Tampereen yliopisto kiinnostaa hakijoita – hakijamäärä kasvoi
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen yliopistoon haki yhteensä 34 000 hakijaa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestettiin yliopistojen avoimen väylän haku, jossa Tampereen yliopiston hakukohteisiin jätettiin 315 hakemusta. Opiskelupaikkoja syksyllä alkavaan koulutukseen on tarjolla yli 3 600.

Kevään toisessa yhteishaussa Tampereen yliopistoon jätettiin yhteensä 34 011 hakemusta (2024: 31 629). Ensisijaisia hakemuksia Tampereen yliopistoon oli 12 991 (2024: 12 238).
Ensisijaisten hakemusten määrän perusteella Tampereen yliopisto oli toiseksi suosituin yliopisto kevään toisessa yhteishaussa. Avoimen väylän haussa Tampereen yliopistoon jätettiin yhteensä 315 hakemusta (2024: 377).
Tampereella haettavana oli suomenkielisiä kandidaatti-, kandidaatti- ja maisteri- sekä maisterikoulutuksia. Lisäksi avoimen väylän haussa oli mahdollista hakea myös tekniikan alan englanninkielisiin hakukohteisiin.
Suosituimpia hakukohteita toisessa yhteishaussa kandidaatti- sekä kandidaatti- ja maisterikoulutuksissa olivat ensisijaisten hakemusmäärien perusteella aikaisempien vuosien tapaan kauppatieteiden (1634), lääketieteen lisensiaatin (1495) ja psykologian (1308) koulutukset. Tämän lisäksi luokanopettajan, yhteiskuntatutkimuksen, hallintotieteiden sekä logopedian koulutukset kiinnostivat laajasti.
Maisterihaussa ensisijaisten hakemusten määrän perusteella suosituin hakukohde oli Johtamisen ja tietotekniikan DI-ohjelma Porissa (202). Tämän lisäksi suosittuja hakukohteita olivat terveyspedagogiikan ja kehittävän terveysjohtamisen opintosuunnat hoitotieteen maisteriohjelmassa, markkinoinnin opintosuunta kauppatieteiden maisteriohjelmassa sekä rakennustekniikan DI-ohjelma.
Avoimen väylän haussa eniten hakijoita oli kauppatieteiden (52), yhteiskuntatutkimuksen (29) koulutuksiin sekä viestinnän opintosuuntaan viestinnän monitieteisessä koulutuksessa (28).
Tampereen yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela on ilahtunut hakijamäärästä. Tampereen yliopiston vetovoima opiskelupaikkana on vuosi toisensa jälkeen säilynyt vahvana.
– Lämmin kiitos kaikille hakijoille ja onnea ja menestystä hakuprosessin seuraaviin vaiheisiin!
Opiskelijavalintaprosessin eteneminen
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa osa opiskelijoista valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Todistusvalinnassa opiskelupaikan saaneet saavat tiedon Opintopolku.fi-palvelussa pääsääntöisesti ennen kunkin hakukohteen valintakoetta, mutta viimeistään 26.5.
Noin puolet opiskelijoista valitaan valintakokeen perusteella. Yliopistot järjestävät keväällä 2025 yhdeksän kansallista valintakoetta. Valintakokeet järjestetään 26.5. ja 2.6.–6.6.2025. Valintakokeet ovat digitaalisia, ja ne suoritetaan hakijan omalla kannettavalla tietokoneella. Tampereen yliopisto järjestää kampuksillaan kaikki yhdeksän valintakoetta. Hakijat ovat valinneet Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella millä paikkakunnalla osallistuvat valintakokeeseen. Yli 15 000 hakijaa on valinnut hakulomakkeella valintakoepaikakseen Tampereen yliopiston.
Valintakokeiden kuvauksiin voi tutustua yliopistovalinnat.fi-sivustolla. Koekohtaiset kuvaukset sisältävät tarkempaa tietoa kokeen rakenteesta ja sisällöstä. Sivustolta löytyy myös ohjeet valintakokeeseen osallistumisesta sekä siitä, miten valmistella oma tietokone valintakoepäivää varten ja miten harjoitella valintakoejärjestelmän käyttöä ennen valintakoetta.
– Uudet valintakokeet ovat varmasti jännittävä tilanne hakijoille. Jotta koepäivänä voi keskittyä rauhassa kokeen tekemiseen, kannattaa etukäteen valmistautua lukemalla yliopistovalinnat-sivuston ohjeet. On myös tärkeää valmistella oma tietokone ohjeiden mukaisesti ja varmistaa, että voimassa oleva henkilöllisyystodistus tulee mukaan kokeeseen, sanoo Meeri Oikemus Tampereen yliopiston hakijapalveluista.
Kansallisten valintakokeiden lisäksi Tampereen yliopistossa järjestetään myös muutamia muita valintakokeita. Arkkitehtuurin koulutuksella on oma valintakokeensa ja yhteiskuntatutkimuksen koulutus käyttää opiskelijavalinnassa valintakokeen sijaan näyttöreittiä.
Maisterihaussa valitaan soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneet opiskelijat suoraan ylempään korkeakoulututkintoon. Maisterihaussa valinta perustuu pääsääntöisesti hakijan toimittamiin hakudokumentteihin.
Muut kuin todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 3.7. Opintopolku.fi-palvelussa.
Lisätietoa hakijamääristä: opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Opiskelija- ja hakijapalvelut
palvelupäällikkö Meeri Oikemus
040 849 0594
meeri.oikemus@tuni.fi
Lisätietoja hakijoille hakuprosessin etenemisestä ja valintakokeista antaa yliopiston hakijapalvelut:
hakijapalvelut.tau@tuni.fi, 0294 520 400 (ma, ke ja to klo 12.00–14.00)
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme