusjulkaisu: Turkkila, E., Pekkala, T., Merikallio, H. et al. Five-year follow-up of a randomized weight loss trial on a digital health behaviour change support system. Int J Obes (2025). https://doi.org/10.1038/s41366-025-01742-4
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Savolainen, LKT, sisätautiopin professori (emeritus), Biolääketieteen ja sisätautien tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, 040 719 98 38, markku.savolainen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme