Tampereen yliopisto

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta

Jaa

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Seinäkello, jonka taustalla on sydänkäyrän ja sydämenkuvia.
Jonne Renvall/kuvankäsittely: Sari Laapotti

Biologinen vanheneminen on kehon solujen ja kudosten asteittaista heikkenemistä, jota tapahtuu ikääntymisen myötä. Tämä prosessi vaikuttaa kehon toimintaan ja lisää sekä sairastumisen että kuoleman riskiä. Biologisen vanhenemisen etenemisnopeus vaihtelee ihmisten välillä ja siihen vaikuttavat perimä, elintavat ja ympäristö. 

Monikeskustutkimuksessa biologisen vanhenemisen vaihetta mitattiin vaurioiden kertymistä edustavan haurausindeksin sekä telomeerien pituuden avulla. Haurausindeksi huomioi kokonaisvaltaisesti useiden kehon järjestelmien tilaa, kun taas telomeerien pituus on solutason indikaattori.  Perinteisesti sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja siihen liittyvää kuolleisuutta heijastelevat riskipisteytykset huomioivat kronologisen iän, sukupuolen sekä terveyteen ja elämäntapoihin liittyviä tekijöitä, mutta ne eivät huomioi biologisen vanhenemisen vaihetta. 

– Tutkimuksemme osoitti, että haurausindeksi tuo lisäarvoa sydän- ja verisuonitautien ennustemalleihin. Havaitsemamme tulokset toistuivat johdonmukaisesti sekä alle että yli 70-vuotiailla kolmessa eri väestötutkimusaineistossa, jotka sisälsivät yli 14 000 tutkittavaa Suomesta ja Ruotsista, kertovat tutkijatohtori Anna Tirkkonen Jyväskylän yliopistosta ja yliopistotutkija Laura Kananen Tampereen yliopistosta ja Karoliinisesta instituutista. 

– Havaitsimme lisäksi, että haurausindeksi ennustaa yllättävän hyvällä tarkkuudella sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista seuraavan 10 vuoden aikana. On myös mielenkiintoista, että telomeerien pituuden lisääminen perinteisiin riskimalleihin ei parantanut niiden ennustetarkkuutta, Tirkkonen ja Kananen kertovat. 

Haurausindeksin huomioimista sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niiden aiheuttaman kuolleisuuden riskiarvioinnissa ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Tutkijat arvioivat tutkimuksen olevan ensimmäinen, jossa tätä tutkitaan SCORE2-riskipisteytyksen yhteydessä.

– Asiaa on tutkittu  Framinghaminin riskipisteytyksen suhteen vain yhdessä tutkimuksessa, ja havaintomme ovat linjassa siitä saatujen tulosten kanssa, Tirkkonen kertoo. 

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumista ja niihin kuolemista ennustavien riskimittareiden ennustetarkkuus voisi tutkijoiden mukaan hyötyä siitä, että riskiarviota tehdessä huomioitaisiin kronologisen iän lisäksi myös ihmisen biologinen vanheneminen. 

– Laaja-alaisesti kehon toimintoja, terveyttä ja hyvinvointia huomioiva haurausindeksi voisi olla erityisen hyvä indikaattori tähän tarkoitukseen, sekä nyt saatujen tulostemme perusteella mutta myös siksi, että sen määrittäminen onnistuu esimerkiksi yksinkertaisten kyselytietojen perusteella, Kananen toteaa.

Tutkimus tehtiin Helsingin syntymäkohortti-, Terveys 2000- sekä ruotsalaisessa TwinGene-tutkimusaineistossa.

Tutkimusjulkaisu

Anna Tirkkonen, Jonathan K L Mak, Johan G Eriksson, Pauliina Halonen, Juulia Jylhävä, Sara Hägg, Linda Enroth, Jani Raitanen, Iiris Hovatta, Tuija Jääskeläinen, Seppo Koskinen, Markus J Haapanen, Mikaela B von Bonsdorff, Laura Kananen. Predicting cardiovascular morbidity and mortality with SCORE2 (OP) and Framingham risk estimates in combination with indicators of biological ageing, Age and Ageing, Volume 54, Issue 4, April 2025, afaf075.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Laura Kananen, gerontologian dosentti, yliopistotutkija
laura.kananen@tuni.fi

Anna Tirkkonen, tutkijatohtori
040 805 4855
anna.a-k.tirkkonen@jyu.fi

Kuvat

Seinäkello, jonka taustalla on sydänkäyrän ja sydämenkuvia.
Jonne Renvall/kuvankäsittely: Sari Laapotti
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye