Kutsu medialle: EU:n hiilirajamekanismi tullien keskellä
Etla on arvioinut hiilirajamekanismiin liittyviä hallinnollisia kustannuksia yrityksille ja mekanismin vaikutuksia kansainväliseen kauppaan. Tutkimushankkeen päätösseminaarissa tänään tiistaina 15.4. käydään läpi kauppapolitiikan isoa kuvaa ja hiilirajamekanismista saatuja tuloksia sekä pohditaan mekanismin roolia osana suomalaisyritysten liiketoimintaympäristöä ja kauppapolitiikkaa.
EU:n hiilirajamekanismi on ollut käytössä syksystä 2023 lähtien, ensivaiheessa raportointivelvoitteen muodossa. Hiilirajamekanismin myötä tuontituotteiden maahantuojilla on velvollisuus raportoida sen piiriin kuuluvien tuotteiden päästöistä, niin suorista kuin epäsuoristakin.
TT-säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa Etla on arvioinut hiilirajamekanismiin liittyviä hallinnollisia kustannuksia yrityksille ja mekanismin vaikutuksia kansainväliseen kauppaan. Uusi tieto edesauttaa tehokkaampien toteutustapojen etsimistä, muun muassa hallinnollisen taakan tehokkaampaa jakamista julkisen ja yksityisen sektorin välillä.
Tutkimushankkeen päätösseminaarissa tänään 15.4. käydään läpi kauppapolitiikan isoa kuvaa ja hiilirajamekanismista saatuja tuloksia sekä pohditaan mekanismin roolia osana suomalaisyritysten liiketoimintaympäristöä ja kauppapolitiikkaa.
Aika: Tänään tiistaina 15.4. klo 14–15
Paikka: Arkadiankatu 23, sisäpihan kokoustilat JA Teams
Teams-linkki etäosallistujille
Pääset seuraamaan tilaisuutta Teamsissa alla olevasta linkistä.
Seuraa tilaisuutta tästä
Tilaisuuden ohjelma
14:00–14:20 Tilaisuuden avaus ja kauppapolitiikan iso kuva / Tero Kuusi
14:20–14:40 Hankkeen tuloksia / Maria Wang
14:35–14:50 Kommentti: CBAM EU:n kauppapolitiikan kapulana – vaikutukset suomalaisyritysten liiketoimintaympäristöön / Timo Vuori, kauppapolitiikan johtaja, EK
14:50–15:00 Keskustelua ja kysymyksiä
Lämpimästi tervetuloa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiLinkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan tänään tilaisuuden ”Nokiasta 2008–2014 lähteneiden tie yrittäjiksi” livestriimiä22.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Etla on selvittänyt ex-nokialaisten perustamien yritysten tilannetta ja menestystä. Tuoreita tutkimustuloksia esitellään tänään tiistaina 22. huhtikuuta järjestettävässä julkistustilaisuudessa. Tervetuloa seuraamaan tilaisuuden livestriimiä kello 9.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme