Valitse kotimainen lammas – tuet suomalaista maataloutta!
Lammas mielletään usein vain pääsiäispöytään kuuluvaksi herkuksi, mutta se on paljon muutakin. Suomessa lampaat ovat tärkeä osa maataloutta ja luonnonhoitoa, ja ne tuottavat lihaa, villaa sekä taljoja. Lisäksi ne edistävät biodiversiteettiä hoitamalla perinnebiotooppeja ja maisemia. Nyt lampaita kokeillaan myös aurinkopaneelikenttien laiduntajina, millä alueet saadaan ruoantuotantoon ja hiilensidontaan.

Suomalaiset alkuperäisrodut – monipuolisia tuottajia
Suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas ovat esimerkkejä monikäyttöisistä alkuperäisroduistamme. Ne tuottavat laadukasta lihaa ja arvostettua käsityövillaa, ja monilla yksilöillä on myös hyvät turkisominaisuudet. Suomenlammas ja kainuunharmas ovat poikkeuksellisia siinä, että ne voivat karitsoida ympäri vuoden. Suomenlammas tunnetaan myös erinomaisena emona, ja sitä on viety ulkomaille parantamaan emolinjoja.
Lihantuotantoon keskittyneet tilat hyödyntävät usein myös tuontirotuja joko puhtaina tai risteytyksinä. Tämä parantaa ruhon lihakkuutta ja auttaa hallitsemaan karitsoiden määrää, jolloin katraista saadaan helppohoitoisempia.
Lammastalous Suomessa – haasteita ja mahdollisuuksia
Vaikka lampaanlihan kysyntä on hyvä, tuotantomäärät ovat laskeneet viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2024 Suomessa oli noin 115 500 lammasta, mikä on 5 % vähemmän kuin edellisvuonna. Uuhien määrä väheni 7 %, ja karitsoineita uuhia oli 46 463. Kokonaisuudessaan lampaan- ja karitsanlihaa tuotettiin noin 1,05 miljoonaa kiloa.
Kustannusten nousu, petoeläinten aiheuttamat vahingot ja hallinnolliset haasteet ovat koetelleet lampureiden jaksamista. Alan kehittämiseksi on käynnissä useita hankkeita eri puolilla Suomea. Lammastalous on Suomen olosuhteisiin erittäin sopiva eläintuotannon muoto, ja lampaiden kasvatusta on hyvin mahdollista lisätä. Se on ympäristöystävällistä, ekologista ja eettistä, perustuen hiiltä sitovaan nurmiviljelyyn sekä laiduntamiseen. Lammastaloudessa on siis monia mahdollisuuksia, jotka tukevat kestävää kehitystä, kotimaisen ruoan tuotantovarmuutta ja paikallista taloutta. Vastuullisen lammasyrityksen ABC -hanke tarjoaa lampureille hyödyllistä tietoa ja sähköisen tietopankin, joka avautuu loppukesällä 2025.
Kotimainen lammas – vastuullinen valinta
Suomalaiset arvostavat yhä enemmän laadukasta ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Kotimaisen karitsan ja lampaan valitseminen pääsiäispöytään tukee suomalaista maataloutta ja varmistaa, että perinteinen juhlaruoka on paitsi herkullinen myös vastuullinen.
Lisätietoa:
Sari Heltelä, lammastuotannon erityisasiantuntija
ProAgria Etelä-Savo
p. 040 593 7528
sari.heltela@proagria.fi
Kaie Ahlskog, lammastuotannon erityisasiantuntija
p. 0400 731 811
kaie.ahlskog@proagria.fi
Avainsanat
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Satoa Kuopion tämän vuoden ravintolat ovat varmistuneet!19.6.2025 11:31:17 EEST | Tiedote
Jo jokavuotiseksi perinteeksi muodostunutta Satoa Kuopio Food Festivalia vietetään viime vuoden tapaan Kuopion kauppatorilla. Tapahtuma järjestetään pe–la 29.–30.8. klo 11–20 samanaikaisesti niin ikään kauppatorilla vietettävän Elonkorjuujuhlan kanssa.
Kotimaiset lammasrodut pitävät pintansa – jalostus ja säilytystyö tukevat monimuotoisuutta13.6.2025 10:26:18 EEST | Tiedote
Alkuperäisrodut ovat edelleen suosituimpia lammastiloilla. Suomenlammas on yleisin yli 50 % osuudella kaikista jalostuspässeistä ja karitsoineista uuhista lähes 50 % osuudella, yhteensä 9 285 uuhta. Tuontiroduista texel on yleisin yhteensä 1 500 kappaleella. Erilaisten risteytysten määrä on noussut merkittävästi.
Viljelykasvit kasvavat rehevästi12.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Kasvustot pelloilla kasvavat ja kehittyvät nyt vauhdilla, kun sateita ja kosteutta on saatu riittävästi. Lämpötilat saisivat olla jonkin verran korkeampia, vaikka viljelykasvit Suomessa ovat sopeutuneet hyvin kasvamaan viileissä olosuhteissa. Sateet ovat kuitenkin keskeyttäneet kevätkylvöjä ja hidastaneet niiden loppuun saattamista. Paikka paikoin kylvöt ovat vielä kesken tai saatu vasta ihan viime päivinä päätökseen. Kasvukauden eteneminen on arvioiden mukaan 2–5 päivää jäljessä keskimääräisestä.
Luonnonlaidunpäivää juhlitaan lauantaina 14.6. Saarilan tilalla Polvijärvellä9.6.2025 11:08:22 EEST | Tiedote
Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien kasvi-, perhos- ja kuoriaislajien elinmahdollisuuden ja ylläpitävät tärkeää perinnemaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.
Oletko kuullut Pasurista? Ideointia kalan käyttöön Kurjanrahkassa 11.6.6.6.2025 14:09:44 EEST | Tiedote
Pasuri on melko tuntematon ruokakala, joka on Porin ja osittain Uudenkaupungin kalastajille runsasta sivusaalista. Pasuria saadaan siis muun kalastuksen yhteydessä luontaisesti sivusaaliina. Selvitämme nyt pasurin tietä sivusaaliista ruoaksi. Ideointi jatkuu tilaisuudessa Kurjenrahkan kansallispuistossa 11.6.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme