ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.

Petollinen Pohjolan emäntä on ryöstänyt seppämestari Torhon takomaan uutta sampoa, joka tuo omistajalleen mittaamattoman hyvinvoinnin ja vaurauden. Sammon joutuminen vääriin käsiin olisi hirvittävä onnettomuus. Nuorella tietäjällä Tenholla ja hänen opettajallaan Yörnin äijällä on edessään uhmakas pelastus- ja ryöstöretki. Apuun tarvitaan myös Tenhon sisarukset: Hämeen linnan parantajana työskentelevä Varpu ja sotilaaksi kouluttautunut Heiska, joka elää perheensä kanssa Pyhän Olavin linnan liepeillä. Miten käy sankareiden, kun heillä on vastassaan viekas Loviatar ja tämän tytär Pohjolan neito?
”Syrjäisestä savupirtistä Savon sydämessä liikkeelle lähteneessä romaanisarjassa on tultu keskiaikaisen Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Samalla tarinan mytologiset elementit ovat muuttuneet arkisesta taikuudesta ja kodinhaltijoista kohti suomalaisen kansanperinteen suurimpia eeppisiä teemoja. Pohjolan neito -teoksen juonen punaisen langan muodostavat kalevalaisen kansanrunouden sampo-aiheiset runot. Sammon olemus on suomalaisia kulttuuripiirejä vuosisatojen ajan askarruttanut kysymys, ja keskustelu aiheen ympärillä on jatkunut 2000-luvullakin. Tässä romaanissa annan oman näkemykseni siihen, mikä sampo on”, Mikko Kamula kertoo.
Ylöjärvellä asuva Mikko Kamula (s. 1982) vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee, millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet. 1400-luvulle sijoittuvassa Metsän kansa -suursarjassa on ilmestynyt aiemmin romaanit Ikimetsien sydänmailla (2017), Iso härkä (2018), Tuonela (2019) ja Kalevan pojat (2022) sekä ääni- ja sähkökirja Lemmenliekki (2024).
Mikko Kamula: Pohjolan neito
650 sivua
painettu kirja ilmestyy 17.4.
ilmestyy sähkö- ja äänikirjana 18.4., lukijat: Heljä Heikkinen, Panu Kangas ja Ville-Veikko Niemelä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat







Linkit
Gummerus
Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Kylmäävä tositarina seksikultin sisäpiiristä ja yhä toimivan tantrakoulun pimeistä puolista3.7.2025 11:33:29 EEST | Tiedote
Beatrice Karinsdotterin omakohtainen esikoisteos Eksyneiden sielujen lahko (Gummerus) pureutuu syvällisesti siihen, miten tavallinen ruotsalaisnainen päätyi tantralahkon sisäpiiriin – ja kuinka lopulta irtautui siitä. Trillerin lailla otteessaan pitävä teos kuvaa taitavasti manipuloinnin ja henkisen väkivallan psykologisia mekanismeja, ja käsittelee laajemmin traumoja, niistä toipumista, ja nyky-yhteiskunnan pari- ja seksisuhdenormeja. Kirjassa käsiteltävä The New Tantra -liike jatkaa edelleen toimintaansa maailmanlaajuisesti. Ruotsissa äänikirjahitiksi nousseen teoksen käännösoikeudet on myyty Tanskaan.
ENNAKKOTIEDOTE: Palkitun kirjailijan uutuus on riipaiseva romaani ystävyydestä ja eutanasiasta – Anni Kuu Nupposen Auringonkuori (Gummerus) ilmestyy 4.8.2.7.2025 09:29:03 EEST | Tiedote
Moninkertaisesti palkitun fantasiakirjailija Anni Kuu Nupposen Auringonkuori (Gummerus) on koskettava yhdenpäivänromaani vimmaisesta elämänhalusta ja sen sammumisesta. Taidetta ja elämän värejä pursuilevassa uutuudessa tarkastellaan herkällä otteella ystävien välistä rakkautta, eutanasiaa ja ympäröivän luonnon tilaa. Mitä tapahtuu elämän aikana rakentamillemme suojakuorille, kun elämää on enää hetki jäljellä?
Sotakirjailija Esa Sirén: 20 vuotta kirjailijana, yli 400 000 myytyä kirjaa – Uutuusromaani julkistetaan yleisötapahtumassa Mikkelissä30.6.2025 11:23:37 EEST | Tiedote
Sukupolvensa parhaan sotakirjailijan Esa Sirénin tositapahtumiin pohjaava romaani Taisteluosasto Rasi (Gummerus) vie lukijan Syvärille vuoteen 1943. Yksi romaanin keskeisistä henkilöistä on ensimmäinen Mannerheim-ristin ritari Ruben Lagus. Taisteluosasto Rasi julkistetaan yleisötapahtumassa Mikkelissä Sodan ja rauhan keskus Muistissa 13.8. Samalla ilmestyy myös 20-vuotisjuhlapainos Sirénin esikoisromaanista Iskujoukkue (Gummerus 2005).
ENNAKKOTIEDOTE: Rohkea romaani naisen seksuaalisesta vapautumisesta 2020-luvun Tinder-Lapissa – Inari Fernándezin esikoisromaani Vapaus (Gummerus) ilmestyy 27.8.26.6.2025 08:55:31 EEST | Tiedote
Millaiset ovat nykyajan deittimarkkinat pitkien välimatkojen Lapissa? Somevaikuttajana tunnetun Inari Fernándezin esikoisromaani Vapaus (Gummerus) kertoo nelikymppisen naisen seksuaalisesta heräämisestä ja sukupolvilta toisille siirtyneen häpeän purkamisesta. Vapaus-romaani ilmestyy 27.8. ja aloittaa Lemmentulet-trilogian.
ENNAKKOTIEDOTE: Vihaatko liikuntavaatteita ja liikuntasomepäivityksiä? Erilainen liikuntakirja Antiliikkuja (Gummerus) ilmestyy 6.8.25.6.2025 09:20:04 EEST | Tiedote
Laura Pörstin esseistinen tietokirja tutkii, voiko liikuntapuhetta vierastava ihminen alkaa pitämään liikunnasta ja löytää sen osaksi elämää. Elokuussa ilmestyvä Antiliikkuja – Miten liikunnan vihaaja yritti oppia liikkumaan (Gummerus) herättelee lukijan niin sohvannurkassa kuin juoksumatolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme