Äänestämään museoon, laskettelurinteeseen tai vaikka yhteysalukselle – kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 2. huhtikuuta!
Julkaisuvapaa 31.3. klo 1
Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta, ja äänestäjille on tänä vuonna tarjolla lähes tuhat äänestyspaikkaa ympäri Suomen.
Perinteisten kunnantalojen, kirjastojen ja kauppakeskusten lisäksi äänen voi käydä antamassa esimerkiksi uimahallissa, paloasemalla, museossa, teatterissa ja jopa laskettelurinteessä. Jos satut olemaan saaristossa, ei hätää – Paraisilla ja Kemiönsaarella voit äänestää yhteysaluksilla. Mantereella puolestaan liikkuvat äänestysbussit tuovat vaalit äänestäjien lähelle myös kuntakeskusten ulkopuolella.

Julkaisuvapaa 31.3. klo 1
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta, ja äänestäjille on tänä vuonna tarjolla lähes tuhat äänestyspaikkaa ympäri Suomen.
Ennakkoäänestys kasvattaa suosiotaan
Ennakkoäänestys on ollut käytössä jo vuodesta 1972 eli yli 50 vuotta, ja sen suosio on jatkuvasti kasvanut. Vuoden 2021 kuntavaaleissa ennakkoon äänesti 33,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista ja peräti 60,0 prosenttia vaaleihin osallistuneista.
Erityisesti eläkeläiset hyödyntävät ennakkoäänestystä – viime vaaleissa he muodostivat 45,1 % kaikista ennakkoon äänestäneistä.
Ennakkoäänestysaktiivisuus vaihtelee suuresti kuntien välillä. Vuoden 2021 kuntavaaleissa ennakkoäänestäneiden osuus vaihteli Korsnäsin kunnan 14,3 prosentista Lestijärven kunnan 58,2 prosenttiin.
Ennakkoäänestyspaikkojen määrä kasvanut
Kunnissa on kaikkiaan 958 ennakkoäänestyspaikkaa. Määrä on kasvanut hieman edellisistä kuntavaaleista. Samoissa ennakkoäänestyspaikoissa voi äänestää sekä kunta- että aluevaaleissa. On mahdollista myös äänestää ennakkoon vain toisissa vaaleissa ja varsinaisena äänestyspäivänä 13.4. toisissa vaaleissa.
Kunnissa on keskimäärin kolme ennakkoäänestyspaikkaa, mutta määrä vaihtelee suuresti kunnittain. Eniten ennakkoäänestyspaikkoja on Helsingissä (35), mutta 114 kunnassa on vain yksi ennakkoäänestyspaikka. Asukkaita yhtä äänestyspaikkaa kohti on eniten Espoossa (26 699) ja vähiten Utsjoella (379). Keskimäärin yhtä ennakkoäänestyspaikkaa kohden on 4 365 asukasta.
Vähintään 10 ennakkoäänestyspaikkaa on 18 kunnassa, jotka ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta yli 50 000 asukkaan kaupunkeja. Poikkeuksena on varsinaissuomalainen, runsaan 10 000 asukkaan saaristokaupunki Parainen, josta on tarjolla 11 ennakkoäänestyspaikkaa, niiden joukossa myös yhteysaluksia.
Ennakkoäänestä maalla, merellä tai vaikka maailman toisella laidalla
Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa – myös ulkomailla! Toisin kuin varsinaisena vaalipäivänä, ennakkoon äänestäessä ei tarvitse olla oman kotikunnan alueella, vaan äänestämään voi poiketa vaikka lomamatkan varrella. Mukaan tarvitsee vain henkilötodistuksen.
Ulkomailla ennakkoäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö, Suomessa puolestaan kunnat.
Yleisimmät ennakkoäänestyspaikat
- Kirjastot: 220 ennakkoäänestyspaikkaa yhteensä 112 kunnassa.
- Kauppakeskukset tai muut kaupalliset tilat: 165 ennakkoäänestyspaikkaa 67 kunnassa.
- Kunnan- tai kaupungintalot: 154 ennakkoäänestyspaikkaa 151 kunnassa.
- Koulut ja oppilaitokset: 100 ennakkoäänestyspaikkaa
- Muut kunnan virastot tai laitokset: 69 ennakkoäänestyspaikkaa
- Kunnan palvelukeskukset ja palvelupisteet: 41 ennakkoäänestyspaikkaa
Lisäksi tarjolla on 79 liikkuvaa äänestyspaikkaa yhteensä 73 kunnassa:
- Liikkuvat äänestysautot löytyvät 71 kunnasta
- yhteysaluksilla voi äänestää Paraisilla ja Kemiönsaarella.
Liikkuvia äänestyspaikkoja on niin pienissä kuin suurissakin kunnissa, mutta selkeästi eniten Kymenlaakson ja Kainuun alueella. Maakunnista Lappi pitää kolmatta sijaa, ja sen perässä tulevat Pohjois-Karjala ja Pohjanmaa. Liikkuvia ennakkoäänestyspalveluita sen sijaan ei ole tarjolla Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa.
Missä sinä aiot äänestää?
Löytyykö sinun äänestyspaikkasi lähikirjastosta, kauppakeskuksesta – vai kenties ihan yllättävästä paikasta?
Ennakkoon voit äänestää:
- kotimaassa: 2. - 8.4.2025
- ulkomailla: 2. - 5.4.2025
Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Tarkista ennakkoon ennakkoäänestyspisteen aukioloajat! Tarkat sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi sekä kuntien verkkosivuilta.
Vaalipäivänä 13.4.2025 äänestät vain omassa äänestyspaikassasi, joka ilmoitetaan sinulle postitse tai Suomi.fi-palvelun kautta lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.
Lisätietoja:
- Mistä kuntavaaleissa äänestät: www.kuntavaalit.fi
- Ennakkoäänestyspaikat: www.vaalit.fi
- Ulkomailla äänestäminen: www.vaalit.fi
Tutustu tarkemmin ennakkoäänestyspaikkoihin ja oheisesta taustamateriaalista.
Lisätiedot ja haastattelut
Marianne Pekola-Sjöblom
tutkimuspäällikkö
puh. 050 337 5634
marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija, kuntavaalien projektipäällikkö
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLiitteet
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme