Energiatalvi 2024–25: Sähkön huippuhinnat ja negatiiviset tunnit jäivät vähiin
Leuto talvi, pakkaspiikkien puuttuminen ja tasaisesti toiminut sähköntuotanto tasoittivat sähkön hintavaihteluita marras-maaliskuussa verrattuna edelliseen talveen. Sähkön hintavaihtelut avaavat jatkuvasti mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle, joka tasoittaa markkinoita. Myös kuluttajat osaavat yhä paremmin rytmittää sähkön käyttöään ja tarjoavat näin joustoa markkinoille.
Suomessa sähkö on ollut valtaosan ajasta halvempaa kuin Tukholmassa ja Oslossa marraskuusta 2024 alkaen. Keski-Euroopassa ja Virossa sähkö on ollut selvästi kalliimpaa kuin Suomessa. Viron hintaa nostaa Estlink 2 -kaapeliin kohdistunut tuhotyö joulupäivänä. Suomen hintaa kaapelirikko on vastaavasti laskenut, kun kysyntää on ollut vähemmän.
Sähkön tuotanto on toiminut tasaisesti, pakkashuiput ovat jääneet mataliksi, ja sähkön hintavaihteluita tasaava liiketoiminta on alkanut leikata hintakuoppia. Sähkökattiloiden käyttö lämmityksessä on lisääntynyt tuntuvasti edellisiin lämmityskausiin verrattuna.
- Estlink 2 -kaapelin katkeaminen nosti nopeasti sähkön hintaa Virossa, samaan aikaan Suomessa se vaikutti hintaa alentavasti, kun tarjontaa oli viennin vähetessä enemmän, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Olimme myös onnekkaita, kovimmilla pakkasilla olemme myös tuoneet sähköä Virosta, mutta nyt talven pakkashuiput jäivät etelärannikolla alle 20 asteen, eikä tarvetta ollut.
Tammi-maaliskuussa sähkön tukkuhinta oli yli 30 senttiä kilowattitunnilta yhteensä viiden tunnin verran. Tammi-maaliskuussa yli kahdenkymmenen sentin tunteja oli yhteensä 50. Kaksikymmentä senttiä kilowattitunnilta vastaa 200 euroa megawattitunnilta. Kuluttajahintaan vaikuttavat lisäksi verot ja myyntiyhtiön marginaali. Nollahintaisia tai negatiivisen hinnan tunteja oli tammi-maaliskuun aikana vastaavasti 85. Korkeimpia hintoja leikkasi leuto talvi, siinä missä edellisen talven pakkasjakso oli kirein pitkään aikaan.
Ääriolosuhteiden vähäisyyden vuoksi huippuhinnat jäivät huomattavasti matalammiksi kuin edellisenä talvena. Kuluttajan kannalta vielä merkitsevämpi ero on keskihinnoissa. Talven 2023–24 viikkohintojen keskiarvo oli yli 72 euroa megawattitunnilta, kuluvana talvena keskiarvo jäi noin 45 euroon.
- Talvi oli leuto ja se on tasoittanut hintoja, mutta myös markkinat ovat toimineet hyvin, ja ne ovat alkaneet tasoittaa hintavaihteluita, jotka johtuvat vaihtuvan tuotannon osuuden kasvusta, Leskelä toteaa. – Hintavaihtelut avaavat mahdollisuuksia uudentyyppiselle liiketoiminnalle, ja se näkyy. Lisäksi kuluttajat osaavat yhä enemmän rytmittää sähkönkäyttöään sen mukaan mitä sähkö maksaa, ja tästä hyötyvät kaikki, Leskelä jatkaa.
Ydinvoimaa on tuotettu hieman vähemmän kuin edellisenä talvena, kun Olkiluoto kakkosta ajetaan vuosihuoltoihin asti varmuuden vuoksi vajaateholla roottorin vikaantumisriskin pienentämiseksi.
Tuonnin osuus on edelleen vähentynyt. Koska poikkeuksellisia kysyntähuippuja ei ole ollut, Estlink 2 -kaapelin katkaiseminen ei vaikuta merkittävästi tuontitilastoihin, vaan ainoastaan vientiin. Kaapelirikkoa lukuunottamatta sekä sähköntuotanto että sähkönsiirto ovat Suomessa toimineet läpi talven ilman merkittäviä häiriöitä, ydinvoima mukaanlukien.
Tuulivoiman tuotanto on tammi-helmikuun osalta kasvanut maltillisesti edelliseen vuoteen verrattuna. Tuulivoimalla tuotettiin reilu neljännes käytetystä sähköstä. Vaikka talvi nostaa lämmön tuotannon yhteydessä tuotetun sähkön määrää, sen osuus jäi yhä selvemmin tuulivoiman alapuolelle, noin seitsemääntoista prosenttiin. Ydinvoiman ja vesivoiman osuudet vuoden 2025 ensimmäisinä kuukausina olivat lähes samat kuin edellisenä talvena, ydinvoiman 36 % ja vesivoiman 14 %.
- Tuotanto on vastannut kysyntään hyvin, samaan aikaan kun riippuvuutemme tuonnista on vähentynyt entisestään. Ydinvoimalaitokset ovat tuottaneet hyvin tasaisesti – juuri siksi niitä huolletaan, että ne toimivat luotettavasti silloin kun tarve on suurin, Leskelä toteaa. – Tärkeintä on se, että olemme oppineet toimimaan aika perustavanlaatuisesti muuttuneiden sähkömarkkinoiden kanssa, kun verrataan nykyistä tilannetta Venäjän käynnistämää hyökkäyssotaa edeltäneeseen maailmaan. Sähkö on lähes päästötöntä, edullista, ja sitä on riittävästi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Leskelätoimitusjohtaja
Puh:+358 50 593 7233jukka.leskela@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Ydinvoiman suosio huippulukemissa29.4.2025 09:44:01 EEST | Tiedote
Jopa 68 % suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja vain 9 % kielteisesti, ilmenee Energiateollisuus ry:n Verianilla teettämästä tutkimuksesta. Aineisto on kerätty paneelitutkimuksessa huhtikuussa 2025, ja vastaajia oli 1016.
Neuvottelutulos energiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta25.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry sekä työntekijöitä edustavat Sähköalojen ammattiliitto ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ry ovat saavuttaneet 24.4.2025 neuvottelutuloksen Sähköalan tes-Energia-ICT-Verkosto työehtosopimuksesta.
Hallitus lähetti vahvan viestin puhtaan siirtymän teollisten investointien edistämiseksi23.4.2025 23:55:25 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihen toimet antavat positiivisen signaalin energia-alan investoinneille. Yhteisöveron lasku madaltaa pääomakustannuksia sekä kansainvälisesti rahoitettavilta hankkeilta että kotimaisilta energiayhtiöiltä. Investointien verohyvityksen jatko kannustaa toteuttamaan investointeja puhtaaseen teollisuuteen. Investointeja tarvitaan erityisesti puhtaaseen energiaan, sähkönjakeluun ja kehittyviin ei-polttaviin tapoihin tuottaa lämpöä, sekä vahvoihin sähköverkkoihin
Neuvottelutulos Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta on hyväksytty15.4.2025 14:52:04 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Työehtosopimus on kolmivuotinen, ja sopimuskauden viimeinen vuosi on irtisanottavissa. Työehtosopimuksen piirissä on noin 7000 toimihenkilöä.
Energia-alalle neuvottelutulos ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta11.4.2025 16:31:23 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry ja ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ry saavuttivat 11.4.2025 neuvottelutuloksen Energiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme