Puutteet koneen suojaamisessa ja vaarojen arvioinnissa toivat sakkoja hirsirakennuksia valmistavan yhtiön tuotantopäällikölle ja toimitusjohtajalle
Keski-Suomen käräjäoikeuden käsiteltävänä oli hirsirakennuksia valmistavaan yhtiöön liittynyt työtapaturma, jossa jatkoskoneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty ja koneella työskentelyyn liittyi puristumisvaara. Lisäksi jatkoskoneen vaarojen selvitys ja niiden merkityksen arviointi oli ollut puutteellinen. Käräjäoikeus tuomitsi 18.2.2025 sekä tuotantopäällikön että toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakon rangaistuksiin. Lisäksi yhtiölle tuomittiin viidentuhannen euron suuruinen yhteisösakko.
Käräjäoikeus katsoi asiassa ilmenneen, että työntekijän loukkaantuminen oli tapahtunut tavanomaisen työtehtävän yhteydessä. Puristumisvaaralliseen kohtaan oli sittemmin asetettu suojaksi muovipleksi, joten vaara-alueelle pääsy oli ollut estettävissä. Vaarojen järjestelmällinen läpikäynti ja kirjaaminen sekä näistä kertominen oli jäänyt tekemättä ainakin loukkaantuneelle työntekijälle. Käytännössä vaarat oli arvioitu siten, että koneen tultua tehtaalle sitä oli jollain tapaa arvioitu ja tämän perusteella varoiteltu työntekijöitä.
Käräjäoikeus totesi työturvallisuusrikoksen olevan vaarantamisrikos, ja sen, että työntekijän on ollut mahdollista laittaa käsi vaara-alueelle koneen käydessä, olleen turvallisuuspuute. Tapaturmatilanteessa oli kyseessä tavanomainen ja jatkuvasti toistuva työtehtävä, eikä tapahtumaa voitu pitää vastuusta vapauttavalla tavalla epätavallisena tai ennalta arvaamattomana. Käräjäoikeus katsoi molempien vastaajien toiminnan olleen huolimatonta ja menettelyn siten täyttäneen työturvallisuusrikoksen tunnusmerkistön.
Yhteisösakon edellytykset täyttyivät
Käräjäoikeus katsoi asiassa olleen edellytykset yhteisösakon tuomitsemiselle, koska yhtiön toiminnassa oli tehty rikos, johon osallisena oli ollut muun muassa yhtiön toimitusjohtaja. Käräjäoikeus otti huomioon, että tapaturma oli sattunut yhtiön päätoimialalla, ja että tapaturma olisi ollut estettävissä varsin yksinkertaisella ratkaisulla, kuten sittemmin oli tehtykin.
Toisaalta yhtiössä oli pyrkimystä työturvallisuuden noudattamiseen ja työturvallisuusasiat oli otettu yhtiössä vakavasti. Käräjäoikeus katsoi, ettei velvollisuuksien rikkominen osoittanut piittaamattomuutta lain säännöksistä. Yhtiön toiminnassa tapahtunut työntekijän vakavaan loukkaantumiseen johtanut rikos ei kuitenkaan ollut kokonaisuutena arvostellen vähäinen eivätkä yhteisösakkoon tuomitsematta jättämisen edellytykset täyttyneet muutoinkaan. Yhteisösakon tuomitsemista ei myöskään ollut pidettävä kohtuuttomana kun huomioidaan, että laiminlyönnit olisivat olleet varsin helposti korjattavissa.
Yhteisösakon määrän arvioinnissa käräjäoikeus otti huomioon yhtiön taloudellisen tilanteen sekä henkilövastaajien omistusosuudet yhtiössä. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijän loukkaantumisesta aiheutuneet lisäkustannukset eivät olleet merkityksellisiä yhteisösakon määrää arvioitaessa.
Juristi Sari-Anne Salminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta korostaa, että koneiden ja laitteiden vaarat tulee selvittää ja vaarojen merkitys arvioida järjestelmällisesti. Vaara-alueelle pääsy tulee ensisijaisesti estää teknisin ratkaisuin.
Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio 18.2.2025, asianumero R 24/989
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juristi Sari-Anne SalminenTyösuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 018 682etunimi.sukunimi@avi.fiTyösuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:lle (Kuopio) kielto harjoittaa välitystoimintaa uhkasakolla tehostettuna30.4.2025 16:03:26 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 30.4.2025 antanut päätöksen, jolla se on kieltänyt Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:tä (y-tunnus: 3145414–4) harjoittamasta välitystoimintaa ilman välitysliikerekisteröintiä ja asettanut kiellon tehosteeksi 40 000 euron uhkasakon.
Keski-Suomen hyvinvointialueella laiminlyöntejä pelastustoimen turvallisuussuunnittelussa30.4.2025 10:26:43 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen korjaamaan puutteet koskien erityistä vaaraa aiheuttavan Tikomet Oy:n kohteen ulkoista pelastussuunnitelmaa, suunnitelmasta tiedottamista ja kohteen pelastusharjoittelua.
Förvaltningsdomstolen beviljade NCC Industry Oy rätt att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i källorna i Sibbo29.4.2025 15:58:08 EEST | Pressmeddelande
Vasa förvaltningsdomstol upphävde Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som hindrade NCC Industry Oy från att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i Staverkärr i Sibbo. Förvaltningsdomstolen ansåg att källorna i området inte längre är i naturtillstånd på grund av tidigare avverkningar och utdikningar.
Regionförvaltningsverken bekämpar marginalisering bland unga med statsunderstöd på över 28 miljoner euro29.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat över 28 miljoner euro i statsunderstöd för uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder. Målet med det uppsökande ungdomsarbetet är att nå unga som behöver stöd och hänvisa dem till de tjänster de behöver. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Tack vare de understödda verksamheterna får drygt 33 000 unga hjälp och stöd varje år.
Aluehallintovirastot torjuvat nuorten syrjäytymistä yli 28 miljoonan euron valtionavustuksilla29.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yli 28 miljoonan euron valtionavustuksen etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajatoimintaan. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja ohjata hänet tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Nuorten työpajatoiminnassa nuorta autetaan pääsemään kiinni koulutukseen, työelämään tai muuhun hänelle tarpeelliseen palveluun. Avustettavilla toiminnoilla autetaan ja tuetaan reilua 33 000 nuorta vuosittain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme