Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Det nyss publicerade dataunderlaget – Vattendrag känsliga för åtgärder inom skogsbruket ger stöd vid både planeringen och utförandet av skogsbruksåtgärder på ett sätt som är skonsamt för vattenmiljön.
I dataunderlaget samlas och sammanställs information från olika källor, om olika faktorer som påverkar vattnens känslighet. I underlaget ingår vattendrag som identifierats som känsliga för åtgärder inom skogsbruket. Dessa åtgärder är till exempel ny- och iståndsättningsdikning, förnyelseavverkning och kraftig markberedning i samband med den, åtgärder i strandskogen i samband med avverkning eller vid överfart av fåror. Åtgärderna påverkar vattenkvaliteten genom att öka belastningen av fasta partiklar, humus- och näringsämnen och för att de kan minska på fårans skuggning och skyddszonens egenskaper.
Känslighetsklassen inverkar på åtgärderna som planeras
Vattendragen i dataunderlaget delas in i två olika klasser: känsliga och mycket känsliga vattendrag. Flera faktorer inverkar på känslighetsklassen, till exempel vattnets färgvärde, vattnets uppehållstid, problem med syrebrist, brunifieringsutveckling samt hotade arter som är beroende av vattenmiljön.
Den som planerar skogsbruksåtgärder som har inverkan på ett känsligt vattendrag ska göra en bedömning över hur skogsbruksåtgärderna påverkar vattendraget. I förhållande till åtgärderna ska man även välja tillräckligt effektiva vattenvårdsåtgärder. Vilka vattenvårdsåtgärder som är tillräckligt effektiva bedöms från fall till fall.
Vid verksamhet på områden som har inverkan på mycket känsliga vattendrag är det nödvändigt att redan i planeringsskedet beakta bland annat Tapios rekommendationer för skogsbruk med betoning på naturvärdesperspektivet samt övrig tillgänglig information. Vid behov kan man vara i kontakt med den regionala NTM-centralen. Dataunderlaget uppdateras i samband med uppdateringen av vattenvårdsplanerna vart sjätte år.
− När man använder sig av dataunderlaget är det viktigt att notera att det inte innehåller alla vattendrag som kan vara känsliga för skogsbruksåtgärder. Det är heller inte säkert att vattendrag, från vilka det helt saknas vattenprovtagning eller annan bakgrundsinformation som använts vid bedömningen, lyfts fram som känsliga i dataunderlaget. Små vattendrag är redan på grund av sin ringa storlek känsliga för åtgärder inom skogsbruket och de bör alltid beaktas i samband med skogsbruksåtgärder. Dataunderlaget eliminerar inte behovet av fältgranskning i samband med planeringen klargör överinspektörerna Anne Mäkynen och Jaana Rintala från NTM-centralerna i Birkaland och Norra Österbotten.
Materialet är offentligt och riktar sig i synnerhet till skogsägare, skogsbruksaktörer och till myndigheter, till exempel som stöd för skogsbruksplanering, rådgivning, utlåtanden, projektplanering och anmälningsförfaranden för dikning.
Dataunderlaget har sammanställts av NTM-centralerna i samarbete Finlands miljöcentral (SYKE). I Beredningsgruppens arbete har Miljöministeriet, Jord- och Skogsbruksministeriet, Naturresursinstitutet, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, Finlands Skogscentral och Tapio deltagit.
Varför är det viktigt att identifiera känsliga vatten?
Alla vatten har sin egen begränsade förmåga att utstå belastning som inverkar skadligt på vattenkvaliteten, och via den på hela vattenekosystemet och möjligheterna att nyttja vattendraget. Oberoende om det är fråga om till exempel ett stort eller brunt, humusrikt vattendrag, så har även de sin egen brytningspunkt som inte bör överskridas. Små vattendrag är känsliga för även små förändringar redan på grund av sin ringa storlek och vattenvolym. Det är viktigt att identifiera känsligheten redan i början av planeringsprocessen för åtgärder inom skogsbruket.
Så här fungerar dataunderlaget – delta i utbildningen
Den 7.4.2025, kl. 13–14 ordnas en informationstillställning om innehåll och användning via Teams. Tillställningen är öppet för alla.
Man kan ansluta till informationstillställningen via den här länken: Anslut till mötet nu
Efter tillställningen hittas mötesinspelningen i NTM-centralernas utbildingskalender: https://www.ely-keskus.fi/tapahtumat-ja-koulutukset
Dataunderlaget finns tillgängligt via WMS- och WFS-gränssnitten: https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/syke_metsataloudelleherkatvesistot/wms?request=GetCapabilities
Som ett nedladdningsbart paket på Finlands Miljöcentrals (SYKE) ”Avoin tieto”-sidor:
https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Paikkatietoaineistot/Ladattavat_paikkatietoaineistot
Därtill strävar vi efter att under april-maj få dataunderlaget publicerat på ”Paikkatietoikkuna” (https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=sv ) som är en karttjänst öppen för alla. På karttjänsten kan man granska vattnen på kartan.
Nyckelord
Kontakter
NTM-centralen i Norra Österbotten (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) Tarvitseeko kääntää
Överinspektör Jaana Rintala (frånvarande 27–28.3.)
jaana.rintala(at)ely-keskus.fi
Tel.nr. 0295 038554
NTM-centralen i Birkaland (Pirkanmaan ELY-keskus)
Ylitarkastaja Anne Mäkynen (frånvarande 31.3.–4.4.)
anne.makynen(at)ely-keskus.fi
Tel.nr.p. 0295 036 352
NTM-centralen i Södra Österbotten (besvarar frågor på svenska)
Överinspektör Lotta Eklund (frånvarande 28.3. ja 4.4)
lotta.eklund(at)ely-keskus.fi
Tel.nr. 0295 027 792
Länkar
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum