Raportti: Kelan kuntoutus tukee työelämässä pysymistä ja sinne siirtymistä
Kelan kuntoutus edistää työelämään siirtymistä erityisesti niillä, jotka ovat aiemmin olleet sen ulkopuolella, ja tukee jo työelämässä olevien jatkamista työssä. Työssä tai opiskelemassa olleiden osuus jopa yli kaksinkertaistui työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneilla, kertoo tuore raportti.

Kelan kuntoutuksen vuonna 2021 päättäneillä työ- ja elämäntilanne parani monessa palvelussa, kertoo tuore Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi -raportti. Raportti tarkastelee yhdeksää eri kuntoutuspalvelua, ja sen aineistona on vajaa 8 500 henkilön otos kuntoutuksen päättäneistä henkilöistä.
Suurin muutos työtilanteeseen oli työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneilla: työssä tai opiskelemassa olleiden osuus kasvoi 25 prosentista 55 prosenttiin eli yli kaksinkertaistui. Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen päätti noin 1400 henkilöä vuonna 2021.
KIILA-kuntoutukseen osallistuneet puolestaan pysyivät hyvin työelämässä. Heistä 94 % oli työssä tai opiskelemassa vielä vuoden kuluttua kuntoutuksen päättymisestä. Palvelun tarkoitus on tukea työkykyä sellaisilla työllisillä, joilla on työkykyä olennaisesti heikentävä sairaus. KIILA-kuntoutuksen päätti noin 1500 henkilöä vuonna 2021.
– Tulokset osoittavat, että Kelan kuntoutus voi auttaa sekä työelämässä jatkamisessa että sinne siirtymisessä, summaa Kelan erikoistutkija Saija Karinkanta.
Nuotti-valmennus auttoi selkeyttämään nuorten elämäntilannetta
Nuotti-valmennuksen päätti vuonna 2021 noin 3 600 nuorta, joiden työ- ja opiskelukyky oli heikentynyt. Lähes puolet heistä oli vuoden kuluttua työssä tai opiskelemassa. Samaan aikaan työkyvyttömien osuus pysyi pienenä ja työttömien osuus laski hieman.
Monien Nuotti-valmennukseen osallistuneiden nuorten tilanne selkeytyi. Vuotta ennen valmennusta 44 prosenttia oli joko jollain muulla eläkkeellä kuin työkyvyttömyyseläkkeellä tai heidän työtilannettaan ei rekisterien perusteella pystytty määrittelemään työssä olevaksi, opiskelijaksi, työttömäksi tai työkyvyttömäksi. Vuotta valmennuksen jälkeen tässä tilanteessa oli enää 26 prosenttia.
– Nuotti-valmennus on matalan kynnyksen palvelu, joka tukee nuorten siirtymistä kohti työelämää tai opintoja. Vaikka kaikki eivät työllisty tai aloita opintoja heti, valmennus auttaa selkeyttämään suuntaa ja vahvistamaan nuoren toimintakykyä, sanoo Karinkanta.
Työllisyys lisääntyi mielenterveyskursseille osallistuneilla
Harkinnanvaraisen kuntoutuksen mielenterveyskuntoutuskursseille osallistuneilla työllisyys ja opiskelu lisääntyivät, kun taas työkyvyttömyys väheni. Valtaosa työssä tai opiskelemassa olleista pysyi työssä tai opiskelemassa seurannan aikana.
Vuotta ennen kuntoutusta mielenterveyskurssille osallistuneista työssä tai opiskelemassa oli 56 prosenttia, vuotta kurssin jälkeen 61 prosenttia. Samalla työkyvyttömien osuus väheni kuntoutujilla 31 prosentista 25 prosenttiin. Mielenterveyskurssin päätti vuonna 2021 noin 800 henkilöä.
– Muutokset työelämätilanteessa olivat mielenterveyskursseihin osallistuneilla pienempiä kuin ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneilla. Se on kuitenkin varsin ymmärrettävää, sillä palveluiden tavoitteet ovat erilaiset, sanoo Karinkanta.
Itsearvioitu työkyky ennakoi työelämätilannetta
Ammatillisen kuntoutuksen päättyessä tehdyt itsearvioinnit työ- ja opiskelukyvystä olivat yhteydessä myöhempään työelämätilanteeseen.
Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen jälkeen työssä tai opiskelemassa olleista 54 % oli arvioinut työ- tai opiskelukykynsä hyväksi tai erinomaiseksi ja 12 % huonoksi. Kuntoutuksen jälkeisenä vuonna työttöminä olleista 41 % ja työkyvyttöminä olleista 40 % oli arvioinut työ- tai opiskelukykynsä huonoksi.
– Näyttää siltä, että ammatillisen kuntoutuksen jälkeen työttömäksi jäävillä voi olla alun alkaen paljonkin työkykyyn liittyviä haasteita, jotka vaikeuttavat työllistymistä, sanoo Karinkanta
Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi tarjoaa arvokasta tietoa kuntoutuksen hyödyistä ja työelämävaikutuksista eri ryhmissä. Tuloksia voidaan hyödyntää kuntoutuspalveluiden kehittämisessä ja työkyvyn tukemisen suunnittelussa.
Lisätietoa
Alkuperäinen julkaisu: Karinkanta, S., & Reiterä, T. (2025). Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi: Vuonna 2021 kuntoutuksen päättäneiden työ- ja elämäntilanne rekisterien valossa. Kela. URN:ISBN:978-952-284-212-1
Yhteyshenkilöt
Saija KarinkantaerikoistutkijaKela
Puh:020 634 0212saija.karinkanta@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKuvat
Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Många högskolestuderande får inget stöd för boende i augusti – men det går att ta ut studielån3.7.2025 10:57:52 EEST | Pressmeddelande
Största delen av de högskolestuderande kan bli utan stöd för boende i augusti. Studerande kan dock ta ut studielån för höstterminen genast i början av augusti för att täcka sina boendekostnader. Sommarstudiestödet kan också vara till hjälp.
Moni korkeakouluopiskelija ei saa elokuussa asumisen tukea – opintolainaa voi kuitenkin nostaa jo silloin3.7.2025 10:57:52 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Pressrelease in English (kela.fi). Suurin osa korkeakouluopiskelijoista saattaa jäädä ilman asumisen tukea elokuussa. Opiskelijat voivat kuitenkin nostaa syyslukukauden opintolainaa asumiskustannuksia varten heti elokuun alussa. Myös kesäopintotuesta voi olla apua.
Many students left without housing benefits in August – student loan may help3.7.2025 10:57:52 EEST | Press release
Most students in higher education may not be able to get housing benefits in August. However, if you qualify for a student loan, you can start drawing down your student loan for the autumn term at the beginning of August to help you with your housing costs. Some students may also benefit from applying for student financial aid for the summer months.
Kom med i valfrihetsförsöket och erbjud allmänläkartjänster för personer som fyllt 65 år30.6.2025 09:02:17 EEST | Pressmeddelande
Ett försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år inleds 1.9.2025. Vad handlar försöket om och varför lönar det sig för privata hälsovårdsföretag att delta i försöket?
Osallistu valinnanvapauskokeiluun ja tarjoa yleislääkärin palveluja 65 vuotta täyttäneille30.6.2025 09:02:17 EEST | Tiedote
Valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käynnistyy 1.9.2025. Mistä kokeilussa on kyse, ja miksi yksityisen terveydenhuollon kannattaa osallistua siihen?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme