Väitös: Tulosperusteiset liiketoimintamallit laitevalmistajien tulevaisuuden elinehtona
Teollisuuden laitevalmistajat etsivät keinoja parantaa kykyään onnistua epävarmassa maailmassa siirtymällä tulosperusteisiin liiketoimintamalleihin. Olli Kuismanen selvittää väitöstutkimuksessaan, miten nämä mallit kestävät muutoksia ja kriisejä pitkän elinkaarensa aikana.

Teollisuus siirtyy vauhdilla kohti palveluja ja tuloksia perinteisen laitekaupan sijaan. Nykyään valmistajat tarjoavat yhä useammin asiakkailleen lopputuloksia – kuten käyttövarmuutta, tuotantomääriä tai energiansäästöä – pitkäaikaisilla sopimuksilla, joita kutsutaan tulosperusteisiksi sopimuksiksi (OBC). Mutta miten nämä mallit kestävät odottamattomia tapahtumia kuten kriisejä, geopoliittisia muutoksia, toimitusketjujen häiriöitä tai teknologiamurroksia?
Diplomi-insinööri Olli Kuismasen väitöskirja tarkastelee ulkoisten muutosten vaikutuksia pääomavaltaisen teollisuuden tulosperusteisten liiketoimintamallien (OBM) pitkän aikavälin kannattavuuteen. Tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä hyödyntävä tutkimus tunnistaa muutostyypit, jotka voivat aiheuttaa riskejä tai tarjota mahdollisuuksia niin laitetoimittajille kuin asiakkaille ja analysoi niiden vaikutuksia tulospohjaisiin liiketoimintamalleihin ja yritysten onnistumiseen.
Kuismasen tutkimus osoittaa, että tietyt liiketoimintamallin sisäiset valinnat, vahvat kumppanuudet, joustavuus ja jaettu vastuunotto ovat avainasemassa, jotta liiketoimintamallit säilyvät hyödyllisinä molemmille osapuolille.
– Epävarmassa maailmassa tulevaisuuden kestävä liiketoimintamalli ei ole enää etu vaan elinehto. Tutkimukseni auttaa yrityksiä valmistautumaan muutoksiin ja suunnittelemaan tulosperusteisia ”laite palveluna”-liiketoimintamalleja, jotka tuottavat hyötyä koko laitteiden elinkaaren ajan, Kuismanen sanoo.
Väitöskirjan huomiot ovat merkityksellisiä kaikille teollisuuden laitevalmistajille, jotka tavoittelevat kestävää kasvua ja kannattavuutta erityisesti silloin, kun laiteinvestoinnit ovat merkittäviä ja elinkaaret pitkiä. Tällaiset yritykset ovat merkittävässä asemassa Suomen teknologiateollisuudessa, usein taistellen erottautumisen ja teknologisen etumatkan kääntämisessä kilpailueduksi.
Olli Kuismanen on sarjayrittäjä ja työskentelee nykyään teknologiayritys Upheat Solutionsissa, joka kehittää teollisuuden hukkalämmön kierrättämiseen tarkoitettuja korkean lämpötilan lämpöpumppuja, joita tarjotaan myös palveluna (Heat-as-a-Service). Aiemmin hän on johtanut liiketoimintoja ja liiketoimintamallien kehitystä muun muassa Tamturbossa ja Konecranesissä.
Väitöstilaisuus perjantaina 28. maaliskuuta
DI Olli Kuismasen tietojohtamimsen alaan kuuluva väitöskirja Life Cycle Feasibility of Outcome Business Models in Capital-Intensive Industrial Equipment Business tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 28.3.2025 klo 14:00 alkaen, Festian Pienessä salissa 1 (FA032), Korkeakoulunkatu 8 Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Christian Nielsen Bolognan yliopistosta ja kustoksena professori Hannu Kärkkäinen johtamisen ja talouden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli Kuismanen
olli.kuismanen@tuni.fi
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme