Valtuustopaikka irtoaa yhä harvemmin alle 30-vuotiaille – nuorimmat valtuutetut 18-vuotiaita, vanhin 91
Kuntavaaleissa saatiin moneen kuntaan keski-ikäiset valtuustot – nuorten osuus päätöksenteossa jatkaa laskuaan.
Kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen keski-ikä nousi hieman edellisiin vaaleihin verrattuna ja on nyt 51,3 vuotta. Alle 30-vuotiaiden osuus valtuustoissa pieneni 5,0 prosenttiin.
"Valtuustojen ikärakenne heijastaa pitkälti myös ehdokasasettelua, mutta nuorten osalta ero ehdokkaiden ja valittujen välillä on silti huolestuttavan suuri. Nuorten ääni jää edelleen vaimeaksi kuntien päätöksenteossa", sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.
Kunnittain on kuitenkin huomattavia eroja, selviää Kuntaliiton kuntavaalianalyysista.

Kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen keski-ikä nousi hieman edellisiin vaaleihin verrattuna ja on nyt 51,3 vuotta (2021: 50,8 vuotta). Valtuutettuja valittiin 292 kuntaan yhteensä 8586. Vaikka mukana on nuoria tulokkaita – 29 valittua oli vaalipäivänä 18-vuotiaita – kokonaisuudessaan nuorten osuus kunnallisessa päätöksenteossa on laskussa.
Alle 30-vuotiaiden osuus valituista valtuutetuista on nyt 5,0 prosenttia, kun edellisissä vaaleissa luku oli 5,5 prosenttia. Samalla vähintään 70-vuotiaiden osuus nousi 7,4 prosentista 8,7 prosenttiin. Kuntien päätöksenteko nojaa entistä vahvemmin keski-ikäisiin ja iäkkäämpiin ikäluokkiin: suurin yksittäinen ikäryhmä valtuustoissa ovat 40–49-vuotiaat (26,9 %), ja lähes joka neljäs valittu (23,6 %) on 50–59-vuotias.
"Valtuustojen ikärakenne heijastaa pitkälti myös ehdokasasettelua, mutta nuorten osalta ero ehdokkaiden ja valittujen välillä on silti huolestuttavan suuri. Nuorten ääni jää edelleen vaimeaksi kuntien päätöksenteossa", sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.
”Tulevalla valtuustokaudella jokaisen kunnan kannattaisi satsata ainakin nuorisovaltuuston toimintaan. Nuorisovaltuustot tarjoavat nuorille aidon mahdollisuuden vaikuttaa ja tuoda näkemyksensä osaksi päätöksentekoa", nostaa Pekola-Sjöblom esille.
Vesilahdessa nuoria valtuutettuja enemmän kuin missään muualla
Nuoria valtuutettuja valittiin suhteellisesti eniten Vesilahdessa, jossa lähes joka viides (19,0%) valtuutettu on alle 30-vuotias. Myös Kangasniemellä (18,5 %), Tampereella (17,9 %), Hirvensalmella (17,6 %) ja Kivijärvellä (15,4 %) nuorten valittujen osuus oli hyvä. Yhteensä seitsemässä kunnassa alle 30-vuotiaita valtuutettuja on yli 15 prosenttia kaikista valituista.
Samaan aikaan nuorten läsnäolo valtuustoissa jakautuu epätasaisesti. Peräti 84 kunnassa ei valittu yhtään alle 30-vuotiasta valtuutettua, ja 11 kunnassa ei ollut ehdolla ainuttakaan alle 30-vuotiasta. Suurimmista kunnista ilman yhtäkään alle 30-vuotiasta valtuutettua mainittakoon Savonlinna, Raasepori, Siilinjärvi, Pirkkala, Tornio ja Iisalmi.
"Paikallistasolla nuorten valtuutettujen määrä vaihtelee suuresti. Tämä kertoo paitsi nuorten kiinnostuksesta, myös paikallisista mahdollisuuksista ja siitä, miten nuoria rohkaistaan mukaan päätöksentekoon", Pekola-Sjöblom toteaa.
91-vuotias jatkaa – sukupuolten välinen edustus elää iän mukana
Vaalien vanhin valittu valtuutettu on 91-vuotias keskustan miesvaltuutettu Mänttä-Vilppulasta. Hän jatkaa tehtävässään samoilla vuosilla ja samalla kokemuksella kuin oli vanhin valittu valtuutettu myös edellisissä kevään 2021 kuntavaaleissa.
Sukupuolijakaumassa nähdään kiinnostavia eroja eri ikäryhmissä. Kaikissa alle 50-vuotiaiden ikäryhmissä valittujen naisten osuus on aavistuksen suurempi kuin miesten. 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä ero on selvin: naisten osuus on lähes 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin miesten. Sitä vastoin kaikissa yli 50-vuotiaiden ryhmissä miehiä on enemmän. Erityisesti vähintään 70-vuotiaiden valtuutettujen joukossa sukupuolijakauma korostuu: lähes kolme neljästä on miehiä ja vajaa joka neljäs naisia.
"Sukupuolten välinen tasapaino toteutuu parhaiten nuoremmissa ikäluokissa, mutta ikääntyneiden valtuutettujen joukossa ero on edelleen merkittävä – iäkkäimmät naiset eivät osallistu kuntapolitiikkaan samassa määrin kuin miehet," sanoo Pekola-Sjöblom.
Ketkä valitaan – ja ketkä ei?
Valituissa valtuutetuissa korostuvat 40–69-vuotiaat: heitä on suhteessa enemmän kuin mitä heitä oli ehdolla. Erityisesti 40–49-vuotiaiden ikäryhmässä nähdään yliedustusta (+2,2 prosenttiyksikköä). Eniten aliedustettuja suhteessa ehdokasmääriin ovat puolestaan 18–29-vuotiaat (-2,8 prosenttiyksikköä) sekä vähintään 70-vuotiaat (-1,0 prosenttiyksikköä).
"Ehdokkuus ei vielä takaa valintaa, vaikkakin antaa jo itsessään ymmärrystä yhteisten asioiden hoitamisesta. Näissä luvuissa näkyy se, ketkä koetaan äänestäjien silmissä uskottavina ja vaikuttavina päättäjinä. Nuorten ja iäkkäiden ehdokkaiden kohdalla tämä näyttää jäävän toistuvasti haasteeksi, mutta tässä olisi peiliin katsomisen paikkaa myös äänestäjillä", Pekola-Sjöblom toteaa.
Lue aiempi ehdokasasetteluanalyysimme
- Nuorten osuus kuntavaaliehdokkaista jatkaa laskuaan – mitä tapahtuu, jos sukupolvien välinen kuilu päätöksenteossa kasvaa? | Kuntaliitto.fi
- Äänestysinto jäi laimeaksi – kuntavaalit antoivat vetoapua aluevaaleille | Kuntaliitto.fi
Tutustu liitteenä olevaan Kuntaliiton vaalianalyysiin, jossa on avattu tarkemmin eri ikäisten kuntavaalimenestystä.
Tervetuloa myös kuulolle toimittajien taustatilaisuuteen ti 15.4. klo 13-14 ja kysymään lisää vaalien tuloksesta, ilmoittaudu mukaan!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija, kuntavaalien projektipäällikkö
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLiitteet
Linkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Två sökande går vidare i urvalsprocessen till posten som vice vd vid Kommunförbundet30.4.2025 14:38:28 EEST | Pressmeddelande
I processen för val av vice verkställande direktör vid Kommunförbundet går två sökande efter intervjuerna vidare till lämplighetsbedömning. Kommunförbundets arbetsutskott som intervjuat de sökande kallar Ari Korhonen och Susanna Huovinen till lämplighetsbedömning. Förslaget är enhälligt.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajavalinnassa kaksi hakijaa etenee arviointiin30.4.2025 14:35:38 EEST | Tiedote
Kuntaliiton varatoimitusjohtajan valintaprosessissa kaksi hakijaa on haastattelujen jälkeen etenemässä soveltuvuusarviointiin. Kuntaliiton työvaliokunnasta muodostuva haastatteluryhmä kutsuu arvioitaviksi Ari Korhosen ja Susanna Huovisen. Esitys on yksimielinen.
Sex sökande intervjuas för posten som vice vd vid Kommunförbundet25.4.2025 12:29:00 EEST | Pressmeddelande
Bland de sökande till den lediga posten som vice verkställande direktör vid Kommunförbundet har sex personer valts till intervju. Sammanlagt 18 personer hade sökt posten.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi haastatellaan kuusi hakijaa25.4.2025 09:06:16 EEST | Tiedote
Avoinna olevaa Kuntaliiton varatoimitusjohtajan paikkaa hakeneiden keskuudesta on valittu kuusi henkilöä haastatteluun. Tehtävää haki yhteensä 18 henkilöä.
Kuntaliitto on pettynyt kuntien rahoituksen leikkauksista: verotulomenetykset korvattava23.4.2025 22:42:41 EEST | Tiedote
Kuntaliitto on tyrmistynyt, että hallitus täyttää veronkevennyksistä aiheutuvaa rahoitusvajetta leikkaamalla kuntien valtionosuuksia. Leikkaus iskee suoraan suomalaisten peruspalveluihin ja kasvun edellytyksiin, kuten koulutukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme