Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.

Maailmanlaajuiset konfliktit ja niiden vaikutukset ulottuvat myös Suomeen ja suomalaisiin. Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus tarjoaa jatkossa tukea myös niille suomalaisille, jotka ovat kokeneet sodan kauhut ja tarvitsevat apua sopeutuakseen takaisin tavalliseen elämään.
Henkilöt voivat olla Ukrainassa tai muualla maailmassa sotatoimissa mukana olleita.
”Sotatoimissa traumatisoituneiden keskuudessa ääriajattelun ja radikalisoitumisen riski on kohonnut ja tuen tarve on erityisen korkea”, kommentoi Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen johtaja Mari Tikkanen.
Diakonissalaitoksella on pitkä kokemus sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta sekä väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä ehkäisevästä Exit-työstä.
Tavoitteena on sekä helpottaa sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä että vahvistaa yhteiskuntamme turvallisuutta ja vakautta.
Tukea ja palveluohjausta sodassa toimineille, koulutusta ammattilaisille
Sodassa toimineille ja heidän läheisilleen tarjotaan henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta. Kolmen vuoden aikana tavoitteena on kohdata 40 sodassa toiminutta henkilöä ja 60 sodassa toimivien, toimineiden tai kuolleiden läheistä.
Toiminnan aikana tarjotaan myös konsultaatiota kohderyhmän kanssa työskenteleville tahoille sekä koulutetaan vähintään 300 ammattilaista. Eri alojen ammattilaisille tuotetaan työskentelyä tukevia materiaaleja, ja lisäksi rakennetaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.
Viranomaisten ja muiden toimijoiden osaamista lisäämällä pyritään vahvistamaan viranomaisyhteistyön edellytyksiä traumatisoituneiden henkilöiden tunnistamiseksi ja ohjaamiseksi sopivien palvelujen pariin sekä parantamaan palveluiden saatavuutta.
"Traumaattiset kokemukset eivät kosketa vain sodan kokeneita ihmisiä, vaan ne heijastuvat lähipiiriin ja voivat vaikuttaa myös seuraaviin sukupolviin”, kommentoi sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.
"Venäjän hyökkäyssodan myötä on entistä tärkeämpää lisätä osaamista näiden vaikutusten käsittelemiseksi”, Mankkinen jatkaa. ”Tämänkaltaiselle tuelle ja kehittämistyölle on todellakin tilausta.”
Taustalla pitkä kokemus sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta
Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus on kuntouttanut pakolaistaustaisia sodassa traumatisoituneita jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Lisäksi väkivaltaisista liikkeistä ja aatemaailmasta irtautumisessa tukeva Exit-työ on ollut käynnissä vuodesta 2020. Suomalaisia sotatraumatisoituneita ovat tukeneet tähän asti erityisesti Puolustusvoimat ja julkinen terveydenhuolto.
Kehittämistyön pohjana käytetään Tie kotiin –mallia, jonka on kehittänyt Sodan kokeneet ry.
Miten tukea saa?
Apua voivat hakea kaikki sodassa taistelleet ja heidän läheisensä, jotka kokevat sitä tarvitsevansa. Palvelua tarjoaa Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen Tie kotiin -hanke, johon voi olla yhteydessä sähköpostitse tiekotiin@hdl.fi tai soittamalla tai viestillä numeroon 050 308 8541. Yhteyttä voi jatkossa ottaa anonyymisti myös Diakonissalaitoksen verkkosivuille tulevan lomakkeen kautta. Tukea varten ei tarvitse olla lähetettä lääkäriltä.
Toiminta on saanut rahoitusta EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lotta CarlssonProjektipäällikkö, Psykotraumatologian keskus
Puh:+358505781345lotta.carlsson@hdl.fiHeli NissinenViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta
Linkit
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme