ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat alan vastuullisuustyötä laajasti ja pitävät sitä tärkeänä yritysten menestymiselle tulevaisuudessa. Kansalaisista 71 prosenttia on sitä mieltä, että suomalainen elintarviketeollisuus elää ajassa ja uudistuu jatkuvasti.
Erityisen tärkeänä vastuullisuusteemana kansalaiset pitävät elintarviketurvallisuutta, ja siinä suomalaisen ruoka-alan nähdään onnistuneen erinomaisesti. Sen sijaan monien muiden vastuullisuuden osa-alueiden onnistumista on suomalaisten mielestä vaikeampaa arvioida. Erityisen haastavaa oli elintarvikealan ilmastonmuutoksen torjunnan ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen arviointi.
– Meiltä puuttuu yhtenäinen tapa kertoa tuotteiden ympäristövaikutuksista ja se näkyy vastauksissa. Alan yrityksissä tehdään valtavasti töitä näiden asioiden edistämiseksi, mutta siitä huolimatta 64 prosenttia suomalaisista kokee ruokien ja juomien vastuullisuuden arvioimisen vaikeaksi, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Elintarviketeollisuudella on vahva maine
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielikuvia myös eri toimialojen vastuullisuudesta. Elintarviketeollisuus pärjää vertailussa erinomaisesti. Jopa 74 prosenttia suomalaisista näkee alan toimivan vastuullisesti.
– On ilahduttavaa huomata, että alan pitkäjänteinen työ vastuullisuuden edistämiseksi tunnistetaan. Kansalaisten palaute tarjoaa meille erinomaisen pohjan vahvistaa kotimaisen ruuantuotannon arvostusta edelleen, Levón iloitsee.
Elintarviketeollisuuden vastuullisuusmielikuvaa kartoittavan tutkimuksen toteutti Iro Re-rearch. Kyselyyn osallistui 1 000 yli 18-vuotiasta vastaajaa eri puolilta Suomea. Tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisella kuluttajapaneelilla. Se tarjoaa kattavan kuvan kansalaisten mielipiteistä ja odotuksista elintarvikealan vastuullisuustyölle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitysETL
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiKuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme