ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat alan vastuullisuustyötä laajasti ja pitävät sitä tärkeänä yritysten menestymiselle tulevaisuudessa. Kansalaisista 71 prosenttia on sitä mieltä, että suomalainen elintarviketeollisuus elää ajassa ja uudistuu jatkuvasti.
Erityisen tärkeänä vastuullisuusteemana kansalaiset pitävät elintarviketurvallisuutta, ja siinä suomalaisen ruoka-alan nähdään onnistuneen erinomaisesti. Sen sijaan monien muiden vastuullisuuden osa-alueiden onnistumista on suomalaisten mielestä vaikeampaa arvioida. Erityisen haastavaa oli elintarvikealan ilmastonmuutoksen torjunnan ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen arviointi.
– Meiltä puuttuu yhtenäinen tapa kertoa tuotteiden ympäristövaikutuksista ja se näkyy vastauksissa. Alan yrityksissä tehdään valtavasti töitä näiden asioiden edistämiseksi, mutta siitä huolimatta 64 prosenttia suomalaisista kokee ruokien ja juomien vastuullisuuden arvioimisen vaikeaksi, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Elintarviketeollisuudella on vahva maine
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielikuvia myös eri toimialojen vastuullisuudesta. Elintarviketeollisuus pärjää vertailussa erinomaisesti. Jopa 74 prosenttia suomalaisista näkee alan toimivan vastuullisesti.
– On ilahduttavaa huomata, että alan pitkäjänteinen työ vastuullisuuden edistämiseksi tunnistetaan. Kansalaisten palaute tarjoaa meille erinomaisen pohjan vahvistaa kotimaisen ruuantuotannon arvostusta edelleen, Levón iloitsee.
Elintarviketeollisuuden vastuullisuusmielikuvaa kartoittavan tutkimuksen toteutti Iro Re-rearch. Kyselyyn osallistui 1 000 yli 18-vuotiasta vastaajaa eri puolilta Suomea. Tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisella kuluttajapaneelilla. Se tarjoaa kattavan kuvan kansalaisten mielipiteistä ja odotuksista elintarvikealan vastuullisuustyölle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitysETL
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiKuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme