Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntalaisilta hengästyttävän hyvä arvio kuntien liikuntapalveluille

Jaa

Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan kuntalaiset ovat erittäin tyytyväisiä kuntien tarjoamiin liikuntapalveluihin. Tutkimuksessa kantaa ottaneista 80 prosenttia piti liikuntapalveluita hyvin hoidettuina sekä hyvin saatavina.

Tyytyväisyyttä mitattiin myös asteikolla 1–5, jolloin vastausten keskiarvo oli 4,09. Tämä on mittaushistorian toiseksi korkein tulos. Ainoastaan vuonna 2020 saavutettiin hieman korkeampi keskiarvo (4,11). 

Erityisesti kuntien liikuntapalveluja käyttävät ovat arvioineet ne positiivisesti, sillä heidän antama keskiarvo oli 4,16. Myös ikääntyneemmässä väestössä liikuntapalvelut koetaan erittäin laadukkaiksi – yli 70-vuotiaat ovat tyytyväisimpiä palveluihin, ja erityisesti 70–79-vuotiaiden ryhmässä keskiarvo nousi 4,23:een. 

"Kuntien liikuntapalvelut tavoittavat laajan käyttäjäkunnan, ja tämä tukee kuntalaisten hyvinvointia ja aktiivista elämäntapaa kaikissa elämänvaiheissa. On erityisen hienoa, että ikääntyneet kokevat ne hyödyllisiksi ja saavutettaviksi", Kuntaliiton erityisasiantuntija Elsa Mantere sanoo. 

Liikuntapalvelut ovat merkittävässä roolissa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. 

”Kunnat edistävät liikettä vauvasta vaariin. Tätä erittäin tärkeää työtä kuntalaisten hyvinvoinnin eteen tehdään sekä kunnan eri toimialojen toimesta että yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa”, Mantere kertoo. 

Kuntakoosta huolimatta liikuntapalveluiden hoitoon ja saavutettavuuteen ollaan tyytyväisiä 

Liikuntapalveluiden hoitoon ja saavutettavuuteen ollaan tyytyväisiä eri puolilla Suomea. Erityisen korkeita arvioita annettiin pienehköissä 5000–10 000 ja 10 000–20 000 asukkaan kunnissa.  

Kunnilla on yhteensä yli 30 000 liikuntapaikkaa, mikä kertoo kattavasta palveluverkostosta eri puolilla maata. 

"Kunnilla on paljon liikuntapaikkoja, mikä voi hyvin heijastua tutkimustulosten tietoihin siitä, että kuntalaiset hyvin eri kokoluokan kunnissa ovat oikein tyytyväisiä liikuntapalveluiden saavutettavuuteen kunnassaan”, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo. 

Tutkimuksen mukaan liikuntapalveluiden hoitoon olivat kaikista eniten tyytyväisiä sellaiset kuntalaiset, jotka eivät ole työelämässä, hoitavat kotona lapsia sekä kuntalaiset, joilla on koulutusasteena opistotaso.  

“Kunnan liikuntapalvelut mahdollistavat liikkumisen jokaiselle kuntalaiselle ja huokeat maksut tarjoavatkin liikkumismahdollisuuden kaikille. Valtion leikkaukset liikuntatoimen valtionosuuksiin ja -avustuksiin vaikeuttavat kuntien toimintaedellytyksiä ja aiheuttavat epävarmuutta. Onkin tärkeää, että kunnilla on taloudellinen kyky vastaisuudessakin ylläpitää kunnallisia liikuntapalveluita”, Mantere sanoo. 

Kuntalaistutkimus pähkinänkuoressa 

Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista. Kyselytutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea. 

Kuntalaistutkimuksen osajulkistuksia tehdään aina huhtikuussa 2025 pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä aina vuodesta 1996 alkaen. Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilta: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2024 

Ennen vaaleja kerromme kuntapalvelukohtaisia tietoja 

Ennen kuntavaaleja jaamme kuntapalvelukohtaisia kuntalaistutkimuksen tilastoja ja tarkkoja tietoja siitä, miten kuntalaiset kokevat arjen kuntapalvelut. Tästä voit lukea jo ilmestyneet tiedot kulttuuripalveluista, varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta, perusopetuksesta sekä lukiokoulutuksesta. Sarjassa on tulossa vielä tietoa ammatillisesta koulutuksesta, nuorisotyöstä ja kansalaisopistoista.  

Lisätietoja

Marianne Pekola-Sjöblom

Tutkimuspäällikkö
+358 9 771 2504
Marianne.Pekola-Sjoblom@kuntaliitto.fi

Elsa Mantere

Liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija
+358 9 771 2226
Elsa.Mantere@kuntaliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye