Suomalaisen lukion voi suorittaa englanniksi syksystä 2026 alkaen
Opetushallitus on antanut määräyksen englanninkielisistä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista. Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa elokuussa 2026.
Petteri Orpon hallitusohjelman linjauksen mukaisesti suomalaista ylioppilastutkintoa kehitetään siten, että sen voi jatkossa suorittaa myös englannin kielellä. Tätä varten on mahdollistettava myös englanninkieliset lukio-opinnot.
Eduskunta päätti lukiolakiin ja ylioppilastutkintolakiin tehdyistä muutoksista joulukuussa 2024. Opetushallituksen 20.3.2025 julkaisemat englanninkieliset lukion opetussuunnitelman perusteet ovat nyt ensimmäinen konkreettinen askel asian edistämisessä käytäntöön.
Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten toimijoiden ja paluumuuttajien joukossa. Uudistus parantaa heikosti suomen tai ruotsin kieltä taitavien opiskelijoiden sivistyksellisiä oikeuksia.
Lukiolakiin ja ylioppilastutkintolakiin tehdyt muutokset mahdollistavat englanninkielisen lukiokoulutuksen ja ylioppilastutkinnon suorittamisen tiukasti rajatuin kriteerein.
Englanninkielistä ylioppilastutkintoa ja siihen valmistavaa lukiokoulutusta ei ole tarkoitettu Suomeen opiskelutarkoituksessa kolmansista maista saapuville henkilöille.
Koulutuksen järjestämiseksi haettava lupaa ministeriöstä
Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa aikaisintaan 1.8.2026 ja englanninkielisiä ylioppilastutkinnon kokeita on mahdollista suorittaa syksystä 2028 alkaen.
Ennen tätä koulutuksen järjestäjien täytyy laatia paikalliset lukion englanninkieliset opetussuunnitelmat ja hyväksyä ne lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Vasta sen jälkeen he voivat hakea englanninkielisen koulutuksen järjestämislupaa. Paikallinen opetussuunnitelma on liitettävä hakemukseen.
Järjestämislupaa on haettava opetus- ja kulttuuriministeriöltä viimeistään vuosi ennen koulutuksen suunniteltua aloittamisajankohtaa.
– Todennäköisesti englanninkielistä lukiokoulutusta tarjotaan aluksi suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten lukioissa ja aikuislukioissa, joissa on riittävästi kysyntää tälle koulutukselle, arvioi opetusneuvos, yksikön päällikkö Petri Lehikoinen Opetushallituksesta.
Myös kansainvälinen IB-tutkinto säilyy opintovaihtoehtona
Uudet englanninkieliset lukion ja aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet vastaavat sisällöltään suomen- ja ruotsinkielisiä lukiokoulutuksen perusteita. Kyseessä on niiden asiatarkka käännös.
Tietyissä Suomen lukioissa säilyy edelleen mahdollisuus suorittaa lukio-opinnot englanniksi myös maailmanlaajuisen IB Diploma Programme -opetussuunnitelman mukaisesti.
Näiden kahden tutkinnon ero on siinä, että IB-lukiossa keskitytään valmistavan vuoden jälkeen vain kuuteen oppiaineeseen, kun taas suomalaisessa lukiossa on tarjolla koko oppiainevalikko myös englanniksi suoritettuna. Suomalaiset lukio-opinnot antavat siten enemmän sijaa valinnaisuudelle, kun opinnot etenevät. Suomalaisen lukion päättökokeena suoritetaan suomalainen ylioppilastutkinto, IB-opintojen lopuksi kansainvälinen päättökoe.
– Molemmat vaihtoehdot valmistavat hyvin korkeakouluopintoihin sekä kotimaassa että ulkomailla. On pitkälti makuasia, kumpi vaihtoehto sopii kullekin opiskelijalle, toteaa Lehikoinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Opetusneuvos, yksikön päällikkö Petri Lehikoinen
petri.lehikoinen@oph.fi, puh. 029 533 1713
Opetusneuvos Kimmo Koskinen
kimmo.koskinen@oph.fi, puh. 029 533 1107
Linkit
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15.
- puh. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Korkeakoulujen toisessa yhteishaussa opiskelupaikka 56 500 hakijalle3.7.2025 11:17:44 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui 148 000 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 56 500 eli 38 % hakijoista. Ammattikorkeakouluun pääsi 31 850 ja yliopistoon 24 650 hakijaa.
Studieplats för 56 500 i högskolornas andra gemensamma ansökan3.7.2025 11:17:13 EEST | Pressmeddelande
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor deltog 148 000 sökande varav 56 500, det vill säga 38 % av de sökande, fick studieplats. 31 850 sökande antogs till utbildning vid en yrkeshögskola och 24 650 vid ett universitet.
72 320 fick studieplats i den gemensamma ansökan till utbildning efter grundläggande utbildning12.6.2025 10:05:00 EEST | Pressmeddelande
Antagningarna i den gemensamma ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning har nu genomförts: 72 320 sökande fick studieplats. Det fanns sammanlagt 81 620 sökande, varav 89 % kunde godkännas.
72 320 sai opiskelupaikan perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa12.6.2025 10:05:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun opiskelijavalinnat on tehty: opiskelupaikan sai 72 320 hakijaa. Hakijoita oli kaikkiaan 81 620, joista hyväksytyksi tuli 89 %.
8 650 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta30.5.2025 09:42:51 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 26 100 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 33 %. Haettavana olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutuksen ja Taideyliopiston koulutusohjelmat. Opiskelupaikoista oli nyt vähemmän kilpailua, sillä hakijoiden määrä puolittui viimevuotisesta. Erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrä väheni käyttöön otetun hakemusmaksun takia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme