Tampereen yliopisto

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä

Jaa

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Värikartta maailman rannikkoalueista, joissa on erilaisia värillisiä pisteitä, kuten vihreää, sinistä ja punaista.
Psykologian emeritaprofessori Raija-Leena Punamäki johti tutkimusta, joka osoittaa altistumisen aseiden sisältämille raskasmetalleille olevan yhteydessä lapsen varhaiskehityksen ongelmiin. Tutkimukseen osallistui palestiinalaisäitejä ja -vauvoja vuoden 2014 Gazan sodan oloissa. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

Tuore psykologian alan tutkimus osoittaa, että myrkyllisten metallien korkeat kuormitukset sekä äideillä että vastasyntyneillä ovat yhteydessä lapsen varhaiskehityksen ongelmiin. 

Tutkimus kohdistui siihen, miten sotaolosuhteissa tapahtuva raskaudenaikainen altistuminen myrkyllisille metalleille vaikuttaa sensomotoriseen, kognitiiviseen ja sosioemotionaaliseen kehitykseen vauvaiässä sekä millainen rooli imetyksellä on altistumisessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin altistumista karsinogeenisille (syöpää aiheuttavat), neurotoksisille (hermoston haittavaikutus) ja teratogeenisille (sikiönkehitystä vahingoittava) metalleille sotaoloissa. Terveydelle haitallisia raskasmetalleja ovat esimerkiksi kromi, volframi, uraani ja elohopea, joiden pitoisuudet mitattiin tutkimuksessa synnyttävien äitien ja vastasyntyneiden hiuksista.

Tutkimustulokset osoittivat, että äitien ja vastasyntyneiden korkeat myrkkymetallipitoisuudet ennustivat vauvan kehitysongelmia 6 ja 18 kuukauden iässä. Vaikeuksia esiintyi vauvojen sensomotorisissa, kognitiivisissa ja sosiaaliemotionaalisissa taidoissa, kuten aistitoimintojen ja liikkumisen hallinnassa, kielellisessä kehityksessä ja tunnesäätelyn oppimisessa. 

Sekä äideillä että vastasyntyneillä yhteys havaittiin karsinogeenisille metalleille altistuttaessa. Äideillä lisäksi neurotoksisten metallien  ja  vastasyntyneillä teratogeenisten metallien korkeat pitoisuudet olivat yhteydessä vauvan kehitysongelmiin. 

Sotaoloissa vauva jää paitsi imetyksen hyviltä vaikutuksilta

Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana tapahtuvaa imetystä pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, äidin ja lapsen väliselle suhteelle, ja sen katsotaan suojaavan monilta kehitysriskeiltä. 

– Sota-alueilla uuden sukupolven teknologian aseiden sisältämät myrkylliset metallit aiheuttavat terveysriskejä siviileille, ja erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset ja raskaana olevat naiset. Koska imetyksellä on useita suotuisia vaikutuksia, halusimme tutkia sen roolia myrkkymetalleille altistumisessa, toteaa Tampereen yliopiston psykologian emeritaprofessori Raija-Leena Punamäki.

Aiemmin sotaolosuhteissa on tutkittu yksittäisten myrkkymetallien, kuten valkoisen fosforin ja köyhdytetyn uraanin yhteyttä raskauskomplikaatioihin tai vastasyntyneiden terveyteen. Nyt julkaistussa tutkimuksessa äidin ja vastasyntyneen hiusnäytteistä testattiin syntymähetkellä yhteensä 18 myrkyllistä metallia. Tutkimus tuo uutta tietoa vauvaiän kehityksestä sotatraumoja kokeissa perheissä myös analysoimalla imettämisen merkitystä. 

Tutkimustulosten mukaan myrkyllisille metalleille altistuminen vaikutti kielteisesti imetykseen. Äidin korkeat karsinogeenisten ja neurotoksisten metallien tasot olivat yhteydessä imetyksen intensiteetin ja keston vähenemiseen. Riittämätön imetys puolestaan vahvisti metallien kielteisiä vaikutuksia vauvojen kehityksessä.

– Aseissa ja pommeissa käytettävät myrkylliset metallit voivat häiritä optimaalista imetystä, joka on yksi luonnollisesti suojaavista toiminnoista vauvaiässä. Tämä vaikutus muistuttaa meitä siitä, että sodan julmuuksien seuraukset eivät rajoitu ainoastaan uhreihin tai eloonjääneisiin, vaan ne voivat siirtyä lapsiin eri reittejä pitkin, myös saastuttamalla heidän elinympäristöään ja estämällä kriittisen ravinnon saannin, tutkijat toteavat.

Varhaisen kehityksen tukea traumaattisissa oloissa

Tutkimukseen osallistui 502 palestiinalaisäitiä ja -vauvaa, jotka asuivat miehitetyn Gazan alueella. Otos edustaa Gazan palestiinalaisaluetta. Äidit pyydettiin mukaan tutkimukseen neljässä synnytyssairaalassa Pohjois-, Keski- ja Etelä-Gazan alueilta, sekä Gazan kaupungista. Osallistumiskriteerinä oli, että äidit olivat raskaana vuoden 2014 sodan aikana. Kun lapset olivat 6 kuukauden ja 18 kuukauden ikäisiä, tutkijat haastattelivat äitejä ja kartoittivat vauvojen kehitystä perheiden kotona.

Tutkijat pyrkivät tarjoamaan henkilöstölle ja perheille välineitä, joiden avulla tuetaan lapsen kehitystä ja vanhempien voimavaroja sota-alueilla. Tutkimus tuo tietoa erityisesti varhaisen kehityksen tukemisesta traumaattisissa sotaolosuhteissa ja pakolaisperheissä. 

– Aseiden sisältämien myrkyllisten metallisen inhimilliset seuraukset voivat olla erityisen vakavia varhaislapsuudessa. Onkin tärkeää räätälöidä tehokkaita ennaltaehkäisyn ohjelmia eri ikäisille sodan uhreille, Punamäki sanoo.

Tutkijaryhmään kuuluivat Tampereen yliopiston psykologian emeritaprofessori Raija-Leena Punamäki, tutkija ja yliopisto-opettaja Mervi Vänskä, Safwat Y. Diab (Al-Quds Avoin Yliopisto, Gaza), Nabil AlBarqouni (Gazan Islamilainen Yliopisto) ja Samir R. Qouta, (Dohan Tutkijakoulu, Dohan Yliopisto).

Tutkimustuloset julkaistiin Infant Behavior and Development -tiedelehdessä maaliskuussa 2025.

Tutkimus

Raija-Leena Punamäki, Safwat Y. Diab, Mervi Vänskä, Nabil AlBarqouni, Samir R. Quota, Maternal and foetal exposure to potentially toxic metals of modern weaponry and infant cognitive, sensorimotor, and socioemotional development: The role of breastfeeding, Infant Behavior and Development, Volume 79, 2025, 102040, ISSN 0163-6383.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Raija-Leena Punamäki  
Raija-Leena.Punamaki-Gitai@tuni.fi
041 315 1539
https://www.tuni.fi/fi/ihmiset/raija-leena-punamaki-gitai

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye