Pellervon taloustutkimus PTT

Ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa – tullit sekoittavat markkinoita

Jaa

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista. Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.

Taulukko, joka näyttää vientimarkkinoiden määrän ja hinnan prosenttimuutokset vuosille 2025 ja 2026 eri tuotteille kuten paperi, massa, kartonki, sahatavara ja vaneri.

”Tulleista huolimatta metsäteollisuustuotteiden vienti Yhdysvaltoihin jatkuu, koska maa tarvitsee niitä. Tullit kuitenkin nostavat tuotteiden hintoja ja vähentävät niiden kulutusta. Siksi suomalaisen metsäteollisuuden vienti Yhdysvaltoihin jossain määrin vähenee. Joskin näkymät ovat hyvin epävarmat”, sanoo metsäekonomisti Marjo Maidell.

Tulleilla voi olla myös merkittäviä vaikutuksia metsäteollisuustuotteiden maailmanlaajuisiin kauppavirtoihin. Esimerkiksi Kanada, joka on yksi maailman tärkeimmistä havusellun ja sahatavaran tuottajista, on vienyt merkittävän osan tuotannostaan Yhdysvaltoihin.

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa kuluvana vuonna viisi prosenttia. Kaikkien päätuotteiden viennin arvo kasvaa paperia ja vaneria lukuun ottamatta. Tänä vuonna viennin arvoa kasvattaa eritoten kartonki, kun Stora Enson Oulun kuluttajapakkauskartonkilinja käynnistyy.

Ensi vuonna metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa seitsemän prosenttia ja kasvua nähdään kaikissa päätuotteissa. Tosin metsäteollisuustuotteiden kysynnän kehitykseen liittyy ensi vuonna kansainvälisen kaupan jännitteiden vuoksi merkittävää epävarmuutta.

Tullit iskevät etenkin paperin vientiin

Kartonkimarkkinoita kiusaa vaisu talouskehitys ja ylikapasiteetti monilla markkina-alueilla. Tuonti ja vienti kasvavat silti, ja ajurina on Stora Enson tuotantolinjan käynnistyminen. Yhdysvaltain tuontitullit kolhaisevat Suomen vientiä, koska viime vuonna Yhdysvaltojen osuus kartonkien viennistä oli vajaan kymmenyksen. Tämän vuoksi kartonkikoneiden lomautuksia todennäköisesti jatketaan tänä vuonna.

Papereissa Euroopan heikko talouskehitys ja tasaisesti vähenevä kulutus pitävät kysynnän vaisuna tänä vuonna. Tullit tuovat omat vaikeutensa, sillä viime vuonna Yhdysvallat vastasi lähes viidennestä Suomen papereiden kokonaisviennin arvosta. Jos kanadalaista paperia alkaa ohjautua Yhdysvaltojen sijasta Eurooppaan, se kasvattaa entisestään tarjontaa.

Tänä vuonna vienti vähenee, mutta ensi vuonna nähdään hienoista kasvua Euroopan virkistyvän taloustilanteen johdosta. Myös paperin keskimääräinen vientihinta jatkaa laskuaan, koska Yhdysvaltoihin viety paperi on ollut keskimääräistä arvokkaampaa.

Massan vientiä kasvattaa tänä vuonna uuden kapasiteetin käynnistyminen ja oletus siitä, että viime vuonna koettuja pitkäkestoisia laiterikkoja ei tapahtuisi. Ensi vuonna massan näkymä paranee, kun talous piristyy. Epävarmuutta markkinoille kuitenkin tuo Yhdysvaltojen ja Kanadan kauppasota, joka sekoittaa havusellun kauppavirtoja. Uhkana on, että kanadalaista sellua ohjautuu enemmän Yhdysvaltojen sijasta esimerkiksi Kiinaan, joka on suomalaisen sellun tärkein vientimaa.

Niukka tarjonta vauhdittaa sahatavaran vientiä ja hintoja

Ohjauskoron laskut ovat vaikuttaneet Euroopassa asuntojen kysyntään myönteisesti, minkä ansiosta rakentamisen väheneminen on pysähtymässä. Yhdysvaltojen tullipäätösten takia tänä vuonna ei Euroopassa kasvua silti vielä nähdä, joten sahatavaran kysyntä ei juuri lisäänny. Myös Kiinassa kiinteistösektorin vaikeudet jatkuvat, ja Yhdysvalloissa tullien takia rakentamisen kasvu pysähtyy.

Tällä hetkellä sahatavaran tarjonta on rajallinen globaalisti. Ruotsissa sahat kärsivät puupulasta, ja Keski-Euroopassa puun saatavuus on heikentynyt, kun tuhopuuta tulee markkinoille aiempaa vähemmän. Lisäksi metsätuhot ovat vähentäneet Keski-Euroopan ja Kanadan hakkuumahdollisuuksia. Suomen sahatavaran vienti kasvaa kuluvana vuonna kaksi prosenttia ja vientihinta nousee neljä prosenttia.

”Sahatavaran näkymiin vaikuttavat odotettavissa olevat tullit, jotka vähentävät jossain määrin vientiä Yhdysvaltoihin. Niiden seurauksena sahatavaran tarjonta Euroopassa voi lisääntyä, mikä pitää hinnannousun maltillisena. Lisäksi kanadalaisen sahatavaran vienti Aasiaan voi kasvaa, mikä kiristäisi kilpailua tällä Suomelle tärkeällä markkina-alueella”, sanoo metsäekonomisti Matti Valonen.

Tänä vuonna vanerin vienti kasvaa kaksi prosenttia, kun rakentamisen väheneminen viimein pysähtyy Euroopassa. Tuontitullit vanerille leikkaavat Suomen vientiä, sillä viime vuonna suomalaisesta vanerista yhdeksän prosenttia vietiin Yhdysvaltoihin. Näin ollen vanerille joudutaan etsimään uusia markkinoita.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/metsaala-kevat-2025/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paperi-, kartonki- ja selluteollisuus: Marjo Maidell, 040 164 8139, marjo.maidell@ptt.fi
Saha- ja vaneriteollisuus: Matti Valonen, 040 164 8151, matti.valonen@ptt.fi

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

EU:n metsäkatoasetuksesta suurimmat kustannukset puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan toimijoille30.4.2025 09:02:02 EEST | Tiedote

EU:n metsäkatoasetus voi aiheuttaa jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset suomalaisille yrityksille, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Suurimmat kustannukset koituisivat puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan yrityksille. Yritykset kaipaavat asetuksen toimeenpanoon käytännönläheistä koulutusta ja neuvontapalveluja sekä vastuullisuusvelvoitteiden tehokasta koordinointia.

Markus Lahtisen kommentti kehysriihestä: Suomi tarvitsisi vastuullista ja vakaata finanssipolitiikkaa – nyt päätöksenteko on liian poukkoilevaa24.4.2025 11:01:01 EEST | Tiedote

Hallitus julkisti myöhään keskiviikkoiltana puoliväliriihen keskeiset toimenpiteet. Tiedotustilaisuuden otsikko oli lupaava ”Suomi saadaan kasvuun vain työllä ja yrittämisellä -hallitus tukee kasvupaketilla”. Kasvun nostaminen talouspolitiikan keskiöön on perusteltua sekä ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin ja sitä tukevan hyvinvointiyhteiskunnan riittävän rahoituksen kannalta. Vaikka julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä, julkisen talouden kestävyyttä on mahdotonta turvata ilman riittävän nopeaa talouskasvua. Riihipäätösten keskiössä ovat työnteon kannustavuuden parantaminen ja yritysten verotuksen keventäminen. Tätä hallituksen linjausta voi pitää pääosin onnistuneena. Valitut toimenpiteet muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka antaa aihetta kritiikkiin sekä talouskasvun että ennen kaikkea vastuullisen finanssipolitiikan näkökulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye