Vapaan Taidekoulun 90-vuotisnäyttely HAMissa on maalaustaiteen juhlaa
HAMin uusi näyttely esittelee Vapaan Taidekoulun historiaa ja sen merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Koulun alkuajoista kohti nykypäivää etenevä näyttely tuo esiin taiteilijoiden välisiä yhteyksiä ja sitä erityistä henkeä, joka kantaa läpi Vapaan Taidekoulun yhdeksän vuosikymmenen. Näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa 25.4.2025–4.1.2026.

Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 taidemaailman vaikuttajan ja mesenaatin Maire Gullichsenin aloitteesta tarjoamaan vaihtoehdon akateemiselle taideopetukselle. Se muistutti Pariisin vapaita akatemioita ja oli alusta asti modernin maalaustaiteen puolustaja Suomessa. Koulun kehitys on kulkenut konkretismista ja abstraktista värimaalauksesta kohti nykymaalauksen moninaisuutta.
"Ehkä haastavinta näyttelyn suunnittelussa on ollut koulun historia. Oli hämmentävää havaita, miten moni merkittävä taiteilija on opiskellut Vapaassa ja miten moni on myös opettanut siellä", kuvailee toinen näyttelyn kuraattoreista, taidekriitikko Timo Valjakka.
Vapaan Taidekoulun historiaa ja siellä opiskelleita ja opettaneita taiteilijoita lähestytään Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelman kautta, joka muodostaa HAMin ja kaikkien helsinkiläisten yhteisen taidekokoelman sydämen. Heidän vuonna 1915 perustamansa Taidesalonki esitteli toimintansa aikana useita Vapaassa Taidekoulussa vaikuttaneita taiteilijoita, joiden teoksia Bäcksbackat hankkivat myös kokoelmaansa.
”Täysin kronologisen lähestymistavan sijaan näyttelyn pyrkimyksenä on löytää se punainen tai pikemminkin värillinen lanka, joka sitoo yhteen kaikki koulun yhdeksän vuosikymmentä. Ehkä löydämme Vapaan Taidekoulun hengen, joka teoksissa on ikään kuin sisäänkirjoitettuna ja yhä läsnä”, kertoo HAMin kuraattori Satu Metsola. ”Valtaosa tähän näyttelyyn valituista teoksista on taidemuseon omista kokoelmista, ja niitä on täydennetty valituin lainateoksin. Näyttelyn kautta voimme alkaa tutkia niitä koulun juuria, joista on kasvanut – ja yhä kasvaa – uusia alkuja.”
Nykyisin Vapaa Taidekoulu toimii Kaapelitehtaalla Helsingin Salmisaaressa. Koulussa opiskelee kuutisenkymmentä opiskelijaa taidemaalarin ammattiin valmistavissa, nelivuotisissa opinnoissa.
”Vapaan Taidekoulun yksi alkuperäisistä tavoitteista – taideopetuksen ja taiteellisen ilmaisun vapaus – on pysynyt voimissaan tähän hetkeen saakka. On innostavaa ajatella, että myös Vapaa Taidekoulu opetustyöllään osallistuu tehtävään maalaustaiteen säilyttämiseksi rikkaana, omintakeisena ja universaalina kulttuuriperintönä Suomessa”, toteaa Vapaan Taidekoulun rehtori Elina Merenmies.
Näyttelyssä on esillä 60 teosta 39 taiteilijalta. Taiteilijat ovat Tor Arne, Päivi Björkenheim, Yngve Bäck, Erik Creutziger, Carolus Enckell, Torger Enckell, Maire Gullichsen, Hjalmar Hagelstam, Ester Helenius, Pekka Hepoluhta, Erkki Hienonen, Kauko Hämäläinen, Jani Hänninen, Tove Jansson, Auli Järvelä, Ole Kandelin, Erkki Kulovesi, Anitra Lucander, William Lönnberg, Elina Merenmies, Thomas Nyqvist, Mikko Oinonen, Paavo Paunu, Outi Pienimäki, Unto Pusa, Ilmari Rautio, Pekka Ryynänen, Janne Räisänen, Sigrid Schauman, Sulho Sipilä, Elga Sesemann, Per Stenius, Mari Sunna, Tapani Tamminen, Timo Valjakka, Sam Vanni, Rafael Wardi, Carl Wargh ja Reijo Viljanen.
Näyttelyn ovat kuratoineet taidekriitikko Timo Valjakka ja HAMin kuraattori Satu Metsola. Vapaan Taidekoulun historiaan voi syventyä myös juhlavuoden julkaisussa Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Vapaan Taidekoulun kanssa.
***
Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn 24.4. klo 13–15. Tavattavissa ovat näyttelyn kuraattorit Timo Valjakka ja Satu Metsola sekä Vapaan Taidekoulun rehtori Elina Merenmies. Lisätiedot ja ilmoittautuminen osoitteeseen anna.vihanta@hamhelsinki.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna VihantaViestinnän asiantuntijaHAM Helsingin taidemuseo/viestintä ja markkinointi
Puh:+358 40 509 3408anna.vihanta@hamhelsinki.fiMaarit KivistöTiimiesihenkilö, mediaviestintäHAM Helsingin taidemuseo / viestintä ja markkinointi
Puh:+358 40 485 5687maarit.kivisto@hamhelsinki.fiKuvat
Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Inbjudan till mediedagen 5.6: Helsingforsbiennalen 20255.5.2025 13:00:00 EEST | Pressinbjudan
Helsingforsbiennalen är ett internationellt bildkonstevenemang som visar samtidskonst av hög kvalitet i Helsingfors skärgårdsmiljö. Biennalen ordnas nästa gång 8.6–21.9.2025 på Skanslandet, i Esplanadparken och på HAM Helsingfors konstmuseum.
Kutsu mediapäivään 5.6: Helsinki Biennaali 20255.5.2025 13:00:00 EEST | Kutsu
Helsinki Biennaali on kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen Helsingin saaristoluontoon. Biennaali järjestetään seuraavan kerran 8.6.–21.9.2025 Vallisaaressa, Esplanadin puistossa ja HAM Helsingin taidemuseossa.
Invitation to Media Day on June 5th: Helsinki Biennial 20255.5.2025 13:00:00 EEST | Press invitation
Helsinki Biennial is an international art event that brings outstanding contemporary art to Helsinki’s archipelago nature. The next biennial will take place from8 June to 21 September 2025 on Vallisaari Island, in Esplanade Park, and at HAM Helsinki Art Museum.
Jenni Rahkonen: Råttans lycka, HAM galleriet 17.5.–6.7.202530.4.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Under sin utställning i HAM-galleriet visar Jenni Rahkonen upp föremål tillverkade av bland annat trä och silikon samt grafik tryckt på egentillverkat papper.
Jenni Rahkonen: Rotan onni, HAM galleria 17.5.–6.7.202530.4.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Jenni Rahkonen tuo HAM gallerian näyttelyynsä muun muassa puusta ja silikonista valmistettuja esineitä sekä itse tehdylle paperille vedostettua grafiikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme