Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.

Asetus koskee naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjanlihaa, myös jauhelihaa. Lihan alkuperä on ilmoitettava, vaikka lihaa olisi ruoka-annoksessa vain vähän. Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan maata, jossa eläin on kasvatettu.
Asetus ei koske hevosen- tai riistanlihaa eikä lihavalmisteita tai raakalihavalmisteita. Käytännön esimerkki lihavalmisteesta on vaikkapa ravintolaan valmiina ja kypsennettynä hankittu hampurilaispihvi tai lihapullat. Raakalihavalmisteeksi tulkitaan esimerkiksi valmiiksi marinoitu broilerinliha. Jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.
Aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa seuraavanlaisesti: ”alkuperämaa: (EU-maan tai muun kuin EU-maan nimi)”. Jos tarjoilupaikoissa käytetään aterian ainesosana lihaa, ja sen alkuperä ilmoitetaan vapaaehtoisesti Hyvää Suomesta -merkillä, asetuksen edellyttämä tieto lihan alkuperämaasta täyttyy.
Alkuperätiedot voi ilmoittaa ruokalistassa, ilmoitustaululla tai sähköisesti esimerkiksi näytöllä. Verkkokaupassa kuluttajalle on annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa.
Elintarvikevalvonta tarkastaa alkuperämaan ilmoittamisen Oiva-valvonnan yhteydessä. Jos tieto puuttuu, voi se vaikuttaa ravintolan Oiva-arvosanaan.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus on ollut voimassa vuodesta 2019. Helmikuussa sen voimassaoloaikaa jatkettiin 30.4.2029 saakka.
Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, 040 568 8802
Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla: Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Metsänomistajat keskiössä Inarin metsäseminaarissa – avoin vuoropuhelu vie kohti kestävää tulevaisuutta9.9.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Inarin kunta järjesti 4.–5. syyskuuta 2025 Ivalossa metsäseminaarin yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK), Metsänhoitoyhdistysten ja Suomen Metsäsäätiön kanssa. Tilaisuus oli jatkoa vuoden 2023 seminaarille, ja sen tavoitteena oli edistää avointa keskustelua metsien käytöstä Inarissa sekä vahvistaa yhteistyötä paikallisten toimijoiden kesken.
Hallitus tunnisti riihessään maatalouden tilannekuvan3.9.2025 09:32:18 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus osoitti budjettiriihessään tunnistavansa maatilojen tämänhetkisen taloustilanteen ja sen aiheuttamat riskit Suomen ruokaturvalle. Maatalouden rahoitus turvattiin säästöiltä, eikä alalle kohdistettu uusia kustannuksia. MTK pitää kuitenkin valitettavana, ettei hallitus tarttunut metsäalan tarjoamaan kasvuun riittävällä metsänhoidon rahoituksella.
ArvoLex Oy:lle uusi toimitusjohtaja2.9.2025 12:47:52 EEST | Tiedote
ArvoLex Oy:n hallitus on kutsunut yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi hallintopäällikkö Sirpa Haapasen, joka aloittaa tehtävässään 1.9.2025. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Elina Lindvall siirtyy asianajotehtävistä inhouse-juristiksi Turkuun.
Sää haastaa, ammattitaito pelastaa – Vilja on Suomen ruokaturvan selkäranka2.9.2025 10:45:49 EEST | Tiedote
Suomalainen vilja on pohjoisen selviytyjä. Sää haastaa, mutta ammattitaito takaa sadon. Näyttää siltä, että satokauden viljasadosta on tulossa normaali ja laadultaan hyvä. Kotimaista viljaa riittää tulevana talvena niin leipään kuin muuhunkin. Leipäviikolla 8.–14.9. juhlitaan satokauden makuja ja runsasta leipävalikoimaa.
Hallituksen kannattaa ruokkia orastavaa kasvua28.8.2025 14:14:48 EEST | Tiedote
Maanantaina kokoontuvan hallituksen budjettiriihen haasteena on jatkaa julkisen talouden tasapainottamista. Ensi kertaa hallituskaudella on merkkejä myös siitä, että hallitus saisi tukea tavoitteelleen myös alkavasta talouskasvusta. Orastavaa kasvua hallituksen kannattaa ruokkia ja varjella. Maaseudun elinkeinojen osalta tämä tarkoittaa rahoituksen vakautta ja toimintaympäristöstä huolehtimista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme