Kolmannes kuntien tietohallinto- ja ICT-menoista poistui soten mukana kunnilta – menoissa nousupainetta muun muassa ohjelmistomenojen kasvun ja tietoturvavaatimusten takia
SOTE-siirtymän yhteydessä kuntien tietohallinto- ja ICT-henkilöstössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kuntien ICT-menot kuitenkin putosivat kolmanneksella. Kunnat olettavat tietohallinto- ja ICT-henkilöstön määrän pysyvän ennallaan mutta ICT-käyttömenojen kasvavan lähivuosina. Tiedot selviävät kuntien digitalisaatiokartoituksesta, jonka kuntien tietohallinto- ja ICT-palveluiden organisoitumista ja kehittämistä, taloutta sekä hankintoja käsittelevät osiot julkaistiin tänään.
- Kuntien palveluiden digitalisointi jatkuu ja laajenee. Tämä vaatii panostuksia tietohallinto- ja ICT-palveluihin sekä niiden tietoturvaan ja tietosuojaan, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Martti Setälä.
Kuntien ICT-henkilöstömäärä on laskenut
Kuntien palkkalistoilla olevan päätoimisen tietohallinto- ja ICT-henkilöstön määrä on laskenut. Kuntien digitalisaatiokartoituskyselyyn vastanneiden Manner-Suomen kuntien keskimääräinen päätoimisen tietohallinto- ja ICT-henkilöstön määrä oli 8,0 henkilötyövuotta vuonna 2024. Vuonna 2021 kuntien tietohallinnossa työskenneltiin 10,3 henkilötyövuoden verran ja 2018 noin 13,2 henkilötyövuoden verran.
– Luultavasti osan muutoksesta selittää sote-uudistus. Toisaalta osassa Suomea sote-palvelut ovat jo aiemmin toimineet kuntien ulkopuolella kuntayhtymässä. Henkilöstön määrä on vähentynyt hieman kaikenkokoisissa kunnissa, mutta merkittävästi vain yli 100 000 asukkaan kaupungeissa, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Martti Setälä.
Erikokoisten kuntien välillä on suuria eroja henkilömäärässä. Yli 100 000 asukkaan kunnissa henkilömääräkeskiarvo on 72,6 henkilötyövuotta. Helsingin kaupunki nostaa tämän kuntaryhmän henkilöstökeskiarvoa merkittävästi.
Tulosten pohjalta voi arvioida, että Manner-Suomen kunnissa oli päätoimista tietohallinto- ja ICT-henkilöstöä noin 1425 henkilötyövuoden verran vuonna 2024.
Suurin osa vastanneista (70 %) olettaa tietohallinto- ja ICT-henkilöstömäärien pysyvän ennallaan lähivuosien aikana.
Kuntien ICT-menot putosivat merkittävästi SOTE-muutoksen myötä, mutta kustannuksissa on nousupaineita
Kuntien tietohallinto- ja ICT-menoista on saatavissa suuntaa-antava arvio tarkastelemalla kuntien tilinpäätöstietoja. Niiden perusteella Manner-Suomen kuntien ICT-menot olivat 561,1 miljoonaa euroa vuonna 2023. Helsingin kaupungin osuus kokonaisuudesta oli noin viidennes eli 112,5 miljoonaa euroa. Menot nousivat vuodesta 2021 vuoteen 2022, mutta laskivat merkittävästi vuodesta 2022 vuoteen 2023.
Manner-Suomen kunnissa pudotusta oli 31 % ja Helsingin kaupungin osalta 44 %. Pudotus johtuu sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin liittyvien tietohallinto- ja ICT-menojen siirtymisestä kunnilta hyvinvointialueille.
Edellä mainitut summat eivät ole täysin kattavia, sillä niistä puuttuu henkilöstökulut ja laitevuokrat sekä osa pienlaitekuluista ja asiatuntijamenoista.
– On hankala arvioida kuntien tietohallinto- ja ICT-palveluiden kokonaismenoja. Jos oletamme, että noin 20-40 % kuluista jää edellä mainittujen tilinpäätöstietojen ulkopuolelle, ICT-menojen kokonaismäärä vuonna 2023 asettuisi välille 675 miljoonaa - 785 miljoonaa euroa, toteaa Setälä.
Digitalisaatiokartoituksen kyselyn perusteella, vertailtaessa vuosia 2023 ja 2024, ICT-käyttömenot kasvoivat jonkin verran 51 %:lla kunnista ja merkittävästi 12 %:lla kunnista. Menot pysyivät muuttumattomina 24 %:lla kunnista, ja 13 %:lla vastaajista ne laskivat jonkin verran tai merkittävästi.
Menojen kasvu liittyi ohjelmistokustannuksiin kuten lisenssimaksujen nousuun. Myös tietoturvaan ja tietosuojaan parantaminen lisäsi menoja. Vastaajat näkivät myös hallinnollisten velvoitteiden lisääntymisen nostavan kuluja.
Yli puolet vastaajista, 58 %, arvioi ICT-käyttömenojen kasvavan kahden seuraavan vuoden aikana. Vain 7 % arvioi niiden laskevat. ICT-investointimenojen kasvua ennakoi 37 % kunnista, joskin suurempi osuus kunnista (43 %) arvioi menojen pysyvän ennallaan. Tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvien panostuksien uskotaan lisääntyvän myös tulevina vuosina.
Kuntien digitalisaatiokartoitus 2024 toteutettiin touko-kesäkuussa 2024, ja siihen vastasi 159 Manner-Suomen kuntaa, mukaan lukien 23 suurinta kaupunkia. Tänään julkaistiin osiot tietohallinto- ja ICT-palveluiden organisoitumisesta ja kehittämisestä, ICT-menoista ja -resursseista sekä hankinnoista. Kuntien digitalisaatiokartoitus 2024 löytyy verkkojulkaisuna Kuntaliiton sivuilta.
Lisätietoja
Martti Setälä
Erityisasiantuntija, Kuntaliitto
p. 040 536 6350, martti.metala@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tony HagerlundViestinnän kehittämispäällikkö
Puh:+358 50 526 2158tony.hagerlund@kuntaliitto.fiLinkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Fem stora städer publicerade frivilliga hållbarhetsrapporter7.5.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Fem stora städer – Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda och Åbo – har publicerat frivilliga hållbarhetsbedömningar i dag den 7 maj. De frivilliga hållbarhetsbedömningarna visar att bedömningen inte styrs av ett lagstadgat tvång, utan av behovet av att utveckla städernas verksamhet.
Viisi suurta kaupunkia julkaisi vapaaehtoiset kestävyysraporttinsa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viisi suurta kaupunkia – eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku – julkaisivat vapaaehtoiset kestävyysarvionsa tänään 7. toukokuuta. Vapaaehtoinen kestävyysarvio viittaa siihen, että arvioita ei ohjaa lakisääteinen pakko, vaan tarve kehittää kaupunkien toimintaa.
Kuntaliitto selvitti suomalaisten ja kuntapäättäjien kestävän kehityksen arvostuksia: Talous yhdistää – ilmasto jakaa7.5.2025 11:38:31 EEST | Tiedote
Talous yhdistää – ilmasto jakaa: kuntapäättäjät ja kuntalaiset suhtautuvat kestävään kehitykseen myönteisesti, mutta eri painotuksin. Kestävä kehitys saa laajaa kannatusta kunnissa, mutta näkemyseroja löytyy sen eri osa-alueiden välillä. Kuntaliiton tuoreet tutkimukset osoittavat, että erityisesti taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys yhdistävät kuntalaisia ja päättäjiä yli puoluerajojen. Ekologinen kestävyys puolestaan – erityisesti ilmastotoimet – jakaa näkemyksiä merkittävästi erityisesti poliittisesti ja roolien mukaan. Kuntien viranhaltijat ovat päättäjiä valmiimpia edistämään monia kestävyyteen liittyviä toimia.
Två sökande går vidare i urvalsprocessen till posten som vice vd vid Kommunförbundet30.4.2025 14:38:28 EEST | Pressmeddelande
I processen för val av vice verkställande direktör vid Kommunförbundet går två sökande efter intervjuerna vidare till lämplighetsbedömning. Kommunförbundets arbetsutskott som intervjuat de sökande kallar Ari Korhonen och Susanna Huovinen till lämplighetsbedömning. Förslaget är enhälligt.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajavalinnassa kaksi hakijaa etenee arviointiin30.4.2025 14:35:38 EEST | Tiedote
Kuntaliiton varatoimitusjohtajan valintaprosessissa kaksi hakijaa on haastattelujen jälkeen etenemässä soveltuvuusarviointiin. Kuntaliiton työvaliokunnasta muodostuva haastatteluryhmä kutsuu arvioitaviksi Ari Korhosen ja Susanna Huovisen. Esitys on yksimielinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme