Varmasti läheltä! Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Laitilassa huoltovarmuusteemalla
Lähiruokapäivää vietetään Suomessa taas 6.–7. syyskuuta. Tänä vuonna tapahtumaviikonlopun valtakunnalliset avajaiset järjestetään Laitilassa. Ohjelmanjärjestäjien ilmoittautuminen sekä avajaisiin että yleisesti Lähiruokapäivään on nyt auki.

Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään lauantaina 6. syyskuuta Laitilan KasiTorilla klo 10–16. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Paikalle odotetaan viime vuosien tavoin tuhansia kävijöitä.
Tapahtumaa organisoi Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke lukuisten yhteistyötahojen kanssa. Käytännön järjestelyistä vastaa Ukipolis Oy:n projektipäällikkö Mirja Junkola.
– Tervetuloa mukaan ideoimaan ja järjestämään ohjelmaa! Markkinamyyjien ilmoittautuminen on nyt auki ja ohjelmaehdotuksia voi antaa suoraan minulle. Tämä on loistava paikka näkyä kaikille ruokaketjun toimijoille ja käsityötaitajille. Paljon on ehditty valmistella, mutta vielä mahtuu mukaan uusiakin ideoita, hän kannustaa.
Ruokaa, musiikkia, eläimiä ja keskusteluja
Tilaisuuden tulee avaamaan Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Jyri Arponen ja paikallisen tervehdyksen tapahtumaan tuo Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus. Tapahtuman juontajana toimii maanviljelijä ja sosiaalisen median vaikuttaja Amski (Anne-Mari Tarkkio).
KasiTorin alueelle kootaan koko Varsinais-Suomen yhteinen lähiruokatori, joka esittelee maakunnan monipuolista ruuantuotantoa. Myytävää tulee olemaan laidasta laitaan.
Lavalla nähdään Lähiruoka-areena, eli paneelikeskustelu otsikolla Lähiruokaa pöytään – nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi Rokki-Kokki soittaa lastenmusiikkia ja Laitilan pelimannit agraarimusiikkia. Lavalla julkistetaan myös Voimaa Varsinais-Suomen maaseudulta -lähiruokapalkinnon saaja.
MTK tuo avajaisiin maatalouden koneita eri vuosikymmeniltä. 4H järjestää keppihevoskilpailun ja KasiTorin naapurissa Vanhalan Villalampaan pihalla pääsee ihastelemaan maatilan eläimiä.
Samana päivänä vietetään myös Vakka-Suomen Avoimet lauteet -saunatapahtumaa ja Suomen yrittäjien organisoimaa Lähilauantaita. Nämäkin teemat tulevat olemaan esillä Lähiruokapäivän avajaisissa.
Untamalan raittikylä sulattaa sydämet
KasiTorin yrittäjät Jari ja Marja Seikola toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi Laitilaan. KasiTori sijaitsee Untamalan elävässä raittikylässä, joka on aikoinaan valittu Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi ja sen jälkeen myös koko Suomen Vuoden kyläksi. Lähiruokapäivän avajaisvieraat pääsevät samalla tutustumaan Untamalan kylänraittiin ja kyläkirkkoon sekä opastetulle kierrokselle Untamalan kulttuuripolulle.
Lähiruoka on huoltovarmuutta!
Valtakunnalliset Lähiruokapäivän avajaiset tarjoavat Varsinais-Suomelle loistavan tilaisuuden esitellä maakunnan monipuolista ruuantuotantoa, joka omalta osaltaan turvaa koko Suomen huoltovarmuutta. Valtakunnallisessa vertailussa Varsinais-Suomi on ykkösenä muun muassa viljatilojen, siipikarjatilojen ja sikojen lukumäärässä sekä erikoiskasvien tuotannossa.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahoitusryhmän päällikkö Johanna Mattila toteaa, että ruuantuotannolla on yhteiskunnan kokonaisturvallisuudessa erityinen rooli, joka vaatii toimiakseen monipuolista alkutuotantoa sekä laajakirjoista jalostavaa elintarviketeollisuutta pellolta pöytään -periaatteella. Oman ruuantuotannon tärkeys korostuu erityisesti poikkeus-, häiriö- tai kriisitilanteissa.
– Alueemme ruokaketjulla on halua ja potentiaalia kasvaa myös tulevaisuudessa ja samalla vastata tomintaympäristön ilmiöihin, kuten ilmastonmuutokseen, kuluttajien tietoisuuden lisääntymiseen ja digitalisaatioon, Mattila kehuu.
Ruokaketjulla on merkittävä vaikutus myös maakunnan talouteen.
– Yksi työpaikka elintarvikealalla synnyttää kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan. Ruoantuotanto tuo myös mittavia vientituloja. Erityisesti korkean jalostusasteen tuotteille on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla, Mattila muistuttaa.
Maatilat auki ympäri Suomen
Aikaisempina vuosina Lähiruokapäivässä on ollut mukana yli 300 maatilaa tai muuta ruokaketjun toimijaa, jotka ovat avanneet ovensa ihmisille. Lähiruokapäivän tapahtumissa pääsee tutustumaan paikallisiin ruuantuottajiin ja ruoka-alan yrityksiin, nauttimaan maaseudun ainutlaatuisista palveluista sekä ostamaan lähiruokaa suoraan tiloilta. Monissa Lähiruokapäivän kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja nykyaikaiseen ruuantuotantoon. Kyseessä on siis oikea maaseudun avointen ovien tapahtuma!
Avajaistapahtuman lisäksi Varsinais-Suomen ruokaketjun toimijoita kannustetaan järjestämään Lähiruokaviikonloppuna myös omia tapahtumia. Viime vuonna Varsinais-Suomessa oli yli 30 tapahtumaa. Ilmoittautuminen Lähiruokapäivän järjestäjäksi on nyt auki Lähiruokapäivän sivuilla.
Varsinais-Suomen ruuantuotantoa tuetaan EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella. Alkutuotanto ja ruokaketju ovat Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteitä. Maaseudun kehittämissuunnitelman toteutuksesta vastaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Myös avajaisia organisoiva Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.
Lisätiedot:
Ukipolis Oy
Mirja Junkola, projektipäällikkö
044 773 2213
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna MattilaVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutyksikkö, kehittämispäällikkö
Puh:02 9502 3092johanna.mattila@ely-keskus.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
FlagshipSEVEN Oy:n e-metanolin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Naantali, Varsinais-Suomi)29.4.2025 09:27:05 EEST | Tiedote
FlagshipSEVEN Oy suunnittelee e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamista Naantalin kaupungin alueelle.
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat haastavat mutta varovaisen toiveikkaat29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat monella tapaa haastavat, mutta ilmassa on myös varovaista toiveikkuutta. Työttömyyden kasvutahti maakunnassa on hurjaa samalla, kun työvoiman kysyntä on vaatimatonta. Toimialoista tällä hetkellä pärjäävät meriteollisuus, lääketeollisuus sekä ICT-ala. SOTE- ja kaupanalan tilanteet näyttäytyvät melko haastavina, mutta rakennusteollisuudessa on odotettavissa jo lievää piristymistä tämän vuoden aikana. Varsinais-Suomen alueelliset kehitysnäkymät ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueen nykytilasta sekä lähiajan näkymistä.
De unga jordbrukarna på Poukari gård tror på den inhemska matproduktionens framtid28.4.2025 12:35:28 EEST | Pressmeddelande
Tre ungdomar köpte en bondgård i Salo och lever nu sitt drömliv längs Halikko å med 120 nötkreatur, kalvar, tre hundar och ett par katter. Det här är precis vad vi vill göra!
Poukarin tilan nuoret viljelijät uskovat kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuuteen28.4.2025 12:35:28 EEST | Tiedote
Kolme nuorta osti maatilan Salosta ja elää nyt unelmiensa elämää Halikonjoen varrella 120 lehmän, vasikoiden, kolmen koiran ja parin kissan kanssa. Tämä on juuri sitä, mitä me haluamme tehdä!
I mars följde arbetslösheten i Egentliga Finland trenden och minskade en aning24.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
I mars minskade arbetslösheten något i Egentliga Finland, men antalet arbetslösa arbetssökande var fortfarande högt. Arbetslöshetsgraden ökade jämfört med året innan, även om antalet permitterade minskade. Arbetsmarknadssituationen var utmanande, och antalet nya lediga jobb minskade avsevärt. Arbetslöshetsgraden var dock lägre än rikets genomsnitt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme