Jyväskylän perheneuvolassa alkaa Lasten navigaattorin pilotti – tavoitteena yhtenäistää arviointia ja nopeuttaa tuen piiriin ohjaamista
Keski-Suomen hyvinvointialueella Jyväskylän perheneuvolassa aloitetaan Lasten navigaattorin pilotti. Tämä digitaalinen kysely tukee ammattilaista 7–12-vuotiaiden lasten ja perheiden alkuarvion tekemisessä. Se myös nopeuttaa oikea-aikaisen psykososiaalisen tuen käynnistymistä. Tavoitteena on laajentaa Lasten navin käyttöä muihinkin alueen perheneuvoloihin.

Maaliskuun lopussa Keski-Suomen hyvinvointialueen Jyväskylän perheneuvolassa otetaan käyttöön lasten navigaattori. Se on perustason ammattilaisen työn avuksi tarkoitettu digitaalinen kysely, joka tukee ammattilaisen tekemää alkuarviota eli ensijäsennystä 7–12-vuotiaan lapsen ja hänen perheensä tilanteesta ja pyrkii nopeuttamaan oikea-aikaisen psykososiaalisen tuen käynnistymistä.
Lasten navigaattoria eli Lasten navia on kehitetty kansallisessa yhteistyössä syksystä 2023, ja nyt kehittämistyössä on päästy etenemään pilotointivaiheeseen. Ensimmäisten joukossa pilottia aloitetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella Jyväskylän perheneuvolassa, jossa asioivat Joutsan, Jyväskylän, Luhangan, Muuramen, Toivakan ja Uuraisten asukkaat.
– Lasten navigaattori tulee olemaan käytössä alkuarviotiimin työntekijöillä sekä hoitotiimeillä. Tavoitteena on, että pilotin jälkeen lasten navigaattori tulisi olemaan työvälineenä jatkossakin Jyväskylän perheneuvolassa ja laajentuen mahdollisesti myös muihin Keski-Suomen hyvinvointialueen perheneuvoloihin, kertoo Jyväskylän perheneuvolan palveluvastaava Anu Mehto Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Lasten navin kyselyyn voi vastata lapsi, hänen huoltajansa sekä opettaja. Lapsen alkuarvioinnissa on tärkeää kartoittaa tilannetta ensin laaja-alaisesti eikä kohdentaa arviota vain yhteen ulospäin näkyvään oirekokonaisuuteen. Navigaattorissa kysytään mm. arjen perustoiminnoista, sosiaalisista suhteista, koulunkäynnistä ja perhetilanteesta, eikä se sisällä oiremittareita.
Navigaattorin vastaukset kootaan yhteen, ja tietoja täydennetään ammattilaisen toteuttamassa alkuarviossa ja tukeen tai hoitoon ojauksessa eli ensijäsennyshaastattelussa. Siihen osallistuvat lapsi ja hänen huoltajansa.
Lasten navigaattoriin pääset tutustumaan osoitteessa lastennavigaattori.fi tai lastennavi.fi.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli on kansallinen yhteiskehittämishanke, jonka tavoitteena on korjata perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsy koko maassa ja kaikilla ikäluokilla. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea. Toimintamalliin sisältyvät mm. Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu, digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit hoidon tarpeen arvioinnin tueksi, digituetut terapiamenetelmät ja koulutukset, sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannan kehittäminen. Toimintamallin rahoitus tulee tällä hetkellä EU:n rahoittamasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Mehto, palveluvastaava, Jyväskylän perheneuvola, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 568 9687, anu.mehto(at)hyvaks.fi
Päivi Nevalainen, palvelupäällikkö, lasten ja perheiden erityinen tuki, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 412 1310, paivi.nevalainen(at)hyvaks.fi
Kaisa Eteläpää, Lasten navigaattorin kehitystyö, Terapiat etulinjaan -toimintamalli, kaisa.etelapaa(at)hus.fi
Linkit
Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiivistyvällä TKKI-yhteistyöllä luodaan Keski-Suomen elinvoimaa9.5.2025 08:40:15 EEST | Tiedote
TKKI-neuvottelukunnassa korostui hyvinvointialueen, korkeakoulujen, oppilaitosten, ja muiden kumppaneiden tiivistyvä yhteistyö tutkimuksen, koulutuksen, innovaatioiden ja alueellisen vetovoiman edistämiseksi. Koulutus ja osaaminen ovat Keski-Suomen merkittävimpiä vahvuuksia, joiden kautta luodaan Keski-Suomen elinvoimaa.
Keski-Suomen pelastuslaitos jatkotiedote8.5.2025 17:16:03 EEST | Tiedote
Keski-Suomen pelastuslaitos Tiedote 8.5.2025 Rakennuspalo keskisuuri, Verkkalantie, Petäjävesi Verkkalantien rakennuspalon alkupalo sammutettu. Ei henkilövahinkoja. Palon epäillään syttyneen latauksessa olleesta akusta. Jälkisammutus edelleen käynnissä. Kohteessa on yhteensä 5 pelastuslaitoksen yksikköä. Lisätietoja: klo 17.30 jälkeen päivystävältä palomestarilta puh. 0500 542 112
Keski-Suomen pelastuslaitos onnettomuustiedote8.5.2025 16:56:35 EEST | Tiedote
Keski-Suomen pelastuslaitos Tiedote 8.5.2025 Rakennuspalo keskisuuri, Verkkalantie, Petäjävesi. Kaksikerroksisessa omakotitalossa syttynyt tulipalo. Sammutustoimet käynnissä. Lisätietoja: klo 17:30 jälkeen päivystävältä palomestarilta puh. 0500 542 112
Sosiaalialan arjen tieto näkyväksi sosiaalisella raportoinnilla8.5.2025 09:50:44 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen työntekijät ovat lokakuusta 2024 lähtien voineet kirjata sosiaalisen raportoinnin lomakkeella tietoa asiakastyössä havaituista ilmiöistä ja niiden vaikutuksista asiakkaiden hyvinvointiin ja arkeen. Tavoitteena on kerätä asiakastyöstä nousevaa tietoa esimerkiksi palvelujärjestelmän toiminnasta ja yhteiskunnallisista ongelmista. Kerätty tieto välitetään päätöksenteon sekä kehittämis- ja tutkimustyön tueksi.
Keski-Suomen pelastuslaitos onnettomuustiedote7.5.2025 14:59:25 EEST | Tiedote
Ruoka kärähti hellalla Jyväskylässä
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme