Järjestöt eduskunnassa: Suurin osa suomalaisista vastustaa alkoholin saatavuuden kasvattamista
Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota alkoholin kotiinkuljetuksen aiheuttamiin haittoihin lapsiperheissä. Tiistaina 25.3. klo 11 luovutetaan eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatoville (sdp) vetoomus, jossa vaaditaan lapsen oikeuksien ja kansanterveyden asettamista etusijalle. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 14 000 suomalaista.
Paikalla on järjestöjen edustajien lisäksi ”lasisen lapsuuden “elänyt kokemustoimija. Paikalle on kutsuttu myös eduskuntaryhmien edustajia.
Aika: tiistai 25.3. klo 11-12
Paikka: Eduskuntatalo, lähetystötila
Järjestäjät: Ensi- ja turvakotien liitto (ETKL), Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, A-klinikkasäätiö
Ilmoittautuminen etukäteen välttämätöntä: viestintäpäällikkö Mikko Savelainen,
040 5877 278, mikko.savelainen@etkl.fi
“Lapsuudestani puuttui rakkaus ja lämpö”
“Elämäämme varjosti isäpuoleni ongelmallinen alkoholinkäyttö ja väkivalta, mikä piti koko perhettämme varpaillaan. Lapsuudestani puuttui rakkaus ja lämpö – kaikki se, mitä nyt haluan omalle lapselleni tarjota”, sanoo “lasisen lapsuuden” elänyt kokemustoimija.
Valtaosalle suomalaisista yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Myyntipisteiden määrän lisääminen ja väkevämmän alkoholin näkyminen entistä enemmän arkiympäristöissä altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.
Nykyistä väljempää alkoholipolitiikkaa toivoo enää vain 20 prosenttia THL:n Alkoholipoliittiset mielipiteet kyselyn vastaajista. THL:n mukaan väestön alkoholipoliittiset mielipiteet ovat kiristyneet vuodesta 2022 lähtien. Samaa viestiä nousi esille myös A-klinikkasäätiön Addiktiokyselyssä 2025, jossa 62 % suomalaisista ei pidä alkoholin myyntiä kotiin kuljetettuna hyvänä asiana. Lisäksi jopa 69 % suomalaisista arvioi, että alkoholin kotiinkuljetus pahentaa lasten kokemaa turvattomuutta ja aikuisten alkoholiongelmia.
Järjestöjen mielestä kansalaisten mielipiteen on syytä olla iso herätys hallitukselle. Tutkimustulos kertoo selkeästi, että suomalaiset eivät kaipaa muutoksia nykyisiin alkoholin myyntiä ja anniskelua koskeviin säädöksiin. Olemme toisin sanoen tilanteessa, jossa hallitus ja kaupanala ovat aktiivisesti lisäämässä alkoholin saatavuutta, vaikka ihmiset eivät sellaista kaipaa.
Suomessa tehtiin vuonna 2023 yli 110 000 lastensuojeluilmoitusta, mikä on 11 % enemmän kuin edellisvuonna. Alkoholinkäytön yleistyminen kodeissa näkyy suoraan lastensuojelun tilastoissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joka kymmenes lapsi tarvitsee lastensuojelun apua.
Näkymättömät lapset kantavat merkittävän osan haitoista, joita alkoholinkäyttö maassamme aiheuttaa. He ovat lapsia, joiden perheessä alkoholia käytetään liikaa. Kodissa he vetäytyvät näkymättömiin vanhemman juomisen tieltä. Yhteiskunnassa näkymättömistä lapsista ei puhuta eikä heidän äänensä tule kuuluviin, vaikka heitä on yli 89 000.
Suomalaisen alkoholipolitiikan keskiössä on oltava lasten suojeleminen alkoholihaitoilta. Näkymättömistä lapsista pitää tehdä näkyvä osa alkoholipoliittista keskustelua.
Lue lisää: www.nakymattomat.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko SavelainenViestintäpäällikköEnsi- ja turvakotien liitto
Puh:0405877278mikko.savelainen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme