Tampereen yliopisto

Lapsiuhritutkimus selvittää lasten kokemaa väkivaltaa

Jaa

Tampereen yliopisto toteuttaa seuraavan kansallisen Lapsiuhritutkimuksen vuosina 2025-2026 osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Turvalliset kadut -kokonaisuutta. Aikaisempien Lapsiuhritutkimusten tuloksia on käytetty laajasti päätöksenteossa sekä lasten ja nuorten palveluiden kehittämisessä.

Sinisävyinen kuva, jossa näkyy kahdet kengät pöydällä.

Lapsiuhritutkimus on kansallisesti edustava kyselytutkimus, joka kartoittaa lasten ja nuorten kokemuksia väkivallasta, uhkailusta ja kiusaamisesta eri elämänalueilla. Väkivalta kattaa esimerkiksi perheessä ja yleisillä paikoilla koetun väkivallan sekä internetissä kohdatun häirinnän ja väkivallan. 

Tutkimus tuo tärkeää tietoa esimerkiksi nuorisorikollisuuden kehityksestä uhrien näkökulmasta. 

Edellinen tutkimus toteutettiin vuonna 2022 (sitä edeltävät vuosina 2013 ja 2008), jolloin siihen osallistui noin 6 800 suomen- ja ruotsinkielistä kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista Manner-Suomesta ja Ahvenanmaalta. Keskeisimpinä tuloksina raportoitiin perheväkivallan ja seksuaaliväkivallan yleistymisestä. Sen sijaan lapset ja nuoret raportoivat kokevansa kodin ulkopuolisen turvallisuuden parantuneen vuodesta 2013. 

– Lapsiuhritutkimus on ainoa kansallinen kysely, joka selvittää näin laajassa mittakaavassa lasten ja nuorten väkivaltakokemuksia. Säännöllisin väliajoin toteuttava tutkimus antaa meille myös tärkeää tietoa uhrikokemusten ajallisista muutoksista. Edellinen kyselykerta osui koronakriisin loppuun ja nyt onkin äärimmäisen mielenkiintoista nähdä mikä on kehityksen suunta, Lapsiuhritutkimuksesta vastaava tutkija Laura Mielityinen toteaa. 

Vastaukset ovat entistä tärkeämpiä – tietoa myös hyvinvointialueille

Viime aikoina kansalliset kyselyt ovat kohdanneet haasteita, sillä koulujen kyselypaine on kasvanut ja yhä useampi koulu kieltäytyy osallistumasta tutkimuksiin. Tällä kertaa otos on aiempia vuosia isompi, jotta vastaajia saadaan riittävästi. Lisäksi kansallisista kyselyistä vastaavat tutkijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kyselyjen tasapainottamiseksi niin, että esimerkiksi kouluterveyskyselyn väkivaltaa koskevia kysymyksiä on vähennetty, koska niistä kysytään laajasti Lapsiuhritutkimuksessa.

– Siksi onkin tärkeää, että mahdollisimman moni kuudes- ja yhdeksäsluokkalainen vastaa Lapsiuhritutkimukseen, Mielityinen painottaa.

Kun vastaajamäärä on tarpeeksi suuri, uhrikokemuksia voidaan tarkastella myös aluehallintovirastojen tasolla, jolloin myös hyvinvointialueet saavat hyödyllistä tietoa alueensa lasten ja nuorten hyvinvoinnista mikä mahdollistaa palveluiden kohdentamisen tehokkaasti.

Lapsiuhritutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan helmikuussa 2026, ja tuloksista julkaistaan raportti sosiaali- ja terveysministeriön julkaisusarjassa joulukuussa 2026. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Laura Mielityinen
laura.mielityinen@tuni.fi
050 596 8229

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye