Tampereen yliopisto

Tuomas Lahtinen nimitetty Tampereen yliopiston sirujen paketointipilottilinjan johtajaksi

Jaa

Tekniikan tohtori (fysiikka) Tuomas Lahtinen on nimitetty Tampereen yliopistoon rakennettavan sirujen paketointipilottilinjan johtajaksi. SiPFAB -pilottilinjalla tullaan kehittämään ja testaamaan uusia sirujärjestelmiä yhteistyössä yritysten kanssa.

Yliopistolle rakennetaan sirujen paketointiin pilottilinja, jolla rohkaistaan yrityksiä hyödyntämään uutta huipputeknologiaa ja edistetään yhteistyötä yliopiston ja yritysten välillä. Uusi EU:n Chips Act -aloitteen rahoittama SiPFAB-pilotointilinja madaltaa yritysten kynnystä kehittää omaa sirutuotantoaan yliopiston tukemana.

Tuomas Lahtisella on laaja kokemus puhdastilapakkauslinjojen perustamisesta startupeissa ja pk-yrityksissä. Hän siirtyy tehtävään ADVAFABilta, missä hän toimi puhdastilapakkauslinjojen tiimin johtajana. Pilottilinja sijoittuu Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntaan (ITC).

– Tuomas Lahtisen laaja osaaminen alalta ja näytöt yksityiseltä sektorilta vakuuttivat meidät. Lahtisen johdolla tullaan tekemään merkittävää yhteistyötä niin alueellisten, kansallisten kuin Euroopan tasoisten elinkeinotoimijoiden kanssa, kertoo ITC-tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen.

Tavoitteena kuroa kuilua tieteen ja teollisuuden välillä

Lahtinen odottaa innolla pääsevänsä luomaan positiivista ja yhteistyöhön perustuvaa kulttuuria sekä työskentelemään tiiviisti kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa ratkaistakseen niiden teknologisia haasteita.

– Euroopalla on selkeät tavoitteet nousta globaaliksi puolijohdeteollisuuden johtajaksi. Yhteistyössä paikallisten ja eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa, tehtävämme on osaltamme kuroa umpeen tieteen ja teollisuuden välistä kuilua ja edistää kasvua pilottilinjan avulla, Tuomas Lahtinen kertoo.

Ainutlaatuinen rahoitus mahdollistaa Pirkanmaan kärkiaseman siruteknologioiden kehittämisessä

Merkittävä 40 miljoonan euron rahoitus SiPFAB-paketointipilottilinjan perustamiseksi on yksi Suomen suurimmista yksittäisistä yliopistolle kohdennetuista investoinneista tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tukemiseen. EU:n Chips Act -ohjelman rahoituksella rakennetaan pilottilinjoja eri puolille Eurooppaa. Suomessa pilottilinjoja tullaan rakentamaan myös VTT:lle.

Merkittävä rahoitus mahdollistaa siruteknologioiden kehittämisen Pirkanmaalla osana EU:n tavoitetta lisätä siruosaamisen omavaraisuutta.

 – Tampereen yliopiston ja yhteistyökumppaneiden EU:n Chips Act -rahoituksen turvin varmistettu viisivuotinen rahoitus luo vakaan pohjan, jolle pilottilinja rakennetaan. Odotan myös innolla, että pääsemme edistämään Tampereen mainetta teknologian keskuksena sekä houkuttelemaan alueelle uutta osaamista ja yrityksiä, kertoo Lahtinen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye